Black Friday 2020

Postat de 20 noiembrie 2020

black-friday-2020

Primiți un cod special de reducere -40% pentru Rapoartele privind istoricul vehiculelor.

Promoția este valabilă între 27.11.2020 și 30.11.2020

Codul de reduceri va fi publicat pe site-ul nostru în data: 27.11.2020

Cum se utilizează codul?

1. Introduceți numărul VIN în site-ul autoDNA.ro.

2. Pe site, la informații disponibile, selectați rapoartele care vă interesează. Amintiți-vă că reducerea de 40% este destinată tuturor rapoartelor de istoric a vehiculelor din coșul de cumpăraturi.

3. Introduceți e-mail-ul, parola și acceptați termenii și condițiile codurilor de discount.

4. În timpul selecției metodei de plată faceți click pe “Aveți cod de reducere?” Și completați câmpul respectiv cu codul de discount. Plata pentru rapoartele istoricului vehiculelor va fi redusă cu 40%.

Stiri

În septembrie, piața auto din România a crescut cu 73%, comparativ cu luna similară a anului trecut

Postat de 14 octombrie 2020

Sursă infomație: APIA

Pentru prima dată în acest an, observăm în luna septembrie o creștere (chiar semnificativă) a înmatricularilor de autovehicule (autoturisme, vehicule comerciale, minibuse si autobuze), comparativ cu luna similară a anului trecut (+72,8%).

Cu toate acestea, datorită contracției de până acum a pieței, pe ansamblul celor 9 luni din 2020, se înregistrează o scădere generală de 32,3%.

In ceea ce privește achizițiile de autoturisme noi în UE, este relevantă situația din țările Europei de Vest (acoperă peste 90% din piața auto europeană) unde, în luna septembrie, s-a înregistrat un volum relativ similar (+0,1%) cu cel din aceeași lună a anului 2019.

Ca toate acestea, după primele 9 luni din 2020, pe ansamblul acestui grup de țări, se înregistrează o evoluție generală negativă (-29,5%) comparativ cu aceeași perioadă din 2019 (sursa: LMC Automotive www.lmc-auto.com).

Dacia în topul vânzărilor de mașini noi

Dacia conduce în topul vânzărilor de mașini noi, cu peste 26 de mii unități comercializare, urmată de Skoda, Volkswagen și Renault.

Dacia conduce și în topul celor mai comercializate modele. Logan este pe primul loc (dar în scădere cu 39,8%, comparativ cu anul trecut), urmată de Dacia Sandero cu 6.475 unități (-0,6%), Dacia Duster, 6.019 unități (-26,9%), Renault Clio, 2.747 unități (-37,1%) și Skoda Octavia, 2.241 unități (-40,3%).

Mai multe detalii: Comunicat de presă APIA

În pandemie ai nevoie de mașină personală. Oare nu e mai potrivită una second hand?

Identificarea cauzelor exacte care au dus la această creștere nu este ușoară. Ne putem gândi însă că un trend similar se reflectă și în vânzarea de mașini second hand.

Un motiv ușor de înțeles este nevoia de mașină personală, care se simte acum mai mult ca oricând. Sunt mulți cei care exclud utilizarea transportului în comun sau a taxiurilor. Cu vremea rece care deja se instalează, se elimină și opțiunea deplasării cu biciclete sau trotinete. Chiar dacă stăm mai mult în casă, nevoia de deplasare în diverse situații rămâne, iar pentru acele momente este necesară o mașină personală în care să te simți în siguranță.

Nu putem ignora amenințările economice, ceea ce pe mulți îi poate face să nu se simta confortabili cu ideea de a-și lua o mașină nouă, adăugând probabil rate noi la cheltuielile lunare. Să nu uităm însă că există o mulțime de metode prin care îți poți lua o mașină bună second hand. Iar ca să fii sigur că nu te păcălești și nu dai banii pe ceva ce nu merită, poți oricând să îi verifici istoricul prin autoDNA.ro.

Caut o masina

Cauți o mașină de familie? Iată ce ar trebui să știi

Postat de 1 septembrie 2020

Pandemia de coronavirus a schimbat ideea de vacanță. Astfel mașina devine cel mai sigur mod de deplasare.
Mulți am descoperit ca avem nevoie de o mașină mai mare/mai încăpătoare, altceva decât foloseam doar de weekend, pentru că o vreme vacanțele de familie cu mașina vor fi prioritare pentru noi.

Alegerea mașinii de familiei perfecte înseamnă să găsești caracteristicile potrivite. Cumpărarea unei mașini este o decizie importantă, mai ales atunci când iei în considerare cât timp petreci tu și familia ta pe drum.
Luați în considerare nevoile întregii familii, păstrând în minte cele mai importante funcționalități și dotări în timp ce faceți achiziția mașinii.

Unele dintre cele mai importante caracteristici pe care ar trebui să le includă mașina de familie perfectă sunt următoarele:

Grad înalt de siguranță

Siguranța este cel mai importat lucru atunci când vine vorba de familia ta. Nu contează dacă mașina nu are cel mai frumos design pe care l-ai văzut vreodată, atât timp cât este echipată corespunzător pentru a-ți proteja familia. Concentrează-te pe modele cu un rating de siguranță de 5 stele și performanțe ridicate în testele de accidente.

Spațiu suficient pentru pasageri

Dacă aveți copii mici, asigurați-vă că există spațiu pentru a instala mai mult de un scaun pentru copii pe bancheta din spate. Pentru familiile cu animale de companie, mai mult spațiu înseamnă că este mai ușor să-l aduci pe Rex în pădure sau în parc cu mașina. Vehiculele cu mai multe rânduri de locuri și opțiunea de a le rearanja oferă cea mai mare flexibilitate.

Spații de depozitare pentru orice

Scaunele pliabile sau cele detașabile, încă populare în rândul multor modele, sunt modalitatea perfectă de a obține loc pentru pachete voluminoase, trolere sau echipamente sportive, lăsând totuși spațiu pentru ceilalți pasageri. Căutați un portbagaj mare cu bancheta din spate concepută pentru a se plia sau scoate pentru a extinde zona de depozitare. Această caracteristică este, de asemenea, la îndemână atunci când vă duceți familia în vacanță și descoperiți că trebuie să împachetați jumătate din casă doar pentru a petrece câteva zile.

Conectivitate Bluetooth

La un drum lung ai nevoie de un sistem care să-ți ofere capacitatea de a acorda atenție telefonului fără a fi necesar să îl priviți în timp ce conduci. Este ilegal să folosești un dispozitiv mobil în timp ce conduci, astfel că mulți producători de mașini integrează sisteme care să permită șoferilor să ia apeluri, să navigheze, să aleagă muzică, să le citească mesaje text sau să dicteze răspunsuri text folosind comenzi verbale sau un ecran tactil intuitiv.

Uși automate, glisante

Alegerea unei mașini de dimensiune și spațiu înseamnă o mașină cu cel puțin patru uși, toate grele și greu de manevrat pentru copii. Ușile electrice se deschid singure și nu se vor închide dacă ceva le blochează calea. Acest lucru face mai sigur și mai ușor intratul și ieșitul din mașină.

Consum, tracțiune, cutie de viteze

Mașinile cu un consum mic sunt cea mai bună alegere când te gândești la mașina pentru familie, probabil se vor face drumuri lungi și consumul va conta.

De asemenea tracțiune 4×4 a mașinii contează dacă familia e dornică de aventuri și vrea să ajungă prin zone mai greu accesibile – asta implică și o garda la sol înaltă.

Dar, desigur, e important și ca o mașină să aibă cutie automata, mai potrivită pentru drumurile lungi cu familia decât una cu o cutie manuală.

Opțiunile sunt multe, pentru că aproape toți producătorii s-au orientat și au cel puțin un model care se încadrează în categoria mașinilor de familie. Uneori este o idee bună să iei o astfel de mașină la mâna a doua – economisești o parte din buget, iar mașinile de acest tip își păstrează destul de bine valoarea în timp.

Găseste Mașina Potrivită

Găsești mașina potrivită este un configurator care te ajută să identifici acele modele de mașini ce satisfac pe deplin nevoile tale iar tu nici nu te gândeai la ele. Mai multe detalii se găsesc la următorul link.

 Verificarea online

Orice ai alege însă, nu uita să o verifici înainte de achiziția finală. Un raport autoDNA este o investiție minimă pentru siguranța familiei tale și a drumurilor voastre frumoase. Poți afla istoricul mașinii pe care vrei să o cumperi – eventuale daune, kilometri reali – ceea ce este foarte important să știi despre o mașină care devine, practic, un adevărat membru al familiei.

Călătorii cu mașina în pandemie – de ce să ținem cont?

Postat de 5 august 2020

Călătorii cu mașina în pandemie – de ce să ținem cont?Fotografie de Toa Heftiba, Unsplash

Iată-ne aici, sfătuiți să ne păstrăm distanța față de ceilalți de teama de a nu răspândi noul virus. Totuși, ne lipsesc planurile noastre de vacanță de vară…

Chiar dacă mulți am renunțat la cumpărarea de bilete de avion din cauza restricțiilor care se schimbă de la o zi la alta, putem călători totuși cu mașina, nu?

Putem calători cu mașina, dar altfel decât până acum…

 

Sunt mai multe lucruri la care trebuie să ne gândim și pe care nu le putem anticipa sau controla.

În primul rând, ce se întâmplă dacă vă îmbolnăviți pe drum sau prezentați simptome de răceală?

Amintiți-vă că unul dintre cele mai alarmante lucruri despre coronavirus este că se poate transmite chiar dacă unii dintre cei afectați sunt asimptomatici. Poți, așadar, să pleci de acasă simțindu-te bine, dar situația se poate agrava pe parcurs. În plus, trebuie să ai grijă de câte ori oprești într-un loc în care intri în interacțiune cu alții (cazări, restaurante, magazine) să te asiguri că nu ești un potențial transmițător al virusului.

„Cu siguranță astea sunt gândurile unui pesimist și poate nu este bine să fii atât de alarmat în legătura cu contextul actual” – ar zice unii
Oare?

Excursii în „curte”

 

Pentru cei care nu se află în carantină sau izolare și simt nevoia unei ieșiri acum, poate singurul tip de călătorie sigură este un scurt drum cu mașina în apropierea casei.

A face o tură de câteva ore de-a lungul litoralului, lacului din apropiere, prin munți sau peste câmpii poate fi ceea ce au nevoie spiritele noastre în această perioadă dificilă.
Veți putea să coborâți geamurile mașinii și să inspirați aerul curat, luând în seamă frumusețea naturii. Opririle se pot face în locuri deschise, departe de orice fel de aglomerație. Ce ziceți de un picnic departe de toți și toate?

Acestea fiind spuse, orice drum ați alege, trebuie să aveți grijă să faceți numai opririle strict necesare și numai în locuri unde se permite păstrarea distanței sociale. Nu veți avea libertatea de a vă opri și de a face ceea ce doriți, dar puteți obține un gust al libertății pe drum, chiar și în aceste perioade de criză.

Excursii esențiale

 

Este posibil să porniți într-o călătorie cu mașina inevitabilă, fie că este vorba despre o situație de urgență a familiei sau un alt eveniment de neevitat. În aceste cazuri, respectarea procedurilor stricte de igienizare – în interiorul autoturismului, la benzinării și la hoteluri – este obligatorie.

În primul rând, veți dori să împachetați suficiente consumabile pentru a menține mașina igienizată. Lista trebuie să includă măști de protecție, mănuși de unică folosință, dezinfectant pentru mâini, șervețele umede dezinfectante și pungi de plastic de unică folosință.
Asigurați-vă că igienizați mânerele și comenzile ușilor mașinii, tastele sau butonul de pornire, volanul, schimbătorul de viteze, scaunele și orice ecran tactil sau buton.

De asemenea, va trebui să vă împachetați mâncarea. Opririle frecvente la terase ar trebui evitate în această perioadă, oricât de mult ni le-am dori. Asigurați-vă că aveți suficientă apă cu voi.

Trebuie să fiți atenți atunci când vă opriți pentru alimentarea cu combustibil. Este recomandat să alimentați doar purtând mănuși – și să le aruncați imediat după utilizare.
Este o idee bună să plătiți cu cardul, nu numerar, pentru a evita atingerea bancnotelor care au trecut prin multe mâini. Și va trebui să fiți foarte vigilenți atunci când utilizați toalete, asigurându-vă că nu atingeți robinetul sau mânerul ușii după spălarea mâinilor.

Planificăți călătoria de vis

 

Pe măsură ce ieșim din criza-corona într-o lună, două luni, ori când o sa fie posibil, s-ar putea să fii reticent să urci într-un avion și să fii prea departe de casă, făcând călătoria cu mașina din ce în ce mai atrăgătoare.
Așadar, de ce să nu începi să-ți planifici călătoria de vis? După cum se spune, o mare parte din distracția unei călătorii vine în așteptare.
Proiectați-vă călătoria cu mașina perfectă pe hârtie, completând toate micile detalii de-a lungul drumului. Citiți despre regiuni, uitați-vă la videoclipuri și imagini, studiați hărțile, chiar cereți sugestii de la prieteni despre diversele locuri pe care vreți sa le vizitați.

Exploră frumusețea naturii

 

Fără îndoială, va trebui totuși să luați măsuri de precauție. De exemplu, s-ar putea să treacă ceva timp până să vizitați localitățile mici cu distracțiile lor, festivalurile aglomerate de vară și târgurile de stradale. În schimb, veți dori să vă gândiți la sălbăticie, zone naturale și la tărâmuri panoramice îndepărtate, unde vă puteți distanța de ceilalți – în timp ce vă bucurați de unele dintre cele mai marcante peisaje ale țării.

Verificările de rutină

 

În pregătirea acestor călătorii, nu ar trebui să uitați nici de verificările obișnuite, care țin de starea mașinii. Să ai reviziile autoturismului la zi și verificări de rutină (cum sunt cele ale anvelopelor, a uleiului, lichidului de răcire sau a aerului condiționt) este absolut necesar pentru a te bucura de o excursie frumoasă.

Nevoile și prioritățile ni s-au schimbat

 

Și încă ceva: nevoile și prioritățile ni s-au schimbat. Poate aveai o mașină mică de oraș și îți era suficientă, pentru că în călătorii mergeai mai mereu cu avionul. Acum poate vrei o mașină mai mare, cu care să te poți plimba cu familia.

Poate aveai o mașină de stradă, care te ajuta în drumuri scurte până la mare sau la munte, dar dacă acum îți descoperi pasiunea pentru zone mai puțin umblate și ai nevoie de minime capacități de off-road?

O bucurie din fiecare călătorie

 

Nu știm cât va dura situația impusă de pandemie, așa că nu ezita să îți ajustezi viața și prioritățile astfel încât să trăiești din plin acum! Să faci, chiar și în situația dată, o bucurie din fiecare călătorie.

Nu uita că orice achiziție auto second-hand trebuie să fie însoțită de o verificare a istoricului auto realizată prin baza pusă la dispoziție de autoDNA. Este așa….cam ca masca de protecție la supermarket. Ai nevoie de ea ca să nu regreți mai târziu.

Planurile tale de călătorii care sunt în acest moment?

Am o masina

Semnificația martorilor de bord

Postat de 23 iulie 2020

semnificatia martorilor de bord

Trebuie să opresc imediat la aprinderea unui martor de bord?

Reprezintă un pericol real un martor aprins?

Prin acest articol vom încerca să răspundem acestor întrebări, dar și să explicăm semnificația martorilor de bord cei mai întâlniți.

Desigur, unii sunt evidenți și-i știm cu toții sau ar trebui sa-i știm, însă cu siguranță nu-i reținem pe de rost pe toți. Astfel o listă de acest gen e mereu bine s-o avem la îndemână.

Ce se întâmplă când se aprinde un martor în bordul mașinii?

În primă fază trebuie să înțelegem că fiecare martor de bord are culori evidente, iar importanța pe care i-o acordăm este in funcție de acest lucru:

roșu, însemnând pericol și atenție imediată;

galben, însemnând avertizare și faptul că trebuie făcută o investigația, însă nu în regim de urgentă;

verde și albastru, însemnând atenționare și funcționalitate;
Astfel, iată ce semnificație au și ce îți recomandăm să faci la aprinderea lor (numerotarea acestora este conform foto):

 1. Apăsare pedală ambreiaj. La aprinderea acestui martor apasă pedala de ambreiaj pentru a putea porni motorul (la mașini cu cutie manuală).
 2. Apăsare pedală de frânare. La aprinderea martorului apasă pedala de frână pentru a putea porni motorul (la mașinile cu cutie automată).
 3. Martorul de eroare contact.Se activează când computerul mașinii nu recunoaște cheia sau când cheia nu este activă.
 4. Faza lungă. Martorul se activează când faza de drum (lungă) este pornită.
 5. Presiunea în anvelope este scăzută. Martorul se activează când una dintre roți are presiunea scăzută, în culoarea galben. Dacă presiunea scade în continuare martorul se face roșu.
 6. Lămpile de poziție. Martorul se aprinde odată cu luminile de poziție.
 7. Bec ars: poziție sau far. Martorul se aprinde când un bec se arde.
 8. Bec de stop pe frână ars. Martorul se aprinde când un bec se arde în lămpile de stop.
 9. Modul de iarnă. Se activează când modul de iarnă este activat din comutator (la mașinile cu cutie automată care au această opțiune).
 10. Indicatorul informații computer bord. Se activează pentru a atenționa că există mesaje de informare din partea computerului de bord.
 11. Martorul bujii incandescente. Acesta se va activa după ce este pus contactul, cât timp bujiile incandescente sunt alimentate. Pornește motorul când martorul se stinge.
 12. Martorul avertizare polei. Se activează, în general, de culoare galbenă, la scăderea temperaturii sub 3 grade C, când există posibilitatea apariției poleiului. Dacă temperatura scade sub 0 grade C, culoarea poate deveni roșie.
 13. Martorul eroare contact. Se activează când computerul mașinii nu recunoaște cheia sau când cheia nu este activă.
 14. Martorul lipsă cheie. Prezent la mașinile cu opțiunea “fără cheie”, când cheia nu este în mașina sau nu este activă.
 15. Martorul baterie cheie descărcată. Se activează când trebuie înlocuită bateria cheii sau acumulatorul acesteia.
 16. Avertizare asupra distanței. Martorul se activează dacă distanța scade sub distanța minimă de siguranță.
 17. Activare sistem de asistare la parcare. Se aprinde la activarea acestui sistem. Modul de utilizare a acestor sisteme este propriu fiecărui model de mașină.
 18. Problemă la sistemul adaptiv al farurilor. Poate avea mai multe semnificații în funcție de sistemul instalat. Consultați cartea tehnică.
 19. Probleme la sistemul de control al inclinării farurilor. La aprinderea acestui martor, reglajul înălțimii fasciculului luminos nu se mai face corect. Mergeți într-un service înainte de a pleca într-o călătorie pe timp de noapte.
 20. Defect la reglarea eleronului. Eleronul asigură controlul aerodinamic al mașinii la viteze mari, defectarea acestuia se resimte la aceste viteze.
 21. Defecțiune la sistemul de decapotare. Sistemul de decapotare automată funcționează defectuos.
 22. Defecțiune la Airbag. În caz de accident, acestea nu vă protejează. Remediați defecțiunea înaintea utilizării mașinii.
 23. Defect la frână de mână. Martorul atenționează existența unui defect la frâna de mână, fie că te deplasezi și nu a fost eliberată complet, sau alte defecte mecanice. Programează o vizită la service.
 24. Lămpile de ceață față. Atenție, nu ține lămpile de ceață aprinse decât atunci când sunt condiții de vizibilitate redusă (ceață, smog, ploaie sau ninsoare abundentă). Folosirea abuzivă se sancționează cu 4-5 puncte de amendă și cu 3 puncte de penalizare! În alte țări, amenda este și mai mare.
 25. Avertizare de filtru de particule colmatat. La aprinderea acestui martor de bord fă un drum în afara orașului și menține motorul la turații mai ridicate pentru curățarea filtrului. Dacă tot rămâne aprins, programează-ți o vizită la service.
 26. Lămpile de ceață spate. Folosirea abuzivă a acestora este foarte deranjantă și, de aceea, se sancționează cum e prezentat la punctul 1.
 27. Nivelul scăzut al lichidului de spălare a parbrizului. Acest martor de bord se aprinde înainte ca lichidul de spălare a parbrizului să se termine pentru a avea timp să reumpli vasul. Conducerea mașinii fără lichid de spălare a parbrizului este periculoasă chiar și pe vreme bună, o baltă poate apărea din multe motive.
 28. Avertizare la ieșirea din bandă. Aprinderea acestui martor de bord poate fi însoțit și de semnale sonore și te atenționează când mașina calcă peste marcajele de delimitare a benzii de rulare curente.
 29. Pilot automat activat. Util în special pe autostradă.
 30. Lămpi pentru semnalizare direcție. Însoțit de un zgomot sacadat pentru a te atenționa când semnalizarea e aprinsă, să nu fie folosită abuziv. Dacă un bec este ars, martorul va avea o frecvență luminoasă mult mai mare.
 31. Martor de defect la senzorul de ploaie sau de lumină. Aprinderea farurilor, respectiv pornirea ștergătoarelor în caz de ploaie, se va face manual.
 32. Apă în filtrul de carburant. Martor prezent la motoare diesel. Când se aprinde, trebuie eliminată apa, dacă există dop de golire, sau înlocuit filtrul. ATENȚIE! Nu lăsați motorul să meargă cu martorul aprins!
 33. Airbag dezactivat. Martorul se aprinde la dezactivarea voluntară a airbag-ului pasagerului din față.
 34. Defecțiune. Martor care sesizează o defecțiune. Aceasta va fi depistată la service prin citirea înregistrărilor din calculatorul OBD.
 35. Martor fază scurtă. Se activează la aprinderea fazei scurte.
 36. Filtru de aer murdar. Se va înlocui filtrul de aer.
 37. Activare sistem de asistare la parcare. Se aprinde la activarea acestui sistem. Modul de utilizare a acestor sisteme este propriu fiecărui model de mașină.
 38. Avertizare de filtru de particule colmatat. La aprinderea acestui martor de bord fă un drum în afara orașului și menține motorul la turații mai ridicate pentru curățarea filtrului. Dacă tot rămase aprins, programează-ți o vizită la service.
 39. Problemă a sistemului de tractare. Aprinderea martorului cu remorca cuplată înseamnă, de obicei, o problemă la luminile remorcii sau, mai rar, depășirea sarcinii de tractare. Fără remorcă semnalizează ne-înzăvorârea corectă a cârligului retractabil.
 40. Defect la suspensia pneumatică. Aprinderea martorului sesizează o problemă a suspensiei la mașinile cu suspensie pneumatică. Este bine să mergi la cel mai apropiat service.
 41. Avertizare la ieșirea din bandă. Aprinderea acestui martor de bord poate fi însoțit și de semnale sonore și te atenționează când mașina calcă peste marcajele de delimitare a benzii de rulare curente.
 42. Defect la catalizator. La aprinderea martorului, dacă nu sesizați nicio schimbare în mersul mașinii, puteți continua călătoria, dar mergeți în cel mai apropiat service pentru a nu apărea defecțiuni mai complexe.
 43. Centură de siguranță necuplată. Cuplați centura pentru siguranța.
 44. Martorul frână de mână. Se aprinde când frâna de mână este acționată.
 45. Defect la sistemul de încărcare a bateriei. Dacă se aprinde acest martor, opriți toți consumatorii electrici (aer condiționat, ventilator, sistem audio, luminile care nu sunt absolut necesare) și conduceți până la cel mai apropiat service auto. Nu opriți motorul până nu ați ajuns; probabil că nu va mai porni.
 46. Martor funcționare ECO. Se aprinde la activarea acestei funcții, dacă mașina dispune de acest sistem.
 47. Coborâre în pantă asistată. Se aprinde la activarea acestei funcții.
 48. Motor supraîncălzit. La aprinderea martorului, motorul se oprește imediat. Se așteptă până la răcirea. După se verifică dacă cureaua de ventilator nu este ruptă și dacă motorul are lichid de răcire. Dacă nu are lichid, nu deschide vasul decât după răcirea motorului, aburul supraîncins te va opări. În extrem, poți completa cu apă curată, dar înlocuiește lichidul de răcire cât mai repede. Dacă ai pus apă și temperaturile sunt negative, nu lăsa mașina afară, e pericol ca apa să înghețe și să spargă motorul și radiatorul mașinii.
 49. Martorul ABS defect. Sistemul ABS nu funcționează corect, nu mai controlează blocarea roților la frânarea de urgență.
 50. Filtru de combustibil murdar. Acesta trebuie înlocuit.
 51. Ușă deschisă. Se aprinde la deschiderea unei uș
 52. Capotă deschisă. Se activează la deschiderea capotei. ATENȚIE! Nu conduceți cu capota deschisă, pericol de accident.
 53. Nivel scăzut al carburantului. La aprinderea acestui martor, mai aveți, de regulă, carburant pentru max. 50 km.
 54. Problemă la cutia automată de viteze. Programați o vizită urgentă în service.
 55. Limitatorul de viteză. Se aprinde la activarea acestei funcții.
 56. Problemă la amortizoarele reglabile. Nu vor funcționa corect.
 57. Dezaburire parbriz. Se aprinde la acționarea funcției.
 58. Dezactivare sistem ASR sau ESP. Se aprinde la acționarea comutatorului respectiv.
 59. Portbagaj deschis. Se aprinde când capota portbagajului este deschisă.
 60. Presiunea uleiului din motor este scăzută. La aprinderea acestui martor opriți motorul. Verificați nivelul de ulei (de preferat este ca motorul să fie rece) și completați-l, dacă este necesar. Lăsați motorul să se răcească și încercați să îl reporniți. Dacă la repornire martorul nu se stinge, opriți imediat motorul și duceți mașina tractată la service.
 61. Funcționare automată a ștergătoarelor defectă. Ștergătoarele se vor acționa doar manual.
 62. Funcționare incorectă a motorului. La aprinderea acestui martor, controlul emisiilor nu este corespunzător. Motorul va funcționa, dar turația maximă va fi probabil limitată de calculator mașinii. Programați o vizită într-un service.
 63. Senzor de ploaie nefuncțional. Ștergătoarele se vor acționa doar manual.
 64. Dezaburire lunetă. Se aprinde la acționarea butonului respectiv.