Sfaturi

autoDNA – mai mult decât istoricul unei mașini

Postat de 23 iulie 2021

SERVICIUL DE SUPORT autoDNA
Serviciul de verificare a istoricului unei mașini este deja cunoscut de mulți români. Multe mii de euro au fost economisite de cumpărători de bună credință care, în doar câteva minute și câteva clickuri au aflat despre mașina pe care voiau să o cumpere informații la care nu ar fi avut acces altfel.

Serviciul autoDNA este însă apreciat pentru mai mult de atât. Feedbackul primit de la clienții pe care îi avem de 6 ani încoace arată că, dincolo de informațiile din raport, cel mai mult este apreciată interacțiunea cu echipa noastră de suport.

Un sondaj realizat la începutul acestui an arată că 90% din clienții autoDNA intenționează să folosească serviciile noastre și la următoarea achiziție auto.

Oferim suport în limba română clienților noștri înainte și după achiziționarea unui raport – prin formularul de pe site (https://support.autodna.ro/), secțiunea de chat din site-ul nostru sau prin contul de Facebook de luni până vineri de la 9 la 17 , ceea ce a devenit foarte important pentru clienții noi, dar și pentru cei ce revin.

Echipa de suport pentru clienți autoDNA: ”Este firesc, în momentul în care accesezi prima dată un serviciu de tipul celui oferit de autoDNA să ai diverse întrebări și aici intervine rolul echipei noastre. Suntem o echipă dedicata, aflată în România. Știm specificul pieței auto de la noi și înțelegem nevoile clienților care ne contactează”.

Printre cele mai frecvente solicitări primite de la clienți, menționăm:

 • Interpretarea diverselor câmpuri cu informații din raport
 • Detalii despre factura și contul personal
 • Informații despre utilizarea diverselor coduri de discount

Din discuțiile avute cu clienții autoDNA, am constatat că aceștia apreciază:

 • Să primească informații despre conținutul raportului încă înainte de a plăti pentru acesta;
 • Prețul raportului variază în funcție de numărul de informații oferite prin acesta;
 • Prețul afișat este prețul final și primesc de fiecare dată factură pe această valoare.

Vă mulțumim că folosiți serviciile autoDNA sau că le aveți în vedere pentru viitoarele achiziții de autoturisme. Vă asigurăm că la noi, pe lângă rapoarte cu informații care vă sunt de ajutor, veți găsi mereu și tot suportul de care aveți nevoie.

5 motive pentru care să alegi o mașină la mâna a doua în locul uneia noi

Postat de 16 iunie 2021

5 motive pentru care să alegi o mașină la mâna a doua în locul uneia noi

5 motive pentru care să alegi o mașină la mâna a doua în locul uneia noi

 

Când te gândești că ai vrea o altă mașină, una dintre primele întrebări care apare este: ”Să fie una nouă, sau la mâna a doua…?”. Asta dacă ești genul de șofer care a înțeles că achiziția unei mașini trebuie să fie una rațională, nu pur emoțională.
Dacă ai rămas ancorat undeva în trecut, când riscurile de a cumpăra o mașină second hand erau, într-adevăr, mari, atunci știm că te vei grăbi să spui că nimic nu e mai bun decât mașina nouă.
Dar stai! Înainte de a fi atât de vehement, nu vrei să te mai gândești puțin?
Vremurile și parcul auto s-au schimbat mult și, cu o analiză rapidă, poți ajunge ușor la o altă concluzie.
Aceea că merită din plin să iei în calcul posibilitatea de a investi bugetul de mașină într-una la mâna a doua. Iată doar câteva motive:

1. O mașină se depreciază cel mai mult în primii 2-3 ani

Știi cum se zice: odată scoasă pe poarta dealerului, mașina deja și-a pierdut din valoare. Și nu vorbim de pierderi mici. În primul an, valoarea unei mașini noi poate scădea cu 15 până la 30%. În primii 2-3 ani deprecierea oricărui autovehicul este cea mai accentuată.

Dacă îți alegi cu grijă o mașină la mâna a doua, nu te expui la această pierdere și o lași în seama primului proprietar, tu bucurându-te de o mașină luată la un preț corect.

2. Pentru același buget poți avea o mașină cu mai multe dotări

Când vrei o mașină nouă, de multe ori descoperi că bugetul tău nu acoperă costul variantei pe care o vrei cu adevărat și atunci trebuie să faci compromisuri. Hai că displayul ăla nu e atât de necesar…merge și fără touch. Lasă geamurile electrice pe spate…în definitiv, cât de important e pentru pasageri? Sistemul ăla audio…e tot ce ai visat, dar lasă că merge și cel din gama standard.

Le poți avea însă pe toate fără a fi nevoie de buget suplimentar dacă pur și simplu accepți o mașină care are deja câteva zeci de mii de km și de care tu te vei putea bucura din plin ani buni de când o cumperi, dacă asta îți dorești.

3. Ai costuri adiacente mai mici

Totul este scump când ai o mașină nouă: întreținere, asigurări etc. Aceste costuri pot să scadă pe măsură ce peste ea trec câțiva ani. Spre exemplu, costul asigurării CASCO. Cu cât este mai veche, cu atât asigurarea unei mașini devine mai ușor de suportat, pentru că, firește, și valoarea ei scade.

Poți solicita o ofertă de CASCO (și nu numai) de la partenerii noști de la asigurescu.ro.

4. Poți cumpăra mașini second hand de la dealeri

Vremea în care samsarii făceau legea în piața de mașini second hand nu mai este de actualitate. Dacă te gândești cu groază la întâlniri cu diverși proprietari al căror obiectiv este sa te păcălească dacă se poate, află că nu mai este nevoie de așa ceva.

Poți lua mașini la mâna a doua direct de la dealeri care comercializează și mașini rulate. Sunt verificate, vin cu diverse oferte de finanțare disponibile și nu ai niciun motiv să îți faci griji că ai fi păcălit.

5. În doar câteva minute poți accesa un raport cu istoricul mașinii pe care ți-o dorești

Dacă pare că ai găsit afacerea vieții tale în materie de mașini rulate și te temi că îți scapă ceva, ai posibilitatea oricând să vezi istoricul autoturismului dorit accesând raportul autoDNA.ro. Trebuie să îi știi doar seria de șasiu și ești la un click distanță de toate informațiile de care ai nevoie. Totul pentru a face o achiziție informată și asumată. Prețul mediu au unui raport autoDNA este de 60 de lei și te poate ajuta:

 • Să economisești multe mii de euro dacă descoperi că erai pe punctul de a lua o mașină cu probleme.
 • Să economisești câteva sute de euro din negocierea cu proprietarul după ce afli toate punctele nevralgice ale mașinii. În condițiile în care nu le consideri suficient de importante cât să anulezi tranzacția.
 • Să adormi liniștit știind ca ai făcut o alegere bună și ai o mașină pe care te poți baza, cumpărată la un preț corect.

Așadar, oricum ai analiza lucrurile, dacă ești realist, nu poți nega avantajele pe care le oferă achiziția unei mașini la mâna a doua.

Dacă ai citit până la final acest articol și dacă te-am convins că merită să îți cauți chiar acum următoarea mașină, primești 10% reducere la raportul prin care o vei verifica prin autoDNA.ro.

Trebuie doar să introduci codul ” O1ar56B ” în momentul în care achiziționezi raportul privind istoricul acesteia.*

*Codul este valabil pentru un singur raport/user.

Temerile românilor la achiziția de mașini second-hand

Postat de 4 iunie 2021

Care au fost Temerile românilor la achiziția de mașini second-hand ?

 

70% dintre români se tem că vor fi păcăliți în ceea ce privește kilometrajul sau avariile mașinii atunci când cumpără o mașină rulată

 • 43% dintre clienții autoDNA din 2020 se tem că vor cumpăra o mașină la mâna a doua cu accidente majore
 • 30% dintre cumpărătorii de mașini SH se tem de modificarea kilometrajului
 • De altfel, kilometrajul este și primul criteriu în achiziția unei mașini la mâna a doua, urmat de elemente de siguranță ale acesteia (accidente și dotări)
 • Prețul de revânzare și costurile de întreținere nu reprezintă încă elemente luate în calcul la alegerea unei mașini
 • 61% dintre respondenții sondajului autoDNA consideră că includerea raportului autoDNA în anunțul de vânzare este un semn de seriozitate a vânzătorului
 • 50% dintre cei care au negociat prețul de achiziție al mașinii în baza raportului autoDNA au obținut discounturi de până la 300 EUR, iar 25% dintre ei au obținut până la 500 EUR.

Cele mai importante 5 criterii pe care românii le iau în calcul când cumpără o mașină la mâna a doua sunt:

 • kilometrajul,
 • elementele de siguranță (aici incluzând și potențiale accidente ale mașinii),
 • anul de fabricație al mașinii,
 • prețul de cumpărare,
 • dotările de confort.

Acestea sunt datele relevate de sondajul realizat de autoDNA în luna martie a acestui an, având ca respondenți clienții companiei din anul 2020.

”Datele noastre arată că, în achiziția unei mașini la mâna a doua, românii se tem cel mai tare de accidente majore pe care vânzătorul nu le declară, un kilometraj modificat și de starea tehnică a mașinii care poate fi ascunsă. Toate acestea pot fi verificate simplu cu un raport autoDNA care costă, în medie, 60 de lei”, declară Răzvan PAVEL, Managing Partner, autoDNA.ro România.

Avantajele verificării unei mașini printr-un raport autoDNA merg chiar mai departe. Dacă afli informații care nu apar în anunțul de vânzare, poți avea argumente concrete pentru a negocia prețul, atunci când te decizi să cumperi mașina.

Sondajul autoDNA România arată că sumele negociate de clienții săi sunt importante și mult peste costul unui raport autoDNA.

Raportul autoDNA ajută chiar și vânzătorii care vor să își dovedească seriozitatea în fața potențialului cumpărător. De ce să aștepți clientul să își achiziționeze singur un raport autoDNA,când poți chiar tu să i-l oferi, ca semn de corectitudine și transparență.

Tot în sondajul autoDNA am descoperit că 61% dintre clienți au declarat că folosirea raportului autoDNA la vânzarea/revânzarea mașinii este un semn de seriozitate a vânzătorului.

O dovadă că rapoartele autoDNA sunt un ajutor real în procesul de achiziție al unei mașini o constituie și faptul că cea mai accesată platformă de anunțuri auto din România, a ales autoDNA. Acest parteneriat are ca drept obiectiv creșterea gradului de încredere a românilor în achiziția de mașini la mâna a doua.

Despre raportul autoDNA:

Raportul autoDNA de istoric al vehiculului cuprinde informații esențiale despre o mașină rulată. Informații care provin din surse de încredere, precum instituții naționale de administrare a parcului auto, instituții financiare, registre auto centrale, site-uri de licitații și vânzări auto, dealeri auto etc.:

 • Controlul înregistrărilor cu vehicule furate;
 • Date tehnice ale vehiculului;
 • Ultimul kilometraj înregistrat;
 • Informații despre accidente;
 • Arhiva cu poze ale vehiculului;
 • Modul de utilizare al vehiculului;

Ce informații cuprinde Raportul autoDNA și cum pot fi interpretate

Informații prealabile. La începutul raportului se listează seria de șasiu, anul fabricației, marca, modelul și tipul de combustibil folosit. Urmează secțiunea care cuprinde vechimea mașinii. Întârzierile mai mari de 6 luni sunt cele care ar trebui să ridice suspiciuni. Dealerul ar fi putut ține mașina în showroom până la un an după fabricație, de exemplu, ori mașina a fost avariată la transport.

Informații utile. Acestea arată media de kilometri parcurși luând în calcul anul fabricației și evaluarea vehiculelor similare aflate în baza de date autoDNA și au caracter informativ.

Informații despre vehicul, precum marca, modelul, tipul mașinii, caroseria, tipul motorului, țara de proveniență, anul fabricației, anul în care a fost creat modelul, tipul de transmisie, sistemul de direcție și multe altele.

Baza de date a mașinilor furate. Această parte a raportului conține informații din anumite țări în care mașina verificată ar fi putut fi declarată furată. Numărul de țări, cât și cel de instituții de la care se obțin aceste informații cresc constant pe autoDNA.

Rechemări în fabrică. Cuprinde informatii privind rechemările făcute de producătorul mașinii. În cazul în care au fost înregistrate astfel de evenimente, raportul arată care ar fi putut fi problema. De asemenea efectele și potențialele reparații făcute în service-ul autorizat.

Istoricul vehiculului cuprinde:
– citirile contorului de kilometraj în ordine cronologică;
– orice deviere de la ordinea cronologică a citirilor de kilometraj ar trebui să atragă atenția cumpărătorului;
– istoricul daunelor;
– modul de utilizare al vehiculului (cel oficial), care să descrie scopul destinat al acestuia. (de exemplu: taxi, leasing, inclusiv informații despre inspecțiile tehnice periodice avute și despre foștii proprietari);
– istoricul prețului mașinii pe site-uri de vânzări auto și în baza de date autoDNA.

Dotările mașinii. Aici se poate vedea ce piese din dotările precizate în raport coincid cu cele existente pe mașină. De exemplu, culoarea geamurilor înainte ca mașina să fi fost cumpărată poate arăta că mașina a avut un accident. O situație similară poate exista și în cazul oglinzilor, dacă cele din dotare erau electrice, cu încălzire sau simple.

Imagini din arhivă cu mașina. În cazuri excepționale, câteva din imagini ar putea fi repetitive dacă proprietarul mașinii le-a distribuit pe mai multe site-uri. Este un semnal de alarmă că mașina s-a aflat la vânzare pentru o perioadă îndelungată. În plus, pot exista imagini cu mașina avariată, în timp ce ea poate fi prezentată fără accidente.

Parteneriat Autovit.ro – autoDNA

Postat de 2 iunie 2021

Utilizatorii Autovit.ro pot verifica acum istoricul mașinilor direct din site cu ajutorul autoDNA

 

Autovit.ro, cea mai mare platformă online de anunțuri din România a încheiat un parteneriat cu autoDNA, pentru a crește nivelul de informare al clienților și pentru a garanta tranzacții sigure și corecte.

Autovit.ro face permanent demersuri pentru a crește nivelul de informare al utilizatorilor cu privire la mașinile second-hand care pot fi tranzacționate pe platforma online. În ultima perioadă, achizițiile de pe piața auto s-au făcut mult mai atent și mai calculat, iar deciziile de cumpărare s-au luat după un timp mai îndelungat de verificare, negociere și dezbatere pentru securizarea investiției.

Pentru a elimina o parte semnificativă a stresului pe care îl presupune achiziția unei mașini second-hand, Autovit.ro și autoDNA au colaborat pentru a face accesibil raportul de verificare al istoricului auto direct de pe platforma online Autovit.ro. Acest demers are scopul de a crește gradul de educare și încredere pe piața auto din România și îi susține pe cumpărători să fie atenți și pregătiți.

Ce este Raportul de Istoric al Vehiculului

Raportul autoDNA de Istoric al Vehiculului cuprinde informații esențiale despre o mașină rulată, care provin din surse de încredere precum instituții naționale de administrare, instituții financiare, registre auto centrale, site-uri de licitații și vânzări auto, reprezentanțe auto etc:

 • Controlul înregistrărilor cu vehicule furate;
 • Date tehnice ale vehiculului;
 • Ultimul kilometraj înregistrat;
 • Informații despre accidente;
 • Arhiva cu poze ale vehiculului;

Modul de utilizare al vehiculului;

Ce informații cuprinde Raportul de Istoric al Vehiculului și cum pot fi interpretate

 

 • Informații prealabile. La începutul raportului se listează seria de șasiu, anul fabricației, marca, modelul și tipul de combustibil folosit. Urmează secțiunea care cuprinde vechimea mașinii. Întârzierile mai mari de 6 luni sunt cele care ar trebui să ridice suspiciuni. Dealerul ar fi putut ține mașina în showroom până la un an după fabricație, de exemplu, ori mașina a fost avariată la transport.
 • Informații utile. Acestea arată media de kilometri parcurși luând în calcul anul fabricației și evaluarea vehiculelor similare aflate în baza de date autoDNA și au caracter informativ.
 • Informații despre vehicul, precum marca, modelul, tipul mașinii, caroseria, tipul motorului, țara de proveniență, anul fabricației, anul în care a fost creat modelul, tipul de transmisie, sistemul de direcție și multe altele.
 • Baza de date a mașinilor furate. Această parte a raportului conține informații din anumite țări în care mașina verificată ar fi putut fi declarată furată. Numărul de țări, cât și cel de instituții de la care se obțin aceste informații cresc constant pe autoDNA.
 • Rechemări în fabrică. Cuprinde informații privind rechemările făcute de producătorul mașinii. În cazul în care au fost înregistrate astfel de evenimente, raportul arată care ar fi putut fi problema, efectele și potențialele reparații făcute în service-ul autorizat.
 • Istoricul vehiculului cuprinde:

– citirile contorului de kilometraj în ordine cronologică;
– orice deviere de la ordinea cronologică a citirilor de kilometraj ar trebui să atragă atenția            cumpărătorului;
– istoricul daunelor;
– modul de utilizare al vehiculului (cel oficial), care să descrie scopul destinat al acestuia (de exemplu: taxi, leasing, inclusiv informații despre inspecțiile tehnice periodice avute și despre foștii proprietari);
– istoricul prețului mașinii pe site-uri de vânzări auto și în baza de date autoDNA.

 • Dotările mașinii. Aici se poate vedea ce piese din dotările precizate în raport coincid cu cele existente pe mașină. De exemplu, culoarea geamurilor înainte ca mașina să fi fost cumpărată poate arăta că mașina a avut un accident și a fost nevoie de înlocuirea lor. O situație similară poate exista și în cazul oglinzilor, dacă cele din dotare erau electrice, cu încălzire sau simple.
 • Imagini din arhivă cu mașina. În cazuri excepționale, câteva din imagini ar putea fi repetitive dacă proprietarul mașinii le-a distribuit pe mai multe site-uri. Este un semnal de alarmă că mașina s-a aflat la vânzare pentru o perioadă îndelungată. În plus, pot exista imagini cu mașina avariată, în timp ce ea poate fi prezentată fără accidente.

Despre Autovit.ro

 

Autovit.ro este cea mai  mare platformă online din România destinată vânzării și cumpărării de  mașini noi și second-hand, dar și de piese auto, cu peste 3.5 milioane de vizitatori lunari și peste 1.000 de dealeri auto care folosesc serviciile companiei. Potrivit unui studiu Unlock Market Research, 78% dintre românii interesați de domeniul auto au folosit Autovit.ro pentru a vinde sau a cumpăra o mașină.

Aparținând OLX Group și cu o experiență de 20 ani pe piața din România, Autovit.ro consolidează relațiile între vânzători și cumpărători și oferă acces la informații de încredere și consultanță asupra vânzărilor de autoturisme, camioane, autoutilitare, motociclete, utilaje de construcții, mașini agricole și piese auto second-hand.

Piața mașinilor second-hand în 2020

Postat de 17 mai 2021

Căutarea unei mașini second-hand care să corespundă tuturor criteriilor noastre și care să se încadreze în bugetul de care dispunem, poate fi o reala provocare.
În cadrul unui sondaj, am întrebat clienții autoDNA și am aflat care sunt principalele criterii pe care le iau în calcul când caută o mașină la mâna a doua.

Am vrut, de asemenea, să știm de unde preferă să cumpere o mașină rulată, în cine au mai multă încredere când o cumpără, dar și care sunt problemele de care se tem cel mai tare.
Fiind clienți autoDNA, care au apelat la verificarea istoricului mașinii înainte de cumpărare, au fost întrebați și cât de util le-a fost acest serviciu în procesul de cumpărare.

Răspunsurile la aceste întrebări sunt prezentate în infograficul de mai jos.

Rezultat sondaj autoDNA 2020