Caut o masina

Cauți o mașină de familie? Iată ce ar trebui să știi

Postat de 1 septembrie 2020

Pandemia de coronavirus a schimbat ideea de vacanță. Astfel mașina devine cel mai sigur mod de deplasare.
Mulți am descoperit ca avem nevoie de o mașină mai mare/mai încăpătoare, altceva decât foloseam doar de weekend, pentru că o vreme vacanțele de familie cu mașina vor fi prioritare pentru noi.

Alegerea mașinii de familiei perfecte înseamnă să găsești caracteristicile potrivite. Cumpărarea unei mașini este o decizie importantă, mai ales atunci când iei în considerare cât timp petreci tu și familia ta pe drum.
Luați în considerare nevoile întregii familii, păstrând în minte cele mai importante funcționalități și dotări în timp ce faceți achiziția mașinii.

Unele dintre cele mai importante caracteristici pe care ar trebui să le includă mașina de familie perfectă sunt următoarele:

Grad înalt de siguranță

Siguranța este cel mai importat lucru atunci când vine vorba de familia ta. Nu contează dacă mașina nu are cel mai frumos design pe care l-ai văzut vreodată, atât timp cât este echipată corespunzător pentru a-ți proteja familia. Concentrează-te pe modele cu un rating de siguranță de 5 stele și performanțe ridicate în testele de accidente.

Spațiu suficient pentru pasageri

Dacă aveți copii mici, asigurați-vă că există spațiu pentru a instala mai mult de un scaun pentru copii pe bancheta din spate. Pentru familiile cu animale de companie, mai mult spațiu înseamnă că este mai ușor să-l aduci pe Rex în pădure sau în parc cu mașina. Vehiculele cu mai multe rânduri de locuri și opțiunea de a le rearanja oferă cea mai mare flexibilitate.

Spații de depozitare pentru orice

Scaunele pliabile sau cele detașabile, încă populare în rândul multor modele, sunt modalitatea perfectă de a obține loc pentru pachete voluminoase, trolere sau echipamente sportive, lăsând totuși spațiu pentru ceilalți pasageri. Căutați un portbagaj mare cu bancheta din spate concepută pentru a se plia sau scoate pentru a extinde zona de depozitare. Această caracteristică este, de asemenea, la îndemână atunci când vă duceți familia în vacanță și descoperiți că trebuie să împachetați jumătate din casă doar pentru a petrece câteva zile.

Conectivitate Bluetooth

La un drum lung ai nevoie de un sistem care să-ți ofere capacitatea de a acorda atenție telefonului fără a fi necesar să îl priviți în timp ce conduci. Este ilegal să folosești un dispozitiv mobil în timp ce conduci, astfel că mulți producători de mașini integrează sisteme care să permită șoferilor să ia apeluri, să navigheze, să aleagă muzică, să le citească mesaje text sau să dicteze răspunsuri text folosind comenzi verbale sau un ecran tactil intuitiv.

Uși automate, glisante

Alegerea unei mașini de dimensiune și spațiu înseamnă o mașină cu cel puțin patru uși, toate grele și greu de manevrat pentru copii. Ușile electrice se deschid singure și nu se vor închide dacă ceva le blochează calea. Acest lucru face mai sigur și mai ușor intratul și ieșitul din mașină.

Consum, tracțiune, cutie de viteze

Mașinile cu un consum mic sunt cea mai bună alegere când te gândești la mașina pentru familie, probabil se vor face drumuri lungi și consumul va conta.

De asemenea tracțiune 4×4 a mașinii contează dacă familia e dornică de aventuri și vrea să ajungă prin zone mai greu accesibile – asta implică și o garda la sol înaltă.

Dar, desigur, e important și ca o mașină să aibă cutie automata, mai potrivită pentru drumurile lungi cu familia decât una cu o cutie manuală.

Opțiunile sunt multe, pentru că aproape toți producătorii s-au orientat și au cel puțin un model care se încadrează în categoria mașinilor de familie. Uneori este o idee bună să iei o astfel de mașină la mâna a doua – economisești o parte din buget, iar mașinile de acest tip își păstrează destul de bine valoarea în timp.

Găseste Mașina Potrivită

Găsești mașina potrivită este un configurator care te ajută să identifici acele modele de mașini ce satisfac pe deplin nevoile tale iar tu nici nu te gândeai la ele. Mai multe detalii se găsesc la următorul link.

 Verificarea online

Orice ai alege însă, nu uita să o verifici înainte de achiziția finală. Un raport autoDNA este o investiție minimă pentru siguranța familiei tale și a drumurilor voastre frumoase. Poți afla istoricul mașinii pe care vrei să o cumperi – eventuale daune, kilometri reali – ceea ce este foarte important să știi despre o mașină care devine, practic, un adevărat membru al familiei.

Călătorii cu mașina în pandemie – de ce să ținem cont?

Postat de 5 august 2020

Călătorii cu mașina în pandemie – de ce să ținem cont?Fotografie de Toa Heftiba, Unsplash

Iată-ne aici, sfătuiți să ne păstrăm distanța față de ceilalți de teama de a nu răspândi noul virus. Totuși, ne lipsesc planurile noastre de vacanță de vară…

Chiar dacă mulți am renunțat la cumpărarea de bilete de avion din cauza restricțiilor care se schimbă de la o zi la alta, putem călători totuși cu mașina, nu?

Putem calători cu mașina, dar altfel decât până acum…

 

Sunt mai multe lucruri la care trebuie să ne gândim și pe care nu le putem anticipa sau controla.

În primul rând, ce se întâmplă dacă vă îmbolnăviți pe drum sau prezentați simptome de răceală?

Amintiți-vă că unul dintre cele mai alarmante lucruri despre coronavirus este că se poate transmite chiar dacă unii dintre cei afectați sunt asimptomatici. Poți, așadar, să pleci de acasă simțindu-te bine, dar situația se poate agrava pe parcurs. În plus, trebuie să ai grijă de câte ori oprești într-un loc în care intri în interacțiune cu alții (cazări, restaurante, magazine) să te asiguri că nu ești un potențial transmițător al virusului.

„Cu siguranță astea sunt gândurile unui pesimist și poate nu este bine să fii atât de alarmat în legătura cu contextul actual” – ar zice unii
Oare?

Excursii în „curte”

 

Pentru cei care nu se află în carantină sau izolare și simt nevoia unei ieșiri acum, poate singurul tip de călătorie sigură este un scurt drum cu mașina în apropierea casei.

A face o tură de câteva ore de-a lungul litoralului, lacului din apropiere, prin munți sau peste câmpii poate fi ceea ce au nevoie spiritele noastre în această perioadă dificilă.
Veți putea să coborâți geamurile mașinii și să inspirați aerul curat, luând în seamă frumusețea naturii. Opririle se pot face în locuri deschise, departe de orice fel de aglomerație. Ce ziceți de un picnic departe de toți și toate?

Acestea fiind spuse, orice drum ați alege, trebuie să aveți grijă să faceți numai opririle strict necesare și numai în locuri unde se permite păstrarea distanței sociale. Nu veți avea libertatea de a vă opri și de a face ceea ce doriți, dar puteți obține un gust al libertății pe drum, chiar și în aceste perioade de criză.

Excursii esențiale

 

Este posibil să porniți într-o călătorie cu mașina inevitabilă, fie că este vorba despre o situație de urgență a familiei sau un alt eveniment de neevitat. În aceste cazuri, respectarea procedurilor stricte de igienizare – în interiorul autoturismului, la benzinării și la hoteluri – este obligatorie.

În primul rând, veți dori să împachetați suficiente consumabile pentru a menține mașina igienizată. Lista trebuie să includă măști de protecție, mănuși de unică folosință, dezinfectant pentru mâini, șervețele umede dezinfectante și pungi de plastic de unică folosință.
Asigurați-vă că igienizați mânerele și comenzile ușilor mașinii, tastele sau butonul de pornire, volanul, schimbătorul de viteze, scaunele și orice ecran tactil sau buton.

De asemenea, va trebui să vă împachetați mâncarea. Opririle frecvente la terase ar trebui evitate în această perioadă, oricât de mult ni le-am dori. Asigurați-vă că aveți suficientă apă cu voi.

Trebuie să fiți atenți atunci când vă opriți pentru alimentarea cu combustibil. Este recomandat să alimentați doar purtând mănuși – și să le aruncați imediat după utilizare.
Este o idee bună să plătiți cu cardul, nu numerar, pentru a evita atingerea bancnotelor care au trecut prin multe mâini. Și va trebui să fiți foarte vigilenți atunci când utilizați toalete, asigurându-vă că nu atingeți robinetul sau mânerul ușii după spălarea mâinilor.

Planificăți călătoria de vis

 

Pe măsură ce ieșim din criza-corona într-o lună, două luni, ori când o sa fie posibil, s-ar putea să fii reticent să urci într-un avion și să fii prea departe de casă, făcând călătoria cu mașina din ce în ce mai atrăgătoare.
Așadar, de ce să nu începi să-ți planifici călătoria de vis? După cum se spune, o mare parte din distracția unei călătorii vine în așteptare.
Proiectați-vă călătoria cu mașina perfectă pe hârtie, completând toate micile detalii de-a lungul drumului. Citiți despre regiuni, uitați-vă la videoclipuri și imagini, studiați hărțile, chiar cereți sugestii de la prieteni despre diversele locuri pe care vreți sa le vizitați.

Exploră frumusețea naturii

 

Fără îndoială, va trebui totuși să luați măsuri de precauție. De exemplu, s-ar putea să treacă ceva timp până să vizitați localitățile mici cu distracțiile lor, festivalurile aglomerate de vară și târgurile de stradale. În schimb, veți dori să vă gândiți la sălbăticie, zone naturale și la tărâmuri panoramice îndepărtate, unde vă puteți distanța de ceilalți – în timp ce vă bucurați de unele dintre cele mai marcante peisaje ale țării.

Verificările de rutină

 

În pregătirea acestor călătorii, nu ar trebui să uitați nici de verificările obișnuite, care țin de starea mașinii. Să ai reviziile autoturismului la zi și verificări de rutină (cum sunt cele ale anvelopelor, a uleiului, lichidului de răcire sau a aerului condiționt) este absolut necesar pentru a te bucura de o excursie frumoasă.

Nevoile și prioritățile ni s-au schimbat

 

Și încă ceva: nevoile și prioritățile ni s-au schimbat. Poate aveai o mașină mică de oraș și îți era suficientă, pentru că în călătorii mergeai mai mereu cu avionul. Acum poate vrei o mașină mai mare, cu care să te poți plimba cu familia.

Poate aveai o mașină de stradă, care te ajuta în drumuri scurte până la mare sau la munte, dar dacă acum îți descoperi pasiunea pentru zone mai puțin umblate și ai nevoie de minime capacități de off-road?

O bucurie din fiecare călătorie

 

Nu știm cât va dura situația impusă de pandemie, așa că nu ezita să îți ajustezi viața și prioritățile astfel încât să trăiești din plin acum! Să faci, chiar și în situația dată, o bucurie din fiecare călătorie.

Nu uita că orice achiziție auto second-hand trebuie să fie însoțită de o verificare a istoricului auto realizată prin baza pusă la dispoziție de autoDNA. Este așa….cam ca masca de protecție la supermarket. Ai nevoie de ea ca să nu regreți mai târziu.

Planurile tale de călătorii care sunt în acest moment?

Am o masina

Semnificația martorilor de bord

Postat de 23 iulie 2020

semnificatia martorilor de bord

Trebuie să opresc imediat la aprinderea unui martor de bord?

Reprezintă un pericol real un martor aprins?

Prin acest articol vom încerca să răspundem acestor întrebări, dar și să explicăm semnificația martorilor de bord cei mai întâlniți.

Desigur, unii sunt evidenți și-i știm cu toții sau ar trebui sa-i știm, însă cu siguranță nu-i reținem pe de rost pe toți. Astfel o listă de acest gen e mereu bine s-o avem la îndemână.

Ce se întâmplă când se aprinde un martor în bordul mașinii?

În primă fază trebuie să înțelegem că fiecare martor de bord are culori evidente, iar importanța pe care i-o acordăm este in funcție de acest lucru:

roșu, însemnând pericol și atenție imediată;

galben, însemnând avertizare și faptul că trebuie făcută o investigația, însă nu în regim de urgentă;

verde și albastru, însemnând atenționare și funcționalitate;
Astfel, iată ce semnificație au și ce îți recomandăm să faci la aprinderea lor (numerotarea acestora este conform foto):

 1. Apăsare pedală ambreiaj. La aprinderea acestui martor apasă pedala de ambreiaj pentru a putea porni motorul (la mașini cu cutie manuală).
 2. Apăsare pedală de frânare. La aprinderea martorului apasă pedala de frână pentru a putea porni motorul (la mașinile cu cutie automată).
 3. Martorul de eroare contact.Se activează când computerul mașinii nu recunoaște cheia sau când cheia nu este activă.
 4. Faza lungă. Martorul se activează când faza de drum (lungă) este pornită.
 5. Presiunea în anvelope este scăzută. Martorul se activează când una dintre roți are presiunea scăzută, în culoarea galben. Dacă presiunea scade în continuare martorul se face roșu.
 6. Lămpile de poziție. Martorul se aprinde odată cu luminile de poziție.
 7. Bec ars: poziție sau far. Martorul se aprinde când un bec se arde.
 8. Bec de stop pe frână ars. Martorul se aprinde când un bec se arde în lămpile de stop.
 9. Modul de iarnă. Se activează când modul de iarnă este activat din comutator (la mașinile cu cutie automată care au această opțiune).
 10. Indicatorul informații computer bord. Se activează pentru a atenționa că există mesaje de informare din partea computerului de bord.
 11. Martorul bujii incandescente. Acesta se va activa după ce este pus contactul, cât timp bujiile incandescente sunt alimentate. Pornește motorul când martorul se stinge.
 12. Martorul avertizare polei. Se activează, în general, de culoare galbenă, la scăderea temperaturii sub 3 grade C, când există posibilitatea apariției poleiului. Dacă temperatura scade sub 0 grade C, culoarea poate deveni roșie.
 13. Martorul eroare contact. Se activează când computerul mașinii nu recunoaște cheia sau când cheia nu este activă.
 14. Martorul lipsă cheie. Prezent la mașinile cu opțiunea “fără cheie”, când cheia nu este în mașina sau nu este activă.
 15. Martorul baterie cheie descărcată. Se activează când trebuie înlocuită bateria cheii sau acumulatorul acesteia.
 16. Avertizare asupra distanței. Martorul se activează dacă distanța scade sub distanța minimă de siguranță.
 17. Activare sistem de asistare la parcare. Se aprinde la activarea acestui sistem. Modul de utilizare a acestor sisteme este propriu fiecărui model de mașină.
 18. Problemă la sistemul adaptiv al farurilor. Poate avea mai multe semnificații în funcție de sistemul instalat. Consultați cartea tehnică.
 19. Probleme la sistemul de control al inclinării farurilor. La aprinderea acestui martor, reglajul înălțimii fasciculului luminos nu se mai face corect. Mergeți într-un service înainte de a pleca într-o călătorie pe timp de noapte.
 20. Defect la reglarea eleronului. Eleronul asigură controlul aerodinamic al mașinii la viteze mari, defectarea acestuia se resimte la aceste viteze.
 21. Defecțiune la sistemul de decapotare. Sistemul de decapotare automată funcționează defectuos.
 22. Defecțiune la Airbag. În caz de accident, acestea nu vă protejează. Remediați defecțiunea înaintea utilizării mașinii.
 23. Defect la frână de mână. Martorul atenționează existența unui defect la frâna de mână, fie că te deplasezi și nu a fost eliberată complet, sau alte defecte mecanice. Programează o vizită la service.
 24. Lămpile de ceață față. Atenție, nu ține lămpile de ceață aprinse decât atunci când sunt condiții de vizibilitate redusă (ceață, smog, ploaie sau ninsoare abundentă). Folosirea abuzivă se sancționează cu 4-5 puncte de amendă și cu 3 puncte de penalizare! În alte țări, amenda este și mai mare.
 25. Avertizare de filtru de particule colmatat. La aprinderea acestui martor de bord fă un drum în afara orașului și menține motorul la turații mai ridicate pentru curățarea filtrului. Dacă tot rămâne aprins, programează-ți o vizită la service.
 26. Lămpile de ceață spate. Folosirea abuzivă a acestora este foarte deranjantă și, de aceea, se sancționează cum e prezentat la punctul 1.
 27. Nivelul scăzut al lichidului de spălare a parbrizului. Acest martor de bord se aprinde înainte ca lichidul de spălare a parbrizului să se termine pentru a avea timp să reumpli vasul. Conducerea mașinii fără lichid de spălare a parbrizului este periculoasă chiar și pe vreme bună, o baltă poate apărea din multe motive.
 28. Avertizare la ieșirea din bandă. Aprinderea acestui martor de bord poate fi însoțit și de semnale sonore și te atenționează când mașina calcă peste marcajele de delimitare a benzii de rulare curente.
 29. Pilot automat activat. Util în special pe autostradă.
 30. Lămpi pentru semnalizare direcție. Însoțit de un zgomot sacadat pentru a te atenționa când semnalizarea e aprinsă, să nu fie folosită abuziv. Dacă un bec este ars, martorul va avea o frecvență luminoasă mult mai mare.
 31. Martor de defect la senzorul de ploaie sau de lumină. Aprinderea farurilor, respectiv pornirea ștergătoarelor în caz de ploaie, se va face manual.
 32. Apă în filtrul de carburant. Martor prezent la motoare diesel. Când se aprinde, trebuie eliminată apa, dacă există dop de golire, sau înlocuit filtrul. ATENȚIE! Nu lăsați motorul să meargă cu martorul aprins!
 33. Airbag dezactivat. Martorul se aprinde la dezactivarea voluntară a airbag-ului pasagerului din față.
 34. Defecțiune. Martor care sesizează o defecțiune. Aceasta va fi depistată la service prin citirea înregistrărilor din calculatorul OBD.
 35. Martor fază scurtă. Se activează la aprinderea fazei scurte.
 36. Filtru de aer murdar. Se va înlocui filtrul de aer.
 37. Activare sistem de asistare la parcare. Se aprinde la activarea acestui sistem. Modul de utilizare a acestor sisteme este propriu fiecărui model de mașină.
 38. Avertizare de filtru de particule colmatat. La aprinderea acestui martor de bord fă un drum în afara orașului și menține motorul la turații mai ridicate pentru curățarea filtrului. Dacă tot rămase aprins, programează-ți o vizită la service.
 39. Problemă a sistemului de tractare. Aprinderea martorului cu remorca cuplată înseamnă, de obicei, o problemă la luminile remorcii sau, mai rar, depășirea sarcinii de tractare. Fără remorcă semnalizează ne-înzăvorârea corectă a cârligului retractabil.
 40. Defect la suspensia pneumatică. Aprinderea martorului sesizează o problemă a suspensiei la mașinile cu suspensie pneumatică. Este bine să mergi la cel mai apropiat service.
 41. Avertizare la ieșirea din bandă. Aprinderea acestui martor de bord poate fi însoțit și de semnale sonore și te atenționează când mașina calcă peste marcajele de delimitare a benzii de rulare curente.
 42. Defect la catalizator. La aprinderea martorului, dacă nu sesizați nicio schimbare în mersul mașinii, puteți continua călătoria, dar mergeți în cel mai apropiat service pentru a nu apărea defecțiuni mai complexe.
 43. Centură de siguranță necuplată. Cuplați centura pentru siguranța.
 44. Martorul frână de mână. Se aprinde când frâna de mână este acționată.
 45. Defect la sistemul de încărcare a bateriei. Dacă se aprinde acest martor, opriți toți consumatorii electrici (aer condiționat, ventilator, sistem audio, luminile care nu sunt absolut necesare) și conduceți până la cel mai apropiat service auto. Nu opriți motorul până nu ați ajuns; probabil că nu va mai porni.
 46. Martor funcționare ECO. Se aprinde la activarea acestei funcții, dacă mașina dispune de acest sistem.
 47. Coborâre în pantă asistată. Se aprinde la activarea acestei funcții.
 48. Motor supraîncălzit. La aprinderea martorului, motorul se oprește imediat. Se așteptă până la răcirea. După se verifică dacă cureaua de ventilator nu este ruptă și dacă motorul are lichid de răcire. Dacă nu are lichid, nu deschide vasul decât după răcirea motorului, aburul supraîncins te va opări. În extrem, poți completa cu apă curată, dar înlocuiește lichidul de răcire cât mai repede. Dacă ai pus apă și temperaturile sunt negative, nu lăsa mașina afară, e pericol ca apa să înghețe și să spargă motorul și radiatorul mașinii.
 49. Martorul ABS defect. Sistemul ABS nu funcționează corect, nu mai controlează blocarea roților la frânarea de urgență.
 50. Filtru de combustibil murdar. Acesta trebuie înlocuit.
 51. Ușă deschisă. Se aprinde la deschiderea unei uș
 52. Capotă deschisă. Se activează la deschiderea capotei. ATENȚIE! Nu conduceți cu capota deschisă, pericol de accident.
 53. Nivel scăzut al carburantului. La aprinderea acestui martor, mai aveți, de regulă, carburant pentru max. 50 km.
 54. Problemă la cutia automată de viteze. Programați o vizită urgentă în service.
 55. Limitatorul de viteză. Se aprinde la activarea acestei funcții.
 56. Problemă la amortizoarele reglabile. Nu vor funcționa corect.
 57. Dezaburire parbriz. Se aprinde la acționarea funcției.
 58. Dezactivare sistem ASR sau ESP. Se aprinde la acționarea comutatorului respectiv.
 59. Portbagaj deschis. Se aprinde când capota portbagajului este deschisă.
 60. Presiunea uleiului din motor este scăzută. La aprinderea acestui martor opriți motorul. Verificați nivelul de ulei (de preferat este ca motorul să fie rece) și completați-l, dacă este necesar. Lăsați motorul să se răcească și încercați să îl reporniți. Dacă la repornire martorul nu se stinge, opriți imediat motorul și duceți mașina tractată la service.
 61. Funcționare automată a ștergătoarelor defectă. Ștergătoarele se vor acționa doar manual.
 62. Funcționare incorectă a motorului. La aprinderea acestui martor, controlul emisiilor nu este corespunzător. Motorul va funcționa, dar turația maximă va fi probabil limitată de calculator mașinii. Programați o vizită într-un service.
 63. Senzor de ploaie nefuncțional. Ștergătoarele se vor acționa doar manual.
 64. Dezaburire lunetă. Se aprinde la acționarea butonului respectiv.

 

Caut o masina

Verificarea online a seriei de șasiu și raportul autoDNA

Postat de 7 iulie 2020

Mașinile rulate pot fi verificate în patru moduri:

 • prin verificare online serie șasiu (istoric daune și kilometri);
 • la reprezentante auto (istoric service);
 • la ateliere service independente;
 • prin mecanici independent, care se deplaseaza unde se află mașina vizata de client;

Cele patru metode de verificare sunt complementare, pentru că niciuna nu poate furniza momentan date 100% complete, despre istoricul mașinilor rulate, însă cresc gradul de transparența și ajută clienții de automobile rulate să evite țepele atât de des întâlnite în piața auto.
Fiecare metodă de verificare are specificul ei, iar verificarea online a seriei de șasiu este de departe cea mai accesibila și cea mai rapidă.

Verificare online, care se poate face cu ajutorul autoDNA, începe prin întroducerea seriei de șasiu în website:

autoDNA.ro chenar introducere serie de sasiu

 

Ce este seria de șasiu? Unde o poți găsi?

Seria de șasiu (numărul unic de identificare) este localizată pe elemente permanent conectate vehiculului (șasiu). Este, de regulă, poziționat la exteriorul vehiculului: pe bord, în dreptul șoferului, aproape de geam sau în alte locuri alese de producatorul mașinii.
De asemenea ea se poate găsi în cartea tehnica și în alte documente: precum acte de asigurare sau de înmatriculare.
Informații despre localizarea seriei de șasiu poți obține și de pe forumurile online dedicate unor modele sau mărci de mașini, dar și de la stațiile de Inspectie Tehnica Periodica (ITP).

Verificarea online a seriei de șasiu

După identificarea seriei de șasiu și introducerea ei în website-ul: autoDNA.ro se va obține o verificare preliminară – decodificarea seriei de șasiu în mod gratuit.

decodificare serie de sasiu autoDNA.ro

Aici o să primești o serie de informații referitoare la datele tehnice, ele se obțin în baza decodificării seriei de șasiu. Astfe se pot primi informații precum: marca și modelul auto, combustibilul, țara de fabricație sau norma de poluare.
Este de menționat faptul ca volumul de informații poate fi diferit de la o serie de șasiu la alta.

Rezumatul raportului autoDNA

Navigând mai jos, în pagină o să vezi afișat rezumatul Raportului autoDNA de Istoric Vehicul. Raportul autoDNA de Istoric Vehicul este raportul standard, care o să fie disponibil pentru fiecare serie de șasiu verificată în website.
Revenind la rezumat, acesta reprezintă conținutul raportului.
Menționează volumul de datele disponibile pentru seria de șasiu verificată, pentru fiecare rubrică pe care raportul final o va conține.

rezumat raport autoDNA de Istoric Vehicul

În procesul de achiziție acest pas este cel mai important, pentru că astfel verifici ce informații sunt disponibile pentru seria de șasiu verificată online.
În funcție de nivelul de informații disponibile, dar și de nevoile tale decizi dacă raportul nostru te poate ajuta.
Conform imaginii de mai sus, fiecare rubrica este prezentată pe un rând.
Astfel, poți verifica ce grupe de informații se va găsi în raportul final, dar și câte informații se vor găsi la respectiva rubrică.

Secțiuni și număr de înregistrări

Fiecare secțiune dispune de un număr de înregistrări – cu cât mai multe, cu atât mai bine. De reținut este faptul că și în cazul unde nu vor fi informații disponibile, vom menționa 0 înregistrări, iar disponibilitate din dreapta rubricii o să fie cu gri.
Ca un reper suplimentar, în dreptul fiecărei secțiuni se va găsi butonul ilustrat în imaginea de mai sus printr-o lupă încercuită. Acesta are ca scop detalierea informațiilor despre respectiva secțiune și oferă un exemplu.

Mergând mai departe, ți se va arată disponibilitatea rapoartelor pentru seria de șasiu verificată online:

rapoarte autoDNA disponibile

Rapoarte multiple

Așa cum am menționat inițial, raportul standard – Raportul autoDNA de istoric al vehiculului – este disponibil pentru fiecare verificare făcută. În unele cazuri va exista și disponibilitate pentru rapoartele suplimentare pentru seria de șasiu introdusă în website.
În cazul de mai sus avem exemplul Raportului autoDNA pentru vehiculele din Franta.
Acest raport este disponibil când mașina a fost raportată în registrele de evidențe a mașinilor din Franța. El are o forma și o structură diferita, mai multe vom discuta despre acesta într-un articol ulterior.

Finalizarea achiziției

Mergând în josul paginii, te îndrepți spre demararea procesului de achiziție:

pasii de plata rapoarte autoDNA

Aici ți se va confirma coșul de cumpărături, care va conține automat toate rapoartele disponibile pentru seria de șasiu verificată.
Dacă nu vei dori sa achiziționezi unul dintre rapoarte trebuie doar să apeși pe butonul de eliminare din dreptul raportului respectiv.
Ca sa începi procesul de plată trebuie sa apeși butonul: ” Plateste acum „.
După parcurgerea pașilor de mai sus, o să fii redirecționat către pagina procesatorului nostru de plăți pentru a efectua plata cu cardul online.

Raport pe e-mail

După efectuarea cu succes a plătii, raportul se va primi pe e-mail, în format pdf și online.
De asemenea el este disponibil și din contul tău din în website-ul nostru.

Cu acest raport poți ști dacă mașina pe care vrei s-o cumperi este ceea ce promite vânzătorul, iar daca nu este și totuși ți-o dorești, raportul este un foarte bun instrument de negociere pentru tine.
Ținem să-ți reamintim că verificarea online este doar un prim pas pe care trebuie să-l faci în procesul verificare a mașinii second-hand pe care ți-o dorești.

Caut o masina

Cum să cumperi o mașină în perioadă de criză

Postat de 22 aprilie 2020

Să cumper sau nu o mașină acum

Cumpărarea unei mașini în perioadă de criză – DA, este o decizie bună, DA, este o decizie greșită…
Ambele sunt adevărate, ambele sunt corecte pentru că fiecare situație îți este specifică!

DA, este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei pentru achiziția de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și servicii de reparații auto.
Ce trebuie bifat pe declarația pe propria raspundere: punctul privind acoperirea necesitătilor de bază ale personelor/motiv justificat.
În cazul achiziției unui automobil, persoana trebuie să aiba și un document doveditor al tranzacție, intenției de achiziție (factura, proforma, contract etc.) .

Nu îți putem da o rețetă perfectă, dar îți putem oferi argumente pentru ambele variante. Asa poate descoperi lucruri la care nu te-ai gandit. Mai mult decât orice însă, te ajutăm să te informezi corect și să iei decizii argumentate.

De ce acest articol?

 

Vedem des în activitatea noastră zilnică că foarte multe persoane cumpără o mașină sau alta fără să se documenteze. Iau o decizie de cumpărare doar pentru ca au văzut o recomandare pe YouTube sau Facebook. NU trebuie să zâmbești superior, pentru că, dacă aceasta este principala ta sursă de informare, ajungi să iei decizii conduse de rețelele de socializarefără să fii conștient de asta.

Ca și în cazul samsarilor de mașini, sunt mulți “specialiști” online care, fără să vrea, devin uneori “samsari digitali”. Își construiesc o poveste frumoasă – fie că se ocupă de mașini de o mulțime de ani, fie că iau o atitudine de specialiști auto, fie că testează diverse mașini cu metode empirice, dar spectaculoase, fără nicio acoperire tehnică, fie că doar glumesc pe seama unui dealer sau a unui model de mașină – dar, în realitate, mulți sunt doar pasionați de mașini care nu au cunoștințe tehnice suficiente pentru a-și asuma sfaturi avizate.
Deseori sunt platiți de sponsori pentru a spune anumite lucruri, chiar dacă nu sunt adevărate (uneori fără măcar să știe asta). Înțelegem rolul lor și credem că pot ajuta mult piața auto dacă acceptăm cu toții și înțelegem că uneori chiar și ei pot fi păcăliți. Nu le contestăm intențiile bune, dar anumite hibe ale unei mașini se descoperă cu greu chiar și la o inspecție amanunțită în service. Prin acest material vrem ca oricine investește acum bani într-o mașină să înțeleagă toate riscurile implicate și nivelul de documentare și analiză necesare pentru a lua o decizie corectă.

Și aici vine adevărata problemă … cum descoperi tu ce este corect și ce nu? Nu este simplu, dar este important, pentru că acesta este noul model de samsar … samsarul online mai exact: îți vinde o minciună când îți recomandă să cumperi ceva.Care este scânteia care aprinde tot procesul de achiziție?

Ce te face să cauți o mașină?

 

Sunt multe motive, dar iată câteva dintre cele mai des întâlnite:

 • Ai nevoie de o mașină
 • Vrei ceva mai nou
 • Mașina veche se strică prea des
 • Ai nevoie de o mașină mai mare sau mai mică
 • Ai nevoie de o mașină mai rapidă
 • Ai nevoie de o mașină mai economică
 • Nu ai un motiv anume, dar vrei să schimbi ceva și mașina pare o idee bună
 • Apare o oportunitate de vânzare sau de achiziție

Fiecare din motivele de mai sus este real și suficient de puternic să determine “procesul de schimbare/cumpărare al mașinii. Motivul îl știe fiecare, dar noi vrem să te ajutăm să identifici nevoia reală cu câteva întrebări ajutătoare:

 • Există o altă soluție care să înlocuiască necesitatea unei achiziții?
 • Cât te costă dacă nu schimbi mașina? ( estimează cât vor fi reparațiile, întreținerea pentru mașina care o ai acum pentru următoarele 24 luni)
 • Cât te costă dacă schimbi mașina? ( cât va trebui să investești în achiziție, cât vor fi reviziile și mentenanța pentru mașina achiziționată)
 • Care este costul acestei schimbări? Cât timp investești în ea?

Dacă ai răspuns acestor întrebări și ai păstrat decizia de a cumpăra o mașină, putem trece la pasul următor.

Portretul robot al mașinii dorite

 

Sfatul nostru este ca primul pas pentru a face o alegere bună când vine vorba de cumpărarea unei mașini să fie un portret robot al mașinii dorite. Astfel, vei evita anumite capcane “sentimentale” întinse de samsari.

Portretul robot înseamnă de fapt o listă de caracteristici care trebuie să se regăsească sau nu în prezentarea mașinii. Această listă este următoarea:

 1. Număr de locuri – 2, 5, 7 sau 9
 2. Dimensiune portbagaj – mica, medie, mare
 3. Caroserie – sport / berlină / break / SUV / monovolum
 4. Motor – benzină / motorină /electric / hibrid
 5. Transmisie – cutie manuală / cutie automată
 6. Vechime maximă acceptată
 7. Număr de kilometri maximi acceptat

Odată stabilite aceste elemente, poți începe să cauți mașini pe site-urile de anunțuri sau poți folosi configuratorul de mașini de la AuditAuto.

Nu este singura soluție, dar este o soluție necomercială, în sensul în care nu îți va recomanda un anunț de vânzare, ci o anumită marcă și un anumit model care se potrivesc criteriilor alese. Recomadările nu au în spate sugestii sponsorizate.

Dacă ai ținut cont de cele de mai sus, ai ajuns deja la o listă scurtă de mărci și modele ce corespund criteriilor tale:

Prima selecție de mașini

Presupune căutarea pe site-urile de anunțuri a 20 până la 30 de mașini ce respectă criteriile de mai sus. Cu siguranță veți gasi mai multe de atât, așa că va trebui sa restrângi selecția la mai puțin de 30 de mașini folosind o alta listă, denumită de noi ”Necesități de confort și siguranță”. Această listă include următoarele elemente:

 1. Numărul de airbag-uri
 2. Sisteme de frânre asistată – frânare în caz de accident sau sisteme de prevenire a accidentelor
 3. Aer condiționat automat sau manual
 4. Sistem audio / sistem de navigatie / ecran tactil
 5. Camera pentru mers înapoi sau cameră pentru imagine 360
 6. Geamuri electrice
 7. Scaune încălzite
 8. Sistem de încălzire auxiliar – este un element cu care încă nu suntem obisnuiți, dar, de îndată ce îl ai, nu vei mai vrea sa ai o mașină fără așa ceva. Este bun pentru că preîncălzește motorul și habitaclul înainte de plecare. Indiferent de câte grade sunt afară, în mașină va fi mereu cald, iar geamurile nu vor mai fi acoperite de gheață.

Până acum nu am vorbit despre buget, dar acum este momentul să o facem. Stabilirea celor maxim 30 de mașini ce îți sunt pe plac trebuie sa țină cont și de bugetul tău,fie că vei plăti intregral sau ca vei face un leasing/credit.

Dacă nu te încadrezi în buget, trebuie ajustate cele de mai sus astfel:

Etapa 1 – pentru mașinile care nu se încadrează în buget, renunță la accesorii/echipamente scumpe: GPS, sistem audio, sistem de încălzire auxiliară. Dacă și așa ești în afara bugetului…
Etapa 2 –  pentru mărcile și modelele care nu se încadrează  în buget, alege un an de fabricație mai mic (adică o mașină mai veche)

Ar trebui ca după etapa 2 să aveți o listă de 15-30 de mașini aflate la vânzare.

Lista scurtă

 

Lista scurtă ar trebui să cuprindă o lista de 5 până la maxim 10 mașini. Pentru a ajunge aici, pornind de la 15-30 de mașini, trebuie să faci câteva verficări offline, dar în special online. Verificări simple și gratuite.

Iată ce trebuie să cauți:

 1. Vânzătorul mașinii – este companie sau este persoană fizică?
 2. Dacă este persoană fizică, îți recomandăm să suni și să verifici dacă este proprietarul înscris în cartea de identitate a mașinii. Dacă nu este, nu are rost să mai continuați discuția, decât dacă ești dispus să îți asumi riscuri mari.
 3. Dacă vânzătorul este companie, cauți următoarele:
 • pe Google: “nume companie” CUI – cod unic de identificare. Vei găsi imediat CUI-ul companiei
 • intri pe site-ul ANAF și verifici datele companiei: vezi daca mai există, dacă este plătitoare de TVA…
 • tot pe site-ul ANAF găsești și ultimele raportări financiare. Astfel, îți poți da seama ce fel de companie este.

Investighează, Cercetează

 

Dacă la oricare dintre aceste cautări găsești ceva ciudat, renunță la mașină. Nu are rost să îți asumi riscuri inutile. Cele mai mari probleme aici sunt legate de importul de mașini și frauda de TVA. Faptul că nu verifici nu te disculpă, ci te poate face parte la fraudă.

Datele financiare te ajută să identifici dacă firma este mare și are putere financiară – dacă are mai puțin de 3-4 angajați, sau dacă are venituri mai mici de 3 mil. de lei, îți recomandăm să ai grijă și să verifici mașina cu atenție, dacă se va ajunge la acea etapă.

 1. Ai adresa unde este mașina, așa că încearcă să cauți pe Google Street View să vezi cum arată zona respectivă. Dacă este un parc auto, cu siguranță vei găsi informații utile:cât de mare este parcul, ce fel de mașini au la vanzare etc.
 2. Ai deja un număr de telefon al vânzătorului – caută pe Google acel număr. Dacă vei găsi alte anunțuri postate cu același număr, uită-te pe fiecare dintre ele să vezi ce alte vânzări a avut. Dacă nu găsești, nu este neapărat un semn bun. Mai nou, samsarii folosesc cartele telefonice și le schimbă periodic, ca să nu apară cu prea multe vânzări în căutări.
 3. Dacă anunțul avea și seria de șasiu atunci poți face următoarele verificări:
 • Caută pe Google direct seria de șasiu – poate ai noroc și există ceva date publice disponibile
 • Caută pe site-ul RAR – Registrul Auto Român informații despre ITP urile mașinii și despre numărul de kilometri
 • Caută pe autoDNA.ro, fără să cumperi, analizează informațiile afișate gratuit -parametrii tehnici- și verifică dacă sunt aceiași cu cei afișați de vânzător. Verifică ce rapoarte sunt disponibile. Dacă sunt active rapoarte din Franța, din Olanda,din Belgia sau din alte tări, atunci înseamnă că mașin a fost înregistrată în respectivele state. Chiar dacă vânzătorul declară ca este mașina unei pensionare din .. știm cu toții poveștile.

Aceste 6 verificări trebuie efectuate pentru fiecare din cele 20-30 de mașini selectate anterior. Știm că durează și poate părea complicat, dar este mai bine să alocați acum câteva ore decât să vă pară rău mai târziu.

La finalul acestui punct, ar trebui să aveți o listă de 5-10 mașini care au fost în regulă la o primă verificare. Până acum, totul a fost gratuit, singura resursă consumată fiind timpul tău.

Decizia finală

 

Din cele 5-10 mașini selectate în lista scurtă va trebui să găsești acum 1-2 mașini cu care să încerci să finalizezi procesul de achiziție. Cum faci acest lucru?

Nu este greu, dar trebuie sa începi să dai telefoane, dacă nu ai facut-o deja. Trebuie să suni la fiecare vânzător și să afli urmatoarele informații.
ATENȚIE, este posibil să nu vrea să stea prea mult la telefon și sa îți spună că dacă te interesează mașina să vii să o vezi. Pentru a evita acest lucru, ar fi bine să spui de la bun început că sunt din orașul x… alegi un oraș cât mai departe de orașul vânzătorului și spui că ești interesat de mașină, dar nu ai vrea să vii până acolo degeaba pentru că ai mai pățit asta. Au și cumpărătorii pârghiile lor 😉

Dacă ai reușit să-l convingi să vorbească cu tine, atunci încearcă să afli următoarele:

 1. Detalii despre starea mașinii – caroserie și funcționare. A avut accidente? A avut reparații tehnice majore? Are probleme tehnice sau face zgomote anormale?
 2. Care esate starea interiorului? Prezintă urme de uzură accentuate? Pete? Găuri?
  Elemente lipsă ? La interior prezintă urme de miros persistent de țigări, ulei, fum ? … par banalitați, dar nu ai vrea să mergi 200 km și să realizezi acolo că nu poți sta în mașină din cauza mirosului persistent de tutun, sau să vezi că mașina are scaunele găurite de țigări sau de la uzură accentuată.
 3. Când a fost făcut ultimul schimb de ulei? – de aici îți dai seama dacă proprietarul a avut grijă de mașină sau dacă mașina a fost pregătită pentru vânzare;
 4. Accesoriile sunt funcționale ? .. clacson, ștergătoare de parbriz, aer contiționat, ventilator aerotermă, indicatoare de bord etc.
 5. Detalii despre “povestea mașinii” … aici încearcă să ții minte sau să notezi cât mai multe pentru ca sunt infomații care te vor ajuta ulterior în negociere;
 6. Kilometri afisați la bordul mașinii și, de asemenea, întreabă dacă a fost schimbat bordul sau a fost modificat kilometrajul cu ocazia unei reparații. Îi dai ocazia vânzătorului să spună o poveste dacă vrea sau îl forțezi să ascundă adevărul. Va fi util pentru etapa viitoare.

Seria de șasiu, numărul VIN

 

Seria de șasiu a mașinii – aici ar fi bine să primești o copie a unui document care are seria mașinii. Deja sunt multe cazuri în care la astfel de verificări primești o serie a unei mașini similare (nu este greu – se modifică una sau două din ultimele 7 cifre) dar pentru care nu există informații disponibile în mediul online.Toate aceste informații vor fi trecute într-un fișier excel pentru a putea compara datele mai tarziu. Pe măsură ce obții informațiile de mai sus, va trebui să faci verificări suplimentare:

 1. Verifici pe site-ul RAR dacă mașina a facut vreun ITP în țară și câți km avea la acea dată. Atenție aici, pentru că cifra afișată nu este verificată de nimeni. Se afișează doar ceea ce inspectorul de la stația ITP a vazut la bordul mașinii la data efectuării verificării ITP. La o mașină proaspăt adusă în țară, este foarte probabil ca la RAR să găsești exact ceea ce scrie acum la bordul mașinii. Această verificare este gratuită.
 2. Verifici seria de șasiu pe Google – poate ai noroc și găsești date publice despre acea mașină sau anunțuri de vânzare mai vechi. De asemenea, te sfătuim să mai dai o căutare pe Google cu aceeași serie de șasiu din care însă ai șters ultimele 3 sau 4 caractere. Este posibil să găsești mașini similare aflate la vânzare … așa ai un indiciu nou de preț și un element de negociere.
 3. Verifici pe autoDNA.ro istoricul mașinii. ATENȚIE: deși suntem unul dintre cei mai vechi furnizori de acest fel de servicii din Europa, se poate întâmpla să nu avem date despre o anumită mașină. Pentru a afla dacă avem sau nu date, trebuie să introduci seria de șasiu, iar noi îți vom spune ce informații avem – grupat pe câteva categorii: date tehnice, dotari, verificare furt, istoric auto, rechemări în service și fotografii ale mașinii. În funcție de cate informații avem în fiecare categorie, îți calculăm un preț și îl afișăm.

Prețul per verificare este între 27 și 100 lei. Pentru încă 25 lei, vei putea primi un raport adițional dacă mașina a fost înmatriculată în una din țările ce furnizează astfel de informații – este decizia ta daca vrei sa le cumperi sau nu.

În funcție de toate informațiile de mai sus, poți acum să alegi 1-2 poate chiar 3 mașini care corespund criteriilor tale și care par să fie în regulă din punct de vedere tehnic și estetic.

Verificarea în service

 

Până acum ai investit cam 10 – 15 ore din timpul tău și ai plătit până în 700 lei pe verificări online. Este timpul să verifici în service mașina/mașinile alese. Te sfătuim să faci asta într-un service cu experiență. Numai aici poți avea o estimare reală a nivelului de uzură la piesele importante. Totuși, pot să existe mereu surprize de la elemente de uzură ce nu sunt vizibile.

Tot la această etapă te sfătuim să faci o verificare a grosimii stratului de vopsea cu un aparat specializat – evită aparatele de 10 lei luate de pe net și vezi dacă service-ul are un aparat special pentru astfel de verificări.

O verificare serioasă la un service costă aproximativ 400 lei. Asta înseamnă că, pentru această etapă, ai un cost de aproximativ 900 lei.

Dacă în urma verificărilor găsești probleme majore, care nu au fost identificate până acum, va trebui să renunți la respectiva mașină. Dacă, însă, nu apar probleme majore, încearca să obții de la service un deviz de reparație pentru remedierea tuturor problemelor semnalate. Te va ajuta în etapa următoare.

Negocierea.

Care sunt argumentele/ elementele negocierii?

 1. În primul rând, ar trebui sa îți recuperezi toate sumele investite în verificările efectuate în procesul de achiziție;
 2. Ar trebui să recuperezi integral costurile de reparație înscrise de service în devizul emis de service;
 3. Un alt element de care trebuie să ții cont este de cât timp se află mașina la vânzare. Dacă are mai mult de 3 luni, dealerul va avea interesul să o dea cât mai repede, pentru că ține banii blocați, iar pentru el rulajul banilor este mai important decat profitul pe fiecare mașină vândută. Exemplu: decât să câștige 1.000 eur la o mașină dar să țină la preț 6 luni, mai bine câștigă 300 eur la o mașină, dar o vinde în 30 zile. Asta îi permite se facă 6 vânzări în 6 luni și va câștiga 1.800 de eur în 6 luni. Este un calcul pe care cumpărătorii nu îl fac de regulă, pentru că nu îi privește direct, dar îi poate ajuta foarte mult să înțeleagă mecanismul din spatele vânzării.

Până la momentul negocierii, ai vorbit de câteva ori cu proprietarul și poate ai reușit să afli de când are mașina la vânzare. Un alt indiciu important aici sunt chiar pozele din anunțul de vânzare.Poate poți identifica anotimpul sau alte elemente care să te ajute să estimezi o data.

 1. Un alt element care trebuie avut în vedere sunt ofertele similare și aici poți aminiti una sau două mașini din cele 5 din lista ta scurtă.

Cum negociezi? Aici ține de strategia fiecăruia dintre voi și mai ales de experiența de negociere. Noi recomandăm următoarea abordare:

 1. Lasați-te sedus de mașină, subliniază latura sentimentală versus alegerea rațională. Astfel, nu spune textual că îți place, dar spune că soției / copiilor le-a plăcut mult cum arată mașina sau că sentimental vrei să o cumperi, dar latura rațională te impiedică
 2. Rațional – ai și alte mașini la care te uiți, poate nu chiar la fel de bune ca aceasta, dar la un preț mult mai bun. În plus, la aceasta trebuie să mai investești …. ( valoarea devizului ) și, de asemenea, ai investit deja aproape 2.000 lei în verificarea mașinii
 3. Tot rațional … ți-a plăcut mașina și ce a spus vânzătorul despre ea, dar în service ai aflat de elemente noi ( este imposibil ca un proprietar să știe toate defecțiunile mașinii) și asta te face să te întrebi câte altele ascunse or mai fi.

Fă-i o ofertă și cere vânzătorului să o accpte ca să faceți acetele pe loc. Va urma o negociere și, în funcție de ablilitățile tale, vei reuși sau nu să negociați.

A fost un drum lung? Drumurile lungi și frumoase abia acum încep, cu satisfacția că ai găsit mașina perfectă pentru tine!