Sfaturi

COVID-19 în domeniul auto: întrebări și răspunsuri

Postat de 7 aprilie 2020

Folosim mult mai rar mașinile acum, pentru că este nevoie să stăm acasă. Acestea rămân însă principala formă de transport pe care o putem folosi în această perioadă, când transportul public este de evitat. De asemenea, să nu uităm că această perioadă va trece și vom ieși din case și mașina va redeveni prietena noastră cea mai bună.

autoDNA a pregătit o listă de răspunsuri la întrebări care vizează domeniul auto și care pot apărea în timpul pandemiei.

Este o idee bună să cumpăr o mașină nouă acum?

Dacă aveți bani disponibili, răspunsul este: da. Dealerii obișnuiau să vândă până la câteva zeci de mașini pe lună. În timpul pandemiei, vânzările au scăzut mult, fiind, așadar, un moment bun pentru a cumpăra o mașină cu o reducere substanțială. Dealerii se ocupă de toate formalitățile, inclusiv de înmatricularea provizorie a mașinii. Cumpărați numai dacă aveți toți banii disponibili. Leasingul sau creditul sunt foarte riscante în situația actuală de instabilitate economică.

Cum să îmi iau o mașină second hand și să nu mă păcălesc?

 

Este greu să vă închipuiți cumpărarea unei mașini fără să o verificați personal – inclusiv un test drive sau o vizită la dealer. Însă, toate aceste activități necesită un contact direct cu alte persoane, ceea ce nu este recomandabil în acest moment. Acesta este motivul pentru care este mai bine să căutați anunțurile online deocamdată. Unele dintre ele oferă deja posibilitatea de a vizualiza la 360 de grade interiorul și exteriorul mașinii, ceea ce se apropie destul de mult de experiența reală. Desigur, nu puteți verifica starea tehnică a vreunei mașini în acest fel.

Totuși cum pot verifica mașina în perioada asta?

 

Puteți efectua însă o verificare online a istoricului vehiculului, în care este necesar doar codul VIN, pe platforme cum este autoDNA. Este demn de remarcat faptul că dealerii de mașini second hand schimbă modul în care funcționează ”Serviciul clienți”, trecând procesul de vânzare în online. Vă sfătuim să îi alegeți pe cei care, prin operațiunile efectuate, asigură respectarea normelor de siguranță.

Cum să vând o mașină second hand?

 

Puteți vinde în continuare o mașină second hand, iar formularele pentru vânzare sunt disponibile online. Nu uitați că unii dealeri vor folosi situația actuala pentru a subestima valoarea mașinii pe care doriți să o vindeți. Puteți încerca în continuare să lucrați un dealer auto, dar au puțini clienți în acest moment. Cu toate acestea, anunțul dumneavoastră poate fi promovat pe site-uri obișnuite. Pregătirea autoturismului pentru vânzare se face aproape la fel ca înainte de epidemie: mașina ar trebui să aibă un istoric verificabil (susținut, de exemplu, printr-un raport autoDNA), să fie curată și într-o stare tehnică bună. Nu are rost să faceți reparații foarte scumpe, deoarece nu le veți recupera valoarea într-o posibilă tranzacție.

Este un moment bun pentru vânzarea unei mașini second hand?

 

În general, acesta nu este cel mai bun moment pentru a vinde o mașină second hand. Din păcate, încep să apară anunțuri privind cedarea urgentă a contractelor de leasing, ceea ce înseamnă că, în curând, multe persoane vor încerca să scape de mașinile pe care nu și le mai pot permite acum. Asta înseamnă un lucru: prețurile vor fi negociate tranșant, iar cumpărătorul va avea o ofertă mare din caresă aleagă. O perioadă, piața va fi saturată. Merită să ne gândim dacă acum trebuie să vindem mașina… Te poți aștepta ca oferta să primească mult mai puțină atenție decât acum câteva săptămâni.

Pot obține prețul uzual al pieței anterior pandemiei?

 

Dacă trebuie să vindeți mașina, de exemplu din motive financiare, nu așteptați să obțineți prețul uzual al pieței anterior pandemiei. Nimeni nu știe cum va evolua situația, așa că numărul de oferte pentru cumpărarea unei mașini poate fi foarte limitat. Dacă una dintre oferte este aproape de prețul de vânzare acceptabil, finalizați mai bine tranzacția.

Cum înregistrez o mașină cumpărată în timpul epidemiei?

 

Termenul de înregistrare a vehiculului în cazul achiziției a fost prelungit până la 30 de zile după ieșirea din starea de urgență. Înseamnă că, dacă achiziționați o mașină acum, aveți la dispoziție cele 30 de zile pentru a finaliza formalitățile după terminarea obligativității de a sta în casă.

Trebuie să plătiți impozitul atunci când vindeți o mașină second hand; Plata puteți sa o faceți online la : https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public

Totodată puteți descărca contractul de vânzare – cumpărare :

https://www.drpciv.ro/document-details/taxe/5ac1de72b729455700e94e09

Îmi expiră permisul de conducere. Ce fac?

 

Nu trebuie să vă faceți griji acum, chiar dacă permisul a expirat recent sau urmează să expire zilele acestea. Conform proiectului ultimelor modificări ale reglementărilor aplicabile, permisele rămân valabile până la 30 de zile după sfârșitul epidemiei.

Cum suspend sau negociez rambursarea ratelor de împrumut sau de leasing cu o bancă sau o companie de leasing în timpul epidemiei?

 

Băncile și companiile de leasing oferă o suspendare a rambursării ratelor pentru maximum 9 luni, fără a depăși data de 31 decembrie 2020.
Acest lucru înseamnă, de obicei, amânarea perioadei de finanțare cu un numărul de luni din cauza coronavirusului, astfel încât sfârșitul contractului de împrumut sau de leasing se poate prelungi cu perioada pentru care a fost amânată plata.

Cum îmi reînnoiesc asigurarea auto?

 

Toți asigurătorii permit acum semnarea contractului, prelungirea acestuia și rezilierea lui offline – prin telefon sau online. Așadar, asigurarea mașinii nu ar trebui să reprezinte o problemă.

Mai mult decât atât, dacă vă gândiți că asigurarea RCA vă poate lipsi cât nu folosiți mașina, e bine să știți că puteți fi amendat. Orice vehicul înmatriculat trebuie să aibă asigurare RCA valabilă tot timpul. De asemenea, țineți cont că dacă aveți o urgență și trebuie să folosiți mașina și vreți să îi faceți pe loc RCA, acesta intră în vigoare abia după 24 de ore.

În ceea ce privește polița CASCO, nu exista obligativitatea de reînnoire, dar poate vreți să vă gândiți bine în cazul în care intenționați să renunțați la ea. Mașina poate fi avariată și cât stă în parcare, iar reparația ar cădea integral în răspunderea dumneavoastră.

Puteți încerca asigurările online de la emag.ro.

Câți oameni pot fi într-o mașină în această perioadă?

 

În situația actuala, se va limita la 3 numărul persoanelor care se află în mașină, iar circulația este permisă numai spre și dinspre serviciu, mersul la farmacie sau la un magazin alimentar, precum și voluntariat în lupta împotriva coronavirusului. Puteți utiliza mașina, dar nu va deplasați decât atunci când este absolut necesar.

Ce fac dacă am nevoie de reparații la mașină?

 

Multe atelierele, au disponibile proceduri de preluare, reparare și predare a mașinii în siguranța. Dacă nu aveți însă o defecțiune foarte urgentă, este mai bine să așteptați.

Dacă aveți și alte întrebări pe care nu le-am listat în acest articol, ne puteți scrie oricând mesaje pe pagina noastră de Facebook.

Am o masina

Știi ce documente auto se reînnoiesc în perioada stării de urgență sau care se prelungesc automat ?

Postat de 30 martie 2020

 

ce documente auto se reînnoiesc în perioada stării de urgență

 

Articol preluat de pe https://www.chiric.eu/

Din prisma restrictiilor impuse în contextul social actual, se ridică o întrebare: ce se întâmplă cu acele documente privind autovehiculul pe care îl conducem dacă expiră în perioada stării de urgență?

Potrivit art. 14 din Decretul Președintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României: ”se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență.”

În acest sens, este esențial să clarificăm ce se înțelege prin ”autorități publice”. Potrivit art. 2 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 554/2004 conteciosului administrativ: ”orice organ de stat sau al unităţilor administrativ-teritoriale care acţionează, în regim de putere publică, pentru satisfacerea unui interes legitim public; sunt asimilate autorităţilor publice, în sensul prezentei legi, persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică”.

Prin urmare, vorbim despre acte emise de către Direcția și Serviciile Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, precum permis de conducere, autorizație de circulație provizorie, dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare și ale permiselor de conducere, acte care își mențin valabilitatea pe întreaga perioada a stării de urgență, chiar dacă acestea expiră în timpul stării de urgență.

Formatul integral al articolului

Am o masina

Cum să vinzi o mașină în perioadă de criză?

Postat de 25 martie 2020

masina-vanzare

Indiferent de vremurile pe care le trăim (și da, în ultimele zile mulți au sentimentul că lumea s-a oprit și nu se mai poate face nimic), trebuie să rămânem raționali și pragmatici. Să căutăm eventuale oportunități sau modalități de a rămâne funcționali din punct de vedere financiar. Este greu, dar, până la urmă, cu toții știm că un șut în spate este un pas înainte…

Există piață auto și pe perioada pandemiei!

Chiar dacă acum pare că totul este despre spălat pe mâini și stat în casă, această perioadă va trece și vom reveni la tot ceea ce acum amânăm și trecem în plan secund.

Spre exemplu: vânzarea acelei mașini de care știm că nu mai avem nevoie, Chiar și cumpărarea acelui autoturism de care avem nevoie de ceva timp, dar încă nu a venit momentul potrivit pentru el.

Tranzacții cu autoturisme încă se fac.


Nu în ritmul de până acum o lună, dar oportunități apar în această piață. Mai mult ca niciodată, atât la vânzare, cât și la cumpărare.

Echipa autoDNA.ro a primit în ultima perioadă întrebări despre motivele pentru care acum ar fi sau nu un moment bun pentru vânzarea/achiziția unei mașini. Astfel am structurat într-o serie de materiale informațiile pe care le considerăm ca fiind de folos oricui trebuie să ia o asemenea alegere în acest moment.

Dacă vrei să vinzi o mașină…

 

Este posibil să te confrunți cu o scădere a numărului de potențiali clienți în această perioadă. Poate ai întâlnit deja persoane interesate care îți cer o reducere semnificativă a prețului. Motivul fiind perioada economică grea care știm că va urma după această pandemie.
Trebuie să fii realist și să înțelegi că o să dureze o vreme până când economia se va redresa. Până atunci clienții probabil că nu se vor mai alinia lângă mașina ta.

Așadar, gândește-te bine:

 

– Este neaparată nevoie să vinzi mașina acum? Dacă da, atunci stabilește un preț corect, negociază și dă-o la prima ofertă care se apropie de nivelul așteptat de tine. Este posibil să nu obții mai multe oferte pentru ea în perioada următoare.

– Poți să o mai folosești o vreme și să amâni momentul vânzării?
În acest caz, poate ar fi mai bine să amâni vânzarea. Ține cont însă că și valoarea mașinii se va diminua odată cu trecerea timpului. În momentul în care te vei hotărî din nou s-o vinzi o să obți prețul corect pentru respectiva perioadă și situație a pieței. Sunt șanse ca acesta să fie mai mic sau mai mare decât ai putea obține acum, dacă piața își va reveni. Nimeni nu îți poate oferi o garanție în acest sens.

– Există și varianta de mijloc. Știi că trebuie să vinzi mașina, dar nu ești presat să faci acest lucru astăzi. În acest caz, trebuie să urmezi pașii A și B de mai jos pentru a fi pregătit să vinzi la momentul oportun.
Cum identifici momentul oportun? Simplu: repeți la fiecare început de analiză cele menționate la pct. A, de mai jos. Așa vezi dacă există sau nu competiție puternică în zona în care tu te poziționezi ca ofertă.

Ce poți face pentru a reuși să vinzi mașina în această perioadă?

A) Documenteză-te și pregătește-te să intri în jungla cu samsari

– în primul rând, documenteza-te despre piață.
– vezi ce mașini similare s-au vândut în ultimele luni.
– vezi ce oferte de mașini ca a ta sunt în piață, ce concurență ai la prețul la care te gandești să vinzi mașina (adică ce ar putea să se cumpere cu aceeși sumă). Nu te costă nimic, dar necesită câteva ore de căutat pe internet.
– vezi ce informații sunt disponibile în piață despre mașina ta. Atât la dealer, cât și pe site-uri de tipul autoDNA.ro. Probabil te va costa aproximativ 200 lei la dealer și între 26 – 90 lei la autoDNA.

B) Pregătește mașina de vânzare

– Dacă mai aveai mici reparații tehnice de făcut, fă-le, pentru ca potențiali cumpărători să nu găsească motive să dea înapoi.
Atenție: nu face reparații la elemente scumpe, pentru că nu o să recuperezi investiția, iar cumpărătorul nu va crede ce îi spui. NU face reparații la caroserie, pentru că o să lași impresia că ai ceva de ascuns.

– Îți recomandăm să mergi la un atelier de Detailing auto pentru o curățare profesională a mașinii. ATENȚIE: este posibil ca mașina să arate atât de bine, încât să nu mai vrei să o vinzi, așa că îți recomandăm să începi cu acest pas.

– Încearcă să găsești câteva argumente pentru a te diferenția de alte mașini similare sau de alte mașini la același preț (în baza a ceea ce ai aflat la punctul A).

– Folosește documente de la dealer sau de la autoDNA. Raportul de istoricul al vehiculului, care să ateste că este în starea în care o prezinți, ajută pentru încrederea clienților. Studiul nostru a arătat că 70% dintre clienții autoDNA, declară că vor folosi raportul platformei și în mometul în care vor decide să vândă mașina, pentru a demonstra că sunt vânzători de bună credință.

C) Vânzarea efectivă
Pentru a ajunge aici, este nevoie să fi investit deja aproximativ 500 lei în pregatirea mașinii (curățat la detailing auto) și a documentelor de suport ( verificare dealer, verificare autoDNA ). Acum este cazul să mai investești aproximativ 500 lei în anunțuri de vânzare.

Iată recomanările noastre:

– Listeaz-o pe toate site-urile de anunțuri, inclusiv pe cele plătite;

– Lasă un număr de telefon și un e-mail la care chiar poți raspunde prompt;

– Stabilește prețul de vânzare și prețul minim acceptat de tine;

– Negociază, dar numai după ce ești sigur că ai scos în evidență toate avantajele mașinii;

– Încearcă să obții o ofertă de la cumpărător care te va ajuta foarte mult, astfel vei ști cât de interest este și eventual, care este marja de negociere pe care poți miza;

– Cel mai important lucru este să știi sigur ce vrei. Asta te va ajuta să nu pierzi cumpărători interesați și mai ales, să nu pierzi timpul.

Urmează: ”Cum să cumperi o mașină în perioadă de criză?”

Sfaturi

Achiziția de mașini și contaminarea cu Coronavirus

Postat de 11 martie 2020

virus-masina

Autoritățile au făcut mai multe recomandări privind conduita socială pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Astfel am alcătuit o serie de sfaturi practice pe care oricine care va vizualiza o mașină (fie ea la mâna a doua sau nouă) în următoarea perioadă, ar trebui sa le aibă în vedere.
Deși suntem constienți de pericolele care ne pot înconjura, e bine să le avem proaspete în memorie.

Totuși ce facem dacă ne dorim să mergem pentru a viziona o mașină în următoarea perioadă?

Recomandări noastre sunt:

1. Dacă nu este o nevoie urgentă, în primul rând vă recomandăm sa amânați achiziția/vizionarea pentru cel puțin 30 zile;
2. Încercați mai întâi să căutați mașini în mediul online și să căutați parcuri auto apropiate de locația dumnevoastră;
3. Înainte de verificarea fizică încercați să faceți verificari online ale mașinii în cauză;
4. Solicitați informații telefonic și încercați să validați ceea ce ați aflat inclusiv prin verificarea online;
5. Dacă totul a fost ok la punctele anterioare mergeți să vedeți mașina:
a. Evitați contact fizic cu vanzătorul – stârns de măini sau alte salutări uzuale;
b. Dezinfectați-vă pe mâini înainte de a intra în mașină;
c. La ieșirea din mașină dezinfectați-vă din nou;
d. Evitați spațiile închise, în care sunt mai multe persoane. Pe cât posibil purtați discuțile/negocierile la o distanță minimă de 1,5m de interlocutor;
e. Evitați folosirea banilor fizici și încercați să faceți plăți cu cardul sau online;
f. Dacă ați reusit să cumpărați mașina încercați mai întăi să mergeți la o spalătorie auto profesională pentru o curățare completă. Aveți grijă la substanțele dezinfectante, au procent mare de alcool și pot ataca suprafețele curățate. Folosiți-le cu grijă și faceți teste pe o suprafață greu vizibilă, caz în care asteptați 5-10 minute până suprafață se usucă;

Precizăm că sfaturile din acest articol nu reprezintă recomandări oficiale ale autorităților

atentie

Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!

Surse de informare oficiale:
Institutul Național de Sănătate publică
Recomandările Ministerului Muncii și Protecției Sociale în scopul prevenirii răspândirii infectării cu coronavirus

 

Am o masina

Consiliul Uniunii Europene adoptă noi norme pentru etichetarea anvelopelor

Postat de 27 februarie 2020

 

anvelopa

 

Noi norme de etichetare a anvelopelor

În curând, soferii vor fi mai bine informați atunci când vor alege cauciucuri noi pentru mașinile lor. Consiliul European a adoptat în 12.02.2020, un regulament privind noile norme de etichetare a anvelopelor. Referitor la ceea ce privește parametrii precum eficiența combustibilului, aderența la umezeală și zgomotul.

Scopul regulamentului este de a face etichetele și inscripțiile mai vizibile și de a oferi consumatorilor mai multe informații care să le permită să aleagă anvelope mai sigure și mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și al poluării fonice. Regulamentul trebuie să fie adoptat în mod oficial de Parlamentul European.

Într-o intervenție, Tomislav Ćorić, ministrul Mediului și Energiei Croației și președinte al Consiliului, a declarat: ” Noile etichete reprezintă un beneficiu tangibil pentru consumatorii din toată Europa și vor oferi mai multe informații privind eficiența consumului de combustibil, siguranța și zgomotul extern. Aceste reguli vor avea, de asemenea, un impact asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. ”

 

etichetarea anvelopelor

 

Pictograme pentru aderența pe zăpadă și gheață

 

Regulamentul introduce o serie de modificări importante ale normelor anterioare. Etichetele vor deveni mai vizibile și mai clare pentru consumatori.
Totul datorită noilor obligații privind modul de afișare a acestora și încercarea eliminării claselor de performanță neutilizate.

Vor fi adăugate pictograme pentru aderența pe zăpadă și gheață, iar designul etichetei va fi actualizat. Ca orice altă categorie de anvelope, cele reșapate sunt, de asemenea, vizate de regulament.
Cerințele pentru anvelopele reșapate se vor aplica odată ce va fi disponibilă o metodă de testare adecvată pentru măsurarea performanței acestor anvelope.

Regulamentul include, de asemenea, dispoziții pentru adăugarea unor parametri privind kilometrajul și abraziunea. Toate acestea de îndată ce vor exista metode de testare adecvate. Se preconizează că acest lucru va ajuta la reducerea cantității de microplastice care ajung în mediu, din cauza abraziunii pneurilor. În viitor, anvelopele pentru camioane și autobuze vor trebui, de asemenea, să poarte eticheta în cauză.

 

Sursă: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/02/25/labelling-of-tyres-council-adopts-new-rules

Regulamentul complet: https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14649-2019-INIT/en/pdf