Ce este serie sasiu/ VIN-ul?
VIN-ul/seria șasiu, este un acronim folosit adesea pentru numărul de identificare a vehiculului.
Este unică pentru fiecare vehicul, la fel cum ADN-ul este unic pentru fiecare om. VIN-ul / serie sasiu permite catalogarea vehiculului prin schema universală pentru toate entitățile de pe piață.
autoDNA vă poate ajuta să descoperiți istoricul mașinii, motocicletei și chiar a unei remorci.
Producătorii, în conformitate cu normele standard ale Organizației Internaționale de Standardizare (ISO), își desemnează vehiculele cu numere VIN/serii de șasiu și le plasează (de obicei) în locuri specifice pe caroserie. Cu toate acestea, nu a fost întotdeauna așa.
Istoricul serie sasiu
Serie sasiu au fost introduse pentru prima dată în 1954 în SUA. În primii ani de la introducerea sa, până în 1981, nu a existat un standard unificat pentru numerele VIN (seriile de șasiu), iar producătorii de vehicule ar folosi diverse forme de codificare a informațiilor. S-a considerat că acest lucru nu funcționează bine, având în vedere numărul tot mai mare de vehicule și prin urmare s-a decis să se reglementeze și să se ajusteze denumirea VIN/serie sasiu la nivelul global. al Normelor ISO .
După introducerea normei ISO, producătorii de vehicule din piata americană s-au adaptat foarte repede la acest standard. ISO a introdus recomandări pentru aplicarea standardului VIN /serie sasiu și structura acestora, iar seria șasiu a fost folosită și în Europa. Cu toate acestea, seturile de informații conținute în acestea au fost introduse treptat.
De exemplu, Volkswagen a început să codifice bucăți mai mari de informații în perioada 1995-1997, iar cifra de control a apărut în perioada 2009-2015, pentru modelele selectate din grup. Cifra de control a VIN-ului / serie sasiu este de asemenea utilizată, deși nu la toate modelele mărcii. Pentru vehiculele europene, poate fi găsit de ex. la Audi A1.
Mai jos enumerăm mărcile și modelele, împreună cu numerele lor VIN/seriile de șasiu, pentru a căror cifră de control este codificată:
Începând cu 6 iulie 2022, este în vigoare un regulament de implementare al Comisiei Uniunii Europene, care stipulează că pentru vehiculele nord-americane, cifra de verificare trebuie să fie întotdeauna pe poziţia a 9-a a VIN-ului.
Standardizarea serie sasiu
Standardul global de identificare a vehiculelor a fost introdus în 1981, este cunoscut și standardizat de către ISO 3779 (conținutul și structura numărului VIN), ISO 4030 (locația și marcarea numărului VIN), ISO 3780 (unificarea globală a primei secțiuni a VIN-ului care este WMI).
Fiecare număr VIN/serie sasiu ar trebui:
să conțină 17 caractere
Cu toate acestea, acest standard se aplică vehiculelor fabricate din 1981.
să nu conțină următoarele litere: I (i), O (o) și Q (q)
Standardul este de a folosi 0 pentru a-l diferenția de litera O.
să fie constituit din informații aranjate după o schema standardizată
Ce informații conțin serie sasiu/numerele VIN?
Numărul VIN/serie sasiu conțin o serie de informații codificate. Pe baza acestui număr, autoDNA poate identifica în detaliu vehiculul și istoricul acestuia. Verificarea VIN-ului /seriei de șasiu este un lucru practic verificarea codului producatorului, datelor tehnice ale vehiculului, și numărul său de serie. Fiecare VIN este împărțită în trei secțiuni de bază.
Secțiuni
În conformitate cu norma ISO 3779, numerele VIN au un standard care constă în 3 secțiuni:
WMI
WMI, primele trei caractere. Această secțiune definește regiunea geografică, țara de origine și producătorul vehiculului. Forma acestei secțiuni este reglementată de norma ISO.
VDS
VDS, caracterele 4-9, ale numărului VIN/serie sasiu. Această secțiune conține date codificate referitoare la specificațiile tehnice ale vehiculului (descriptorul vehiculului). Al 9-lea caracter este cifra de verificare, utilizată pentru validarea corectitudinii unui număr VIN/serii de șasiu.
VIS
VIS, caracterele 10-17 ale numărului VIN. Această secțiune este practic numărul de serie al unui vehicul (identificatorul vehiculului). Această secțiune poate conține informații despre tipul de transmisie, tipul de motor, versiunea de echipare și chiar informații despre fabrica în care a fost asamblată mașina.
Norma ISO 3779 definește și specifică lungimea de 17 caractere a numărului VIN pentru vehiculele fabricate după 1981. Vehiculele fabricate înainte de această dată pot avea un număr VIN sau un număr de serie format din 5-13 caractere. În plus, vehiculele precum mașinile clasice și mașinile americane au adesea un număr VIN care se abate de la standardul de 17 caractere.
Acum că știți care este numărul VIN, contactați-ne pentru a vă identifica vehiculul. autoDNA vă va ajuta să obțineți informații despre istoricul vehiculului, care ar putea să nu fie disponibile în alte baze de date.
Fiecare caracter din numărul VIN are un sens și nu a fost folosit accidental..
Verificați istoricul vehicululuiSemnificație
Să aruncăm o privire la componentele numărului VIN / serie sasiu de 17 caractere
1
denumirea producătorului
2-3
denumirea mărcii și tipul modelului
4-8
model, caroserie, motor și echipament
9
cifra de verificare care validează corectitudinea
10
desemnarea anului de producție
11
desemnarea fabricii
12-17
numărul de serie al vehiculului
Unde găsiți numărul VIN/serie sasiu?
În mod implicit, în România, serie sasiu este plasată la punctul „E” din certificatul de înmatriculare al vehiculului. Ar putea fi diferit pentru cărțile de înmatriculare ale vehiculelor din alte țări, cum ar fi Germania, Olanda, Belgia, Italia, Franța și Danemarca.
Ar trebui să fie întotdeauna în concordanță cu serie sasiu imprimată pe caroserie care poate , fi găsită în diferite locuri ale vehiculului. Acest câmp din certificatul de înmatriculare al vehiculului nu trebuie să fie niciodată gol, deoarece furnizarea seriei de șasiu este necesară pentru a înmatricula vehiculul.

Important - verifică, dacă numărul VIN din cartea vehiculului este același cu VIN-ul imprimată pe plăcuța poansonată a vehiculului dumneavoastră.
Pentru autoturisme
VIN/serie sasiu sunt gravate pe cadru sau pe o parte fixă a vehiculului.. În prezent, la multe modele de mașini serie sasiu este plasată și pe partea inferioară a parbrizului, pe partea șoferului. Este o locație foarte utilă, ceea ce face un acces rapid la acest element important al fiecărei mașini.
Aici, am enumerat doar cele mai populare locuri în care se găsesc plăcuțele care conțin serie sasiu. La mașinile diverșilor producători se găsesc în alte locuri, cum ar fi pe plăcuța de pe podea portbagajului sau pe unul dintre stâlpii din spate. Într-o situație în care nu puteți găsi numărul VIN/serie sasiu, cereți ajutor reprezentantului mărcii.

Numărul de identificare al vehiculului înscris în documentele de înmatriculare (cartea vehiculului, certificatul de înmatriculare al vehiculului) trebuie să fie același cu numărul de identificare imprimat pe elementele individuale ale vehiculului. Înainte de a cumpăra un vehicul, este bine să verificați asta pentru a evita înșelătoria.
FAQ
Ce este serie sasiu/numărul VIN?
Serie sasiu/Numărul VIN conțin toate informațiile necesare pentru a identifica un anumit vehicul.
Ce informații conține serie sasiu/numărul VIN?
Numărul VIN conțin toate informațiile necesare pentru identificarea unui anumit vehicul, în special informații referitoare la producător, anul și locul de fabricație, echipamentele și tipul caroseriei.
Cum se verifică o mașină după serie sasiu/numărul VIN?
Puteți verifica un vehicul după numărul VIN prin intermediul serviciilor oferite de instituțiile administrației guvernamentale sau folosind baza de date care conține miliarde de înregistrări ale serviciul autoDNA.
Este posibil să verifici un serie sasiu gratuit?
Există baze de date ale administrației publice în care puteți verifica un număr VIN, de obicei gratuit. Cu toate acestea, domeniul lor de aplicare ar putea fi local, ceea ce înseamnă că ar putea să nu conțină date transfrontaliere (internaționale). Prin urmare, vă recomandăm să verificați de fiecare dată un număr VIN/serie de șasiu în baza de date internațională autoDNA.
Ce este un “lemon car”?
O „mașină lămâie” este un termen folosit în mod obișnuit pentru a face referire la o mașină cu probleme ascunse, înregistrări „salvage car” sau alte caracteristici de care vânzătorul ar putea dori să le abuzeze pentru a crește valoarea vehiculului.