Cele mai citite
semnificatia martorilor de bord

Semnificația martorilor de bord

11 septembrie 2023

Trebuie să opresc imediat la aprinderea unui martor de bord?

Reprezintă un pericol real un martor aprins?

Prin acest articol vom încerca să răspundem acestor întrebări, dar și să explicăm semnificația martorilor de bord cei mai întâlniți.

Desigur, unii sunt evidenți și-i știm cu toții sau ar trebui sa-i știm, însă cu siguranță nu-i reținem pe de rost pe toți. Astfel o listă de acest gen e mereu bine s-o avem la îndemână.

Ce se întâmplă când se aprinde un martor în bordul mașinii?

În primă fază trebuie să înțelegem că fiecare martor de bord are culori evidente, iar importanța pe care i-o acordăm este in funcție de acest lucru:

roșu, însemnând pericol și atenție imediată;

galben, însemnând avertizare și faptul că trebuie făcută o investigația, însă nu în regim de urgentă;

verde și albastru, însemnând atenționare și funcționalitate;
Astfel, iată ce semnificație au și ce îți recomandăm să faci la aprinderea lor (numerotarea acestora este conform foto):

 1. Apăsare pedală ambreiaj. La aprinderea acestui martor apasă pedala de ambreiaj pentru a putea porni motorul (la mașini cu cutie manuală).
 2. Apăsare pedală de frânare. La aprinderea martorului apasă pedala de frână pentru a putea porni motorul (la mașinile cu cutie automată).
 3. Martorul de eroare contact.Se activează când computerul mașinii nu recunoaște cheia sau când cheia nu este activă.
 4. Faza lungă. Martorul se activează când faza de drum (lungă) este pornită.
 5. Presiunea în anvelope este scăzută. Martorul se activează când una dintre roți are presiunea scăzută, în culoarea galben. Dacă presiunea scade în continuare martorul se face roșu.
 6. Lămpile de poziție. Martorul se aprinde odată cu luminile de poziție.
 7. Bec ars: poziție sau far. Martorul se aprinde când un bec se arde.
 8. Bec de stop pe frână ars. Martorul se aprinde când un bec se arde în lămpile de stop.
 9. Modul de iarnă. Se activează când modul de iarnă este activat din comutator (la mașinile cu cutie automată care au această opțiune).
 10. Indicatorul informații computer bord. Se activează pentru a atenționa că există mesaje de informare din partea computerului de bord.
 11. Martorul bujii incandescente. Acesta se va activa după ce este pus contactul, cât timp bujiile incandescente sunt alimentate. Pornește motorul când martorul se stinge.
 12. Martorul avertizare polei. Se activează, în general, de culoare galbenă, la scăderea temperaturii sub 3 grade C, când există posibilitatea apariției poleiului. Dacă temperatura scade sub 0 grade C, culoarea poate deveni roșie.
 13. Martorul eroare contact. Se activează când computerul mașinii nu recunoaște cheia sau când cheia nu este activă.
 14. Martorul lipsă cheie. Prezent la mașinile cu opțiunea “fără cheie”, când cheia nu este în mașina sau nu este activă.
 15. Martorul baterie cheie descărcată. Se activează când trebuie înlocuită bateria cheii sau acumulatorul acesteia.
 16. Avertizare asupra distanței. Martorul se activează dacă distanța scade sub distanța minimă de siguranță.
 17. Interval de revizie service atins. Există mai multe variante pentru acest martor, dar toate anunță că trebuie programată o revizie în service.
 18. Problemă la sistemul adaptiv al farurilor. Poate avea mai multe semnificații în funcție de sistemul instalat. Consultați cartea tehnică.
 19. Probleme la sistemul de control al inclinării farurilor. La aprinderea acestui martor, reglajul înălțimii fasciculului luminos nu se mai face corect. Mergeți într-un service înainte de a pleca într-o călătorie pe timp de noapte.
 20. Defect la reglarea eleronului. Eleronul asigură controlul aerodinamic al mașinii la viteze mari, defectarea acestuia se resimte la aceste viteze.
 21. Defecțiune la sistemul de decapotare. Sistemul de decapotare automată funcționează defectuos.
 22. Defecțiune la Airbag. În caz de accident, acestea nu vă protejează. Remediați defecțiunea înaintea utilizării mașinii.
 23. Defect la frână de mână. Martorul atenționează existența unui defect la frâna de mână, fie că te deplasezi și nu a fost eliberată complet, sau alte defecte mecanice. Programează o vizită la service.
 24. Lămpile de ceață față. Atenție, nu ține lămpile de ceață aprinse decât atunci când sunt condiții de vizibilitate redusă (ceață, smog, ploaie sau ninsoare abundentă). Folosirea abuzivă se sancționează cu 4-5 puncte de amendă și cu 3 puncte de penalizare! În alte țări, amenda este și mai mare.
 25. Avertizare de filtru de particule colmatat. La aprinderea acestui martor de bord fă un drum în afara orașului și menține motorul la turații mai ridicate pentru curățarea filtrului. Dacă tot rămâne aprins, programează-ți o vizită la service.
 26. Lămpile de ceață spate. Folosirea abuzivă a acestora este foarte deranjantă și, de aceea, se sancționează cum e prezentat la punctul 1.
 27. Nivelul scăzut al lichidului de spălare a parbrizului. Acest martor de bord se aprinde înainte ca lichidul de spălare a parbrizului să se termine pentru a avea timp să reumpli vasul. Conducerea mașinii fără lichid de spălare a parbrizului este periculoasă chiar și pe vreme bună, o baltă poate apărea din multe motive.
 28. Avertizare la ieșirea din bandă. Aprinderea acestui martor de bord poate fi însoțit și de semnale sonore și te atenționează când mașina calcă peste marcajele de delimitare a benzii de rulare curente.
 29. Pilot automat activat. Util în special pe autostradă.
 30. Lămpi pentru semnalizare direcție. Însoțit de un zgomot sacadat pentru a te atenționa când semnalizarea e aprinsă, să nu fie folosită abuziv. Dacă un bec este ars, martorul va avea o frecvență luminoasă mult mai mare.
 31. Martor de defect la senzorul de ploaie sau de lumină. Aprinderea farurilor, respectiv pornirea ștergătoarelor în caz de ploaie, se va face manual.
 32. Apă în filtrul de carburant. Martor prezent la motoare diesel. Când se aprinde, trebuie eliminată apa, dacă există dop de golire, sau înlocuit filtrul. ATENȚIE! Nu lăsați motorul să meargă cu martorul aprins!
 33. Airbag dezactivat. Martorul se aprinde la dezactivarea voluntară a airbag-ului pasagerului din față.
 34. Defecțiune. Martor care sesizează o defecțiune. Aceasta va fi depistată la service prin citirea înregistrărilor din calculatorul OBD.
 35. Martor fază scurtă. Se activează la aprinderea fazei scurte.
 36. Filtru de aer murdar. Se va înlocui filtrul de aer.
 37. Activare sistem de asistare la parcare. Se aprinde la activarea acestui sistem. Modul de utilizare a acestor sisteme este propriu fiecărui model de mașină.
 38. Avertizare de filtru de particule colmatat. La aprinderea acestui martor de bord fă un drum în afara orașului și menține motorul la turații mai ridicate pentru curățarea filtrului. Dacă tot rămase aprins, programează-ți o vizită la service.
 39. Problemă a sistemului de tractare. Aprinderea martorului cu remorca cuplată înseamnă, de obicei, o problemă la luminile remorcii sau, mai rar, depășirea sarcinii de tractare. Fără remorcă semnalizează ne-înzăvorârea corectă a cârligului retractabil.
 40. Defect la suspensia pneumatică. Aprinderea martorului sesizează o problemă a suspensiei la mașinile cu suspensie pneumatică. Este bine să mergi la cel mai apropiat service.
 41. Avertizare la ieșirea din bandă. Aprinderea acestui martor de bord poate fi însoțit și de semnale sonore și te atenționează când mașina calcă peste marcajele de delimitare a benzii de rulare curente.
 42. Defect la catalizator. La aprinderea martorului, dacă nu sesizați nicio schimbare în mersul mașinii, puteți continua călătoria, dar mergeți în cel mai apropiat service pentru a nu apărea defecțiuni mai complexe.
 43. Centură de siguranță necuplată. Cuplați centura pentru siguranța.
 44. Martorul frână de mână. Se aprinde când frâna de mână este acționată.
 45. Defect la sistemul de încărcare a bateriei. Dacă se aprinde acest martor, opriți toți consumatorii electrici (aer condiționat, ventilator, sistem audio, luminile care nu sunt absolut necesare) și conduceți până la cel mai apropiat service auto. Nu opriți motorul până nu ați ajuns; probabil că nu va mai porni.
 46. Martor funcționare ECO. Se aprinde la activarea acestei funcții, dacă mașina dispune de acest sistem.
 47. Coborâre în pantă asistată. Se aprinde la activarea acestei funcții.
 48. Motor supraîncălzit. La aprinderea martorului, motorul se oprește imediat. Se așteptă până la răcirea. După se verifică dacă cureaua de ventilator nu este ruptă și dacă motorul are lichid de răcire. Dacă nu are lichid, nu deschide vasul decât după răcirea motorului, aburul supraîncins te va opări. În extrem, poți completa cu apă curată, dar înlocuiește lichidul de răcire cât mai repede. Dacă ai pus apă și temperaturile sunt negative, nu lăsa mașina afară, e pericol ca apa să înghețe și să spargă motorul și radiatorul mașinii.
 49. Martorul ABS defect. Sistemul ABS nu funcționează corect, nu mai controlează blocarea roților la frânarea de urgență.
 50. Filtru de combustibil murdar. Acesta trebuie înlocuit.
 51. Ușă deschisă. Se aprinde la deschiderea unei uș
 52. Capotă deschisă. Se activează la deschiderea capotei. ATENȚIE! Nu conduceți cu capota deschisă, pericol de accident.
 53. Nivel scăzut al carburantului. La aprinderea acestui martor, mai aveți, de regulă, carburant pentru max. 50 km.
 54. Problemă la cutia automată de viteze. Programați o vizită urgentă în service.
 55. Limitatorul de viteză. Se aprinde la activarea acestei funcții.
 56. Problemă la amortizoarele reglabile. Nu vor funcționa corect.
 57. Dezaburire parbriz. Se aprinde la acționarea funcției.
 58. Dezactivare sistem ASR sau ESP. Se aprinde la acționarea comutatorului respectiv.
 59. Portbagaj deschis. Se aprinde când capota portbagajului este deschisă.
 60. Presiunea uleiului din motor este scăzută. La aprinderea acestui martor opriți motorul. Verificați nivelul de ulei (de preferat este ca motorul să fie rece) și completați-l, dacă este necesar. Lăsați motorul să se răcească și încercați să îl reporniți. Dacă la repornire martorul nu se stinge, opriți imediat motorul și duceți mașina tractată la service.
 61. Funcționare automată a ștergătoarelor defectă. Ștergătoarele se vor acționa doar manual.
 62. Funcționare incorectă a motorului. La aprinderea acestui martor, controlul emisiilor nu este corespunzător. Motorul va funcționa, dar turația maximă va fi probabil limitată de calculator mașinii. Programați o vizită într-un service.
 63. Senzor de ploaie nefuncțional. Ștergătoarele se vor acționa doar manual.
 64. Dezaburire lunetă. Se aprinde la acționarea butonului respectiv.
NU UITA

Poți verifica istoricul unei mașini second hand în doar 5 minute

Summary