Cele mai citite
mutarea sau suspendarea producției VW și Renault

VW și Renault vor muta sau opri producţia în urma războiului

28 februarie 2022

Mai multe companii auto, între care Volkswagen, Renault şi Nokian Tyre, vor opri temporar sau vor muta activităţile de producţie în urma invadării Ucrainei de către Rusia, care le afectează aprovizionarea cu componente sau materii prime, transmite Reuters.

Invazia a fost un factor luat în considerare de firmele de consultanţă J.D. Power şi LMC Automotive, care şi-au redus estimările referitoare la vânzările de maşini noi la nivel mondial din 2022 cu 400.000 de vehicule, până la 85,8 milioane de unităţi.

Industria auto s-a confruntat deja cu livrări diminuate de vehicule din cauza deficitului global de semiconductori.

Volkswagen a declarat că va opri producţia pentru câteva zile la două fabrici germane, după o întârziere în obţinerea pieselor fabricate în Ucraina.

Renault va suspenda unele operaţiuni la fabricile sale de asamblare de maşini din Rusia, săptămâna viitoare, din cauza blocajelor logistice cauzate de lipsa pieselor. Nu a precizat dacă lanţul său de aprovizionare a fost afectat de conflict, dar o purtătoare de cuvânt a spus că acţiunea este o consecinţă a întăririi controalelor la graniţele dintre Rusia şi ţările învecinate, prin care piesele sunt transportate cu camioane.

Producătorul auto francez se numără printre companiile occidentale cele mai expuse Rusiei, unde realizează 8% din veniturile sale de bază, potrivit Citibank.

”Întreruperile sunt cauzate în primul rând de controalele mai stricte la frontieră în ţările de tranzit şi de necesitatea de a schimba o serie de rute logistice stabilite”, a spus filiala rusă a companiei, fără a numi vreo ţară anume.

Producătorul rus de automobile Avtovaz, la care Renault deţine o participaţie de control, a mai spus că ar putea suspenda pentru o zi unele linii de asamblare la o fabrică din centrul Rusiei, luni, din cauza penuriei globale persistente de componente electronice.

Avtovaz nu a menţionat invazia în declaraţia sa.

Producătorul finlandez de anvelope Nokian a declarat că va muta producţia unor linii cheie de produse din Rusia în Finlanda şi Statele Unite, pentru a se pregăti pentru posibile sancţiuni suplimentare în urma invaziei.

Directorul executiv al Aptiv, Kevin Clark, a declarat joi că, în ultimele două luni, producătorul american de piese auto a schimbat producţia de piese cu volum mare din Ucraina în favoarea produselor cu volum mai mic, ”deci am fost mai bine poziţionaţi pentru a gestiona întreruperile”.

Știre preluată de pe News.ro.

 

banner auditauto