
UE: interdicție privind vânzarea de mașini noi cu motor termic din 2035
Pentru a-și atinge obiectivul de neutralitate climatică până în 2050, UE ia măsuri pentru a reduce emisiile cauzate de mașini.
Acest lucru datorită faptului că transportul rutier reprezintă o cincime din emisiile de CO2 ale UE.
În iunie 2022, Parlamentul a susținut propunerea Comisiei Europene, de zero emisii cauzate de mașinile și autoutilitarele noi până în 2035. Obiectivele intermediare de reducere a emisiilor pentru 2030 ar fi stabilite la 55% pentru mașini și 50% pentru camionete.
Europarlamentarul olandez Jan Huitema (Renew), care a elaborat raportul despre revizuirea standardelor UE de CO2 pentru mașini și camionete noi, s-a alăturat unui Facebook live despre noile reguli de emisii.
Când va fi interzisă vânzarea de mașini noi care emit CO2, inclusiv mașini pe benzină și diesel?
Din 2035, toate mașinile noi care vin pe piață nu pot emite CO2. Acest lucru este pentru a garanta că, până în 2050, sectorul transporturilor poate deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Ce se va întâmpla cu mașinile actuale pe benzină și diesel? Mai putem să le conducem după 2035?
Da, poți să conduci în continuare mașina actuală. Noile reguli nu înseamnă că toate mașinile de pe șosea trebuie să producă zero emisii de CO2 până în 2035. Aceste reguli nu afectează mașinile existente. Dacă cumpărați o mașină nouă acum, o puteți conduce până la sfârșitul duratei de viață. Dar, pentru că durata medie de viață a unei mașini este de 15 ani, trebuie să începem din 2035 pentru a urmări ca toate mașinile să fie neutre din punct de vedere al CO2 până în 2050.
Va mai fi posibil să cumpăram și să vindem mașini second-hand cu motor termic după 2035?
Da, toate acestea vor fi în continuare posibile. Cu toate acestea, costul total de proprietate – costul combustibilului, întreținerea, achiziția și asigurarea – ar putea crește.
Ce tip de mașini cu emisii zero de CO2 vor conduce majoritatea oamenilor?
Tendința este în mare parte către vehicule electrice cu baterie, deoarece costul total de proprietate este mai mic decât alternativele. De exemplu, producția de hidrogen și e-combustibili – obținute din electricitate și hidrogen și transformate în benzină sintetică – sunt mai costisitoare, deoarece necesită multă energie electrică. Cu toate acestea, bateriile sunt grele, ceea ce înseamnă că unele mijloace de transport nu pot fi alimentate cu ușurință de baterii – prin urmare hidrogenul sau e-combustibilii pot fi o soluție bună pentru nave, avioane sau vehicule grele.
Mașinile electrice vor fi accesibile?
Este mai eficient din punct de vedere al costurilor să folosiți vehicule cu motor electric, deoarece prețurile la electricitate sunt în prezent mai mici decât prețurile la benzină și necesită mai puțină întreținere. Deci, odată achiziționată, costul total de proprietate al unei mașini cu baterie este același sau mai mic decât al unei mașini pe benzină sau motorină.
Cu toate acestea, astăzi mașinile electrice sunt scumpe. Noile reguli ar trebui să încurajeze mai multă concurență și să încurajeze producătorii să investească în cercetare și inovare în cazul vehiculele electrice, ceea ce ar trebui să reducă prețul de achiziție.
O altă problemă este piața auto second-hand, care nu s-a dezvoltat încă pentru vehiculele electrice.
Ce se va întâmpla cu deșeurile de la bateriile electrice?
Acest lucru va fi abordat de alte legislații – cum ar fi directiva privind energia regenerabilă și noul regulament privind bateriile – asigurându-se că procesul de producție este neutru din punct de vedere al CO2 și că nu are un efect negativ asupra mediului ca urmare a procesului de reciclare a bateriile. De asemenea, se lucrează sporit pentru inovarea bateriilor și nu doar pentru mașini.
Există infrastructură suficientă pentru mașinile cu emisii zero de CO2? Există doar pentru oamenii care locuiesc în mediul urban?
Producătorii lucrează în prezent la mașini cu o autonomie de peste 600 de kilometri. Eficiența se îmbunătățește, astfel încât mașinile nu trebuie să se încarce la fel de des sau să se poată încărca la o priză obișnuită acasă. De asemenea, Parlamentul a convenit recent asupra poziției sale pentru infrastructura pentru combustibili alternativi, pentru a asigura mai multe stații de încărcare electrică și alimentare cu hidrogen.
Care sunt următorii pași?
Parlamentul și țările UE au ajuns la un acord cu privire la forma finală a regulilor în octombrie 2022. Acesta a fost aprobat de Parlament în februarie 2023, dar trebuie încă aprobat oficial de Consiliu.