Toate articolele
UE din 2024 toate mașinile noi vor avea sisteme împotriva depășirii limitei de viteză

UE: din 2024 toate mașinile noi vor avea sisteme împotriva depășirii limitei de viteză

12 iulie 2022

Uniunea Europeană a anunțat, oficial, că toate mașinile noi vândute din iulie 2024 vor fi echipate cu sisteme care împiedică depășirea limitelor de viteză. De asemenea, toate mașinile lansate după iulie 2022 vor trebui să fie echipate cu acest sistem.

UE a venit cu patru tipuri diferite de dispozitive anti-viteză, dintre care producătorii auto sunt liberi să aleagă doar unul, deși unii au optat să instaleze mai multe tipuri.
La capătul pur și simplu enervant al scalei se află un avertisment sonor care va suna pentru a-l avertiza pe șofer că se deplasează peste limita de viteză legală, mașina recunoscând acea limită fie prin citirea indicatoarelor rutiere, fie prin utilizarea datelor GPS despre drum.
În cazul în care un producător de mașini nu consideră că este un factor de descurajare suficient, el poate furniza șoferului o vibrație de avertizare precum cea pe care o primim deja de la sistemele de avertizare la părăsirea benzii.

Unde lucrurile încep cu adevărat să ajungă SF, este vorba despre un sistemele de feedback haptic. O versiune de bază a acestui lucru ar putea decelera în mod activ pentru a încuraja șoferul să încetinești odată ce a depășit limita de viteză.
Totuși cea mai draconiană soluție ar putea elimina capacitatea pedalei de a fi apăsată și astfel să elimine posibilitatea de a crește viteza vehiculului, indiferent cât de greu este apăsată, odată ce limita este atinsă.

Din fericire pentru șoferii preocupați de erodarea capacității lor de a lua propriile decizii atunci când se află la volan, tehnologia poate fi dezactivată sau anulată. Dacă tot vrei să mergi mai repede decât dorește legea, poți. Și având în vedere că tehnologia de recunoaștere a semnelor rutiere nu este infailibilă, nu există nicio garanție că sistemele vor funcționa conform intenției 100% din timp.

Unii șoferi, inclusiv cei care folosesc deja limitatoarele de viteză setate manual, montate pe mașinile actuale, nu vor fi alarmați de noile reguli, dar alții deplâng deja ceea ce văd, șoferul este forțat să treacă pe bancheta din spate din cauza tehnologie, pe măsură ce ne apropiem de adoptarea în masă a mașinilor autonome.

via Carscoops