Toate articolele
Studiu Mașinile vechi sunt mai puțin dăunătoare pentru mediu decât mașinile electrice

Studiu: Mașinile vechi sunt mai puțin dăunătoare pentru mediu decât mașinile electrice

21 iunie 2022

Un studiu marca Footman James, un furnizor de asigurări de vehicule, susține că mașinile vechi sunt mai puțin dăunătoare mediului în general decât mașinile moderne, inclusiv vehiculele electrice.
Această concluzie ia în considerare utilizarea limitată a vehiculelor vechi pe tot parcursul anului, în contrast cu mașinile moderne care sunt adesea folosite zilnic, generând în același timp cantități mari de carbon în timpul producției lor.

Potrivit studiului, o mașina veche din UK emite 563 kg de CO2 anual, deoarece proprietarii de mașini vechi/clasice le conduc pe o medie de 1.931 km anual. În timp ce vehiculele moderne au emisii de CO2 semnificativ mai mici pe km, ele sunt conduse pe distanțe mult mai lungi pe an și vin cu o amprentă de carbon destul de mare chiar din fabrică.

Studiul sugerează că amprenta de carbon în timpul producției unui autoturism mediu precum VW Golf este de 6,8 tone de CO2. Un vehicul modern cu baterie electrică, cum ar fi Polestar 2, crește această cifră la 26 de tone de CO2 chiar înainte de a părăsi fabrica, ceea ce poate fi dificil de compensat cu conducerea cu emisii zero. Pentru comparație, este nevoie de mai mult de 46 de ani de utilizare pentru ca o mașină clasică, medie să atingă aceeași cifră de CO2 de 26 de tone.

Pentru a fi corect, această comparație va fi complet diferită atunci când producătorii de automobile își ating obiectivele de producție neutre din punct de vedere al carbonului, cândva în următorul deceniu.
Însuși Polestar s-a angajat să producă prima mașină neutră din punct de vedere climatic până în 2030, în timp ce multe alte companii lucrează la reducerea amprentei de carbon a fabricilor și spațiilor lor.
Totuși, Volvo a recunoscut recent că producția unui vehicul electric generează cu 70% mai multe emisii decât echivalentul său cu combustie internă în acest moment, chiar dacă amprenta de carbon pentru întregul său ciclu de viață este mai mică.

Raportul susține că două treimi dintre proprietarii de mașini clasice sunt îngrijorați de schimbările climatice, iar peste jumătate dintre aceștia ar fi deschiși la scheme de compensare a emisiilor.
David Bond, directorul general al Footman James, a declarat: „Este ușor să presupunem că mașinile clasice sunt mai dăunătoare din cauza motoarelor lor mai vechi și mai puțin eficiente, cu toate acestea, datele din acest raport infirmă această teorie. Este într-adevăr despre modul în care aceste vehicule sunt întreținute și utilizate; este clar că, în timp ce noile mașini moderne și electrice ar putea părea mai bune pentru planetă în fiecare zi, problema este cât de mult impact produce producția lor”.

Via Carscoops

Mașina second-hand rămâne în continuare o soluție mai fiabilă decât achiziția unui auto nou, însă și riscurile cresc exponențial.
Pentru a nu te expune unui risc imprevizibil alege să verifici istoricul mașinii online înainte de a o cumpăra.
Platforma autoDNA.ro oferă un astfel de serviciul online, simplu de accesat și având un cost mediul de 50 lei. Cu ajutorul rapoartelor noastre veți putea afla informații despre istoricul de daune, istoricul de kilometrii și inclusiv poze din arhiva cu mașina.
Alege să fii informat și nu cade în plasa samsarilor.