Cele mai citite
evitarea de către fraudatori a plăti TVA

Statul roman inchide robinetul prin care samsarii evitau plata TVA

13 octombrie 2021

Dupa cum bine stim, afacerile cu masini second hand sunt mina de aur pentru samsarii din Romania, insa acest lucru se va schimba!

Pe data de 5 octombrie, guvernul a modificat legislatia privind masinile second hand aduse in Romania. Aceasta schimbare este una majora si vizeaza, in mod direct, procesul de inregistrare la Registrul Auto Roman (RAR) si plata taxelor.

Inainte de aceasta modificare legislativa, cei care importau masini second hand puteau vinde masina cu numerele de inmatriculare din strainatate iar obligatia inregistrarii la RAR era a cumparatorului. Dupa schimbarea legislativa din data de 5 octombrie, importatorul este obligat sa inregistreze masina la RAR, astfel ca acestia vor putea vinde masina doar dupa ce se vor ocupa de inregistrarea acesteia.

De ce s-a schimbat legislatia?

Conform declaratiei ministrului Finantelor, Dan Vilceanu, statul roman a pierdut, in ultimii 5 ani, peste 1,4 miliarde de lei din cauza celor ce au cumparat masini din alte tari UE si le-au revandut in Romania, evitand astfel plata TVA-ului la importul masinilor.

Ministrul de Finante, Dan Vilceanu a declarat ca: „Cel care va aduce o masina rulata in Romania din afara tarii, va fi si cel care o va prezenta la Registrul Auto Roman (RAR). Acest lucru este necesar pentru evitarea eventualelor fraude”.

ANAF ( Agentia Nationala de Administrare Fiscala) si retelele frauduloase de samsari

Doar anul trecut, inspectorii antifrauda din cadrul ANAF au anuntat amenzi de peste 3,8 milioane de lei aplicate samsarilor (persoane fizice si juridice) si au confiscat peste 30 de autoturisme de lux, second hand. Actiunile inspectorilor antifrauda au fost derulate in ultimele 10 luni la peste 450 de contribuabili.

Conform comunicatului de presa emis de de ANAF, masinile comercializate proveneau din tari precum Olanda, Germania si Austria, iar cei care le comercializau evitau plata obligatiilor fiscale. O mare parte din firmele care comercializau masinile second hand erau infiintate de persoane fizice cu o situatia financiara precara, iar masinile erau cumparate de catre persoane fizice evitand plata taxelor fiscale (cel putin cei 19% aferenti TVA). La controalele efectuate a participat si Politia Romana.

Evitarea platii TVAului este doar una dintre tehnicile practicate de samsari. Adesea, pentru a face mașina mai usor de vandut, acestia modifica kilometrajul masinii si vand masini cu istoric de accidente destul de grav (chiar si daune totale).

Daca si tu vrei sa cumperi o masina second hand, asigura-te ca indeplineste toate criteriile legale. De asemenea, iti recomandam ca inainte sa cumperi, sa verifici online istoricul masinii si fizic, la un service recunoscut, pentru a te asigura ca nu vei fi PACALIT.

Verifica seria de sasiu online pe autoDNA.

NU UITA

Poți verifica istoricul unei mașini second-hand în doar 5 minute