Sfaturi autoDNA

Cum să cumperi o mașină în perioadă de criză

Postat de 22 aprilie 2020

Să cumper sau nu o mașină acum

Cumpărarea unei mașini în perioadă de criză – DA, este o decizie bună, DA, este o decizie greșită…
Ambele sunt adevărate, ambele sunt corecte pentru că fiecare situație îți este specifică!

DA, este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei pentru achiziția de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și servicii de reparații auto.
Ce trebuie bifat pe declarația pe propria raspundere: punctul privind acoperirea necesitătilor de bază ale personelor/motiv justificat.
În cazul achiziției unui automobil, persoana trebuie să aiba și un document doveditor al tranzacție, intenției de achiziție (factura, proforma, contract etc.) .

Nu îți putem da o rețetă perfectă, dar îți putem oferi argumente pentru ambele variante. Asa poate descoperi lucruri la care nu te-ai gandit. Mai mult decât orice însă, te ajutăm să te informezi corect și să iei decizii argumentate.

De ce acest articol?

 

Vedem des în activitatea noastră zilnică că foarte multe persoane cumpără o mașină sau alta fără să se documenteze. Iau o decizie de cumpărare doar pentru ca au văzut o recomandare pe YouTube sau Facebook. NU trebuie să zâmbești superior, pentru că, dacă aceasta este principala ta sursă de informare, ajungi să iei decizii conduse de rețelele de socializarefără să fii conștient de asta.

Ca și în cazul samsarilor de mașini, sunt mulți “specialiști” online care, fără să vrea, devin uneori “samsari digitali”. Își construiesc o poveste frumoasă – fie că se ocupă de mașini de o mulțime de ani, fie că iau o atitudine de specialiști auto, fie că testează diverse mașini cu metode empirice, dar spectaculoase, fără nicio acoperire tehnică, fie că doar glumesc pe seama unui dealer sau a unui model de mașină – dar, în realitate, mulți sunt doar pasionați de mașini care nu au cunoștințe tehnice suficiente pentru a-și asuma sfaturi avizate.
Deseori sunt platiți de sponsori pentru a spune anumite lucruri, chiar dacă nu sunt adevărate (uneori fără măcar să știe asta). Înțelegem rolul lor și credem că pot ajuta mult piața auto dacă acceptăm cu toții și înțelegem că uneori chiar și ei pot fi păcăliți. Nu le contestăm intențiile bune, dar anumite hibe ale unei mașini se descoperă cu greu chiar și la o inspecție amanunțită în service. Prin acest material vrem ca oricine investește acum bani într-o mașină să înțeleagă toate riscurile implicate și nivelul de documentare și analiză necesare pentru a lua o decizie corectă.

Și aici vine adevărata problemă … cum descoperi tu ce este corect și ce nu? Nu este simplu, dar este important, pentru că acesta este noul model de samsar … samsarul online mai exact: îți vinde o minciună când îți recomandă să cumperi ceva.Care este scânteia care aprinde tot procesul de achiziție?

Ce te face să cauți o mașină?

 

Sunt multe motive, dar iată câteva dintre cele mai des întâlnite:

 • Ai nevoie de o mașină
 • Vrei ceva mai nou
 • Mașina veche se strică prea des
 • Ai nevoie de o mașină mai mare sau mai mică
 • Ai nevoie de o mașină mai rapidă
 • Ai nevoie de o mașină mai economică
 • Nu ai un motiv anume, dar vrei să schimbi ceva și mașina pare o idee bună
 • Apare o oportunitate de vânzare sau de achiziție

Fiecare din motivele de mai sus este real și suficient de puternic să determine “procesul de schimbare/cumpărare al mașinii. Motivul îl știe fiecare, dar noi vrem să te ajutăm să identifici nevoia reală cu câteva întrebări ajutătoare:

 • Există o altă soluție care să înlocuiască necesitatea unei achiziții?
 • Cât te costă dacă nu schimbi mașina? ( estimează cât vor fi reparațiile, întreținerea pentru mașina care o ai acum pentru următoarele 24 luni)
 • Cât te costă dacă schimbi mașina? ( cât va trebui să investești în achiziție, cât vor fi reviziile și mentenanța pentru mașina achiziționată)
 • Care este costul acestei schimbări? Cât timp investești în ea?

Dacă ai răspuns acestor întrebări și ai păstrat decizia de a cumpăra o mașină, putem trece la pasul următor.

Portretul robot al mașinii dorite

 

Sfatul nostru este ca primul pas pentru a face o alegere bună când vine vorba de cumpărarea unei mașini să fie un portret robot al mașinii dorite. Astfel, vei evita anumite capcane “sentimentale” întinse de samsari.

Portretul robot înseamnă de fapt o listă de caracteristici care trebuie să se regăsească sau nu în prezentarea mașinii. Această listă este următoarea:

 1. Număr de locuri – 2, 5, 7 sau 9
 2. Dimensiune portbagaj – mica, medie, mare
 3. Caroserie – sport / berlină / break / SUV / monovolum
 4. Motor – benzină / motorină /electric / hibrid
 5. Transmisie – cutie manuală / cutie automată
 6. Vechime maximă acceptată
 7. Număr de kilometri maximi acceptat

Odată stabilite aceste elemente, poți începe să cauți mașini pe site-urile de anunțuri sau poți folosi configuratorul de mașini de la AuditAuto.

Nu este singura soluție, dar este o soluție necomercială, în sensul în care nu îți va recomanda un anunț de vânzare, ci o anumită marcă și un anumit model care se potrivesc criteriilor alese. Recomadările nu au în spate sugestii sponsorizate.

Dacă ai ținut cont de cele de mai sus, ai ajuns deja la o listă scurtă de mărci și modele ce corespund criteriilor tale:

Prima selecție de mașini

Presupune căutarea pe site-urile de anunțuri a 20 până la 30 de mașini ce respectă criteriile de mai sus. Cu siguranță veți gasi mai multe de atât, așa că va trebui sa restrângi selecția la mai puțin de 30 de mașini folosind o alta listă, denumită de noi ”Necesități de confort și siguranță”. Această listă include următoarele elemente:

 1. Numărul de airbag-uri
 2. Sisteme de frânre asistată – frânare în caz de accident sau sisteme de prevenire a accidentelor
 3. Aer condiționat automat sau manual
 4. Sistem audio / sistem de navigatie / ecran tactil
 5. Camera pentru mers înapoi sau cameră pentru imagine 360
 6. Geamuri electrice
 7. Scaune încălzite
 8. Sistem de încălzire auxiliar – este un element cu care încă nu suntem obisnuiți, dar, de îndată ce îl ai, nu vei mai vrea sa ai o mașină fără așa ceva. Este bun pentru că preîncălzește motorul și habitaclul înainte de plecare. Indiferent de câte grade sunt afară, în mașină va fi mereu cald, iar geamurile nu vor mai fi acoperite de gheață.

Până acum nu am vorbit despre buget, dar acum este momentul să o facem. Stabilirea celor maxim 30 de mașini ce îți sunt pe plac trebuie sa țină cont și de bugetul tău,fie că vei plăti intregral sau ca vei face un leasing/credit.

Dacă nu te încadrezi în buget, trebuie ajustate cele de mai sus astfel:

Etapa 1 – pentru mașinile care nu se încadrează în buget, renunță la accesorii/echipamente scumpe: GPS, sistem audio, sistem de încălzire auxiliară. Dacă și așa ești în afara bugetului…
Etapa 2 –  pentru mărcile și modelele care nu se încadrează  în buget, alege un an de fabricație mai mic (adică o mașină mai veche)

Ar trebui ca după etapa 2 să aveți o listă de 15-30 de mașini aflate la vânzare.

Lista scurtă

 

Lista scurtă ar trebui să cuprindă o lista de 5 până la maxim 10 mașini. Pentru a ajunge aici, pornind de la 15-30 de mașini, trebuie să faci câteva verficări offline, dar în special online. Verificări simple și gratuite.

Iată ce trebuie să cauți:

 1. Vânzătorul mașinii – este companie sau este persoană fizică?
 2. Dacă este persoană fizică, îți recomandăm să suni și să verifici dacă este proprietarul înscris în cartea de identitate a mașinii. Dacă nu este, nu are rost să mai continuați discuția, decât dacă ești dispus să îți asumi riscuri mari.
 3. Dacă vânzătorul este companie, cauți următoarele:
 • pe Google: “nume companie” CUI – cod unic de identificare. Vei găsi imediat CUI-ul companiei
 • intri pe site-ul ANAF și verifici datele companiei: vezi daca mai există, dacă este plătitoare de TVA…
 • tot pe site-ul ANAF găsești și ultimele raportări financiare. Astfel, îți poți da seama ce fel de companie este.

Investighează, Cercetează

 

Dacă la oricare dintre aceste cautări găsești ceva ciudat, renunță la mașină. Nu are rost să îți asumi riscuri inutile. Cele mai mari probleme aici sunt legate de importul de mașini și frauda de TVA. Faptul că nu verifici nu te disculpă, ci te poate face parte la fraudă.

Datele financiare te ajută să identifici dacă firma este mare și are putere financiară – dacă are mai puțin de 3-4 angajați, sau dacă are venituri mai mici de 3 mil. de lei, îți recomandăm să ai grijă și să verifici mașina cu atenție, dacă se va ajunge la acea etapă.

 1. Ai adresa unde este mașina, așa că încearcă să cauți pe Google Street View să vezi cum arată zona respectivă. Dacă este un parc auto, cu siguranță vei găsi informații utile:cât de mare este parcul, ce fel de mașini au la vanzare etc.
 2. Ai deja un număr de telefon al vânzătorului – caută pe Google acel număr. Dacă vei găsi alte anunțuri postate cu același număr, uită-te pe fiecare dintre ele să vezi ce alte vânzări a avut. Dacă nu găsești, nu este neapărat un semn bun. Mai nou, samsarii folosesc cartele telefonice și le schimbă periodic, ca să nu apară cu prea multe vânzări în căutări.
 3. Dacă anunțul avea și seria de șasiu atunci poți face următoarele verificări:
 • Caută pe Google direct seria de șasiu – poate ai noroc și există ceva date publice disponibile
 • Caută pe site-ul RAR – Registrul Auto Român informații despre ITP urile mașinii și despre numărul de kilometri
 • Caută pe autoDNA.ro, fără să cumperi, analizează informațiile afișate gratuit -parametrii tehnici- și verifică dacă sunt aceiași cu cei afișați de vânzător. Verifică ce rapoarte sunt disponibile. Dacă sunt active rapoarte din Franța, din Olanda,din Belgia sau din alte tări, atunci înseamnă că mașin a fost înregistrată în respectivele state. Chiar dacă vânzătorul declară ca este mașina unei pensionare din .. știm cu toții poveștile.

Aceste 6 verificări trebuie efectuate pentru fiecare din cele 20-30 de mașini selectate anterior. Știm că durează și poate părea complicat, dar este mai bine să alocați acum câteva ore decât să vă pară rău mai târziu.

La finalul acestui punct, ar trebui să aveți o listă de 5-10 mașini care au fost în regulă la o primă verificare. Până acum, totul a fost gratuit, singura resursă consumată fiind timpul tău.

Decizia finală

 

Din cele 5-10 mașini selectate în lista scurtă va trebui să găsești acum 1-2 mașini cu care să încerci să finalizezi procesul de achiziție. Cum faci acest lucru?

Nu este greu, dar trebuie sa începi să dai telefoane, dacă nu ai facut-o deja. Trebuie să suni la fiecare vânzător și să afli urmatoarele informații.
ATENȚIE, este posibil să nu vrea să stea prea mult la telefon și sa îți spună că dacă te interesează mașina să vii să o vezi. Pentru a evita acest lucru, ar fi bine să spui de la bun început că sunt din orașul x… alegi un oraș cât mai departe de orașul vânzătorului și spui că ești interesat de mașină, dar nu ai vrea să vii până acolo degeaba pentru că ai mai pățit asta. Au și cumpărătorii pârghiile lor 😉

Dacă ai reușit să-l convingi să vorbească cu tine, atunci încearcă să afli următoarele:

 1. Detalii despre starea mașinii – caroserie și funcționare. A avut accidente? A avut reparații tehnice majore? Are probleme tehnice sau face zgomote anormale?
 2. Care esate starea interiorului? Prezintă urme de uzură accentuate? Pete? Găuri?
  Elemente lipsă ? La interior prezintă urme de miros persistent de țigări, ulei, fum ? … par banalitați, dar nu ai vrea să mergi 200 km și să realizezi acolo că nu poți sta în mașină din cauza mirosului persistent de tutun, sau să vezi că mașina are scaunele găurite de țigări sau de la uzură accentuată.
 3. Când a fost făcut ultimul schimb de ulei? – de aici îți dai seama dacă proprietarul a avut grijă de mașină sau dacă mașina a fost pregătită pentru vânzare;
 4. Accesoriile sunt funcționale ? .. clacson, ștergătoare de parbriz, aer contiționat, ventilator aerotermă, indicatoare de bord etc.
 5. Detalii despre “povestea mașinii” … aici încearcă să ții minte sau să notezi cât mai multe pentru ca sunt infomații care te vor ajuta ulterior în negociere;
 6. Kilometri afisați la bordul mașinii și, de asemenea, întreabă dacă a fost schimbat bordul sau a fost modificat kilometrajul cu ocazia unei reparații. Îi dai ocazia vânzătorului să spună o poveste dacă vrea sau îl forțezi să ascundă adevărul. Va fi util pentru etapa viitoare.

Seria de șasiu, numărul VIN

 

Seria de șasiu a mașinii – aici ar fi bine să primești o copie a unui document care are seria mașinii. Deja sunt multe cazuri în care la astfel de verificări primești o serie a unei mașini similare (nu este greu – se modifică una sau două din ultimele 7 cifre) dar pentru care nu există informații disponibile în mediul online.Toate aceste informații vor fi trecute într-un fișier excel pentru a putea compara datele mai tarziu. Pe măsură ce obții informațiile de mai sus, va trebui să faci verificări suplimentare:

 1. Verifici pe site-ul RAR dacă mașina a facut vreun ITP în țară și câți km avea la acea dată. Atenție aici, pentru că cifra afișată nu este verificată de nimeni. Se afișează doar ceea ce inspectorul de la stația ITP a vazut la bordul mașinii la data efectuării verificării ITP. La o mașină proaspăt adusă în țară, este foarte probabil ca la RAR să găsești exact ceea ce scrie acum la bordul mașinii. Această verificare este gratuită.
 2. Verifici seria de șasiu pe Google – poate ai noroc și găsești date publice despre acea mașină sau anunțuri de vânzare mai vechi. De asemenea, te sfătuim să mai dai o căutare pe Google cu aceeași serie de șasiu din care însă ai șters ultimele 3 sau 4 caractere. Este posibil să găsești mașini similare aflate la vânzare … așa ai un indiciu nou de preț și un element de negociere.
 3. Verifici pe autoDNA.ro istoricul mașinii. ATENȚIE: deși suntem unul dintre cei mai vechi furnizori de acest fel de servicii din Europa, se poate întâmpla să nu avem date despre o anumită mașină. Pentru a afla dacă avem sau nu date, trebuie să introduci seria de șasiu, iar noi îți vom spune ce informații avem – grupat pe câteva categorii: date tehnice, dotari, verificare furt, istoric auto, rechemări în service și fotografii ale mașinii. În funcție de cate informații avem în fiecare categorie, îți calculăm un preț și îl afișăm.

Prețul per verificare este între 27 și 100 lei. Pentru încă 25 lei, vei putea primi un raport adițional dacă mașina a fost înmatriculată în una din țările ce furnizează astfel de informații – este decizia ta daca vrei sa le cumperi sau nu.

În funcție de toate informațiile de mai sus, poți acum să alegi 1-2 poate chiar 3 mașini care corespund criteriilor tale și care par să fie în regulă din punct de vedere tehnic și estetic.

Verificarea în service

 

Până acum ai investit cam 10 – 15 ore din timpul tău și ai plătit până în 700 lei pe verificări online. Este timpul să verifici în service mașina/mașinile alese. Te sfătuim să faci asta într-un service cu experiență. Numai aici poți avea o estimare reală a nivelului de uzură la piesele importante. Totuși, pot să existe mereu surprize de la elemente de uzură ce nu sunt vizibile.

Tot la această etapă te sfătuim să faci o verificare a grosimii stratului de vopsea cu un aparat specializat – evită aparatele de 10 lei luate de pe net și vezi dacă service-ul are un aparat special pentru astfel de verificări.

O verificare serioasă la un service costă aproximativ 400 lei. Asta înseamnă că, pentru această etapă, ai un cost de aproximativ 900 lei.

Dacă în urma verificărilor găsești probleme majore, care nu au fost identificate până acum, va trebui să renunți la respectiva mașină. Dacă, însă, nu apar probleme majore, încearca să obții de la service un deviz de reparație pentru remedierea tuturor problemelor semnalate. Te va ajuta în etapa următoare.

Negocierea.

Care sunt argumentele/ elementele negocierii?

 1. În primul rând, ar trebui sa îți recuperezi toate sumele investite în verificările efectuate în procesul de achiziție;
 2. Ar trebui să recuperezi integral costurile de reparație înscrise de service în devizul emis de service;
 3. Un alt element de care trebuie să ții cont este de cât timp se află mașina la vânzare. Dacă are mai mult de 3 luni, dealerul va avea interesul să o dea cât mai repede, pentru că ține banii blocați, iar pentru el rulajul banilor este mai important decat profitul pe fiecare mașină vândută. Exemplu: decât să câștige 1.000 eur la o mașină dar să țină la preț 6 luni, mai bine câștigă 300 eur la o mașină, dar o vinde în 30 zile. Asta îi permite se facă 6 vânzări în 6 luni și va câștiga 1.800 de eur în 6 luni. Este un calcul pe care cumpărătorii nu îl fac de regulă, pentru că nu îi privește direct, dar îi poate ajuta foarte mult să înțeleagă mecanismul din spatele vânzării.

Până la momentul negocierii, ai vorbit de câteva ori cu proprietarul și poate ai reușit să afli de când are mașina la vânzare. Un alt indiciu important aici sunt chiar pozele din anunțul de vânzare.Poate poți identifica anotimpul sau alte elemente care să te ajute să estimezi o data.

 1. Un alt element care trebuie avut în vedere sunt ofertele similare și aici poți aminiti una sau două mașini din cele 5 din lista ta scurtă.

Cum negociezi? Aici ține de strategia fiecăruia dintre voi și mai ales de experiența de negociere. Noi recomandăm următoarea abordare:

 1. Lasați-te sedus de mașină, subliniază latura sentimentală versus alegerea rațională. Astfel, nu spune textual că îți place, dar spune că soției / copiilor le-a plăcut mult cum arată mașina sau că sentimental vrei să o cumperi, dar latura rațională te impiedică
 2. Rațional – ai și alte mașini la care te uiți, poate nu chiar la fel de bune ca aceasta, dar la un preț mult mai bun. În plus, la aceasta trebuie să mai investești …. ( valoarea devizului ) și, de asemenea, ai investit deja aproape 2.000 lei în verificarea mașinii
 3. Tot rațional … ți-a plăcut mașina și ce a spus vânzătorul despre ea, dar în service ai aflat de elemente noi ( este imposibil ca un proprietar să știe toate defecțiunile mașinii) și asta te face să te întrebi câte altele ascunse or mai fi.

Fă-i o ofertă și cere vânzătorului să o accpte ca să faceți acetele pe loc. Va urma o negociere și, în funcție de ablilitățile tale, vei reuși sau nu să negociați.

A fost un drum lung? Drumurile lungi și frumoase abia acum încep, cu satisfacția că ai găsit mașina perfectă pentru tine!

 

Sume de comentarii: 2

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.