Toate articolele
Noua taxă de poluare în București

Noua taxă de poluare în București

15 iunie 2022

Noua taxă de poluare în București: amenzile vor ajunge la 5.000 de lei

Consilierii USR, PNL și PMP, fără acordul sau suportul primarului Nicușor Dan, și-au dat mâna pe marginea unui proiect de taxă de poluare. Aceasta ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023 în București, iar cei mai loviți vor fi posesorii de mașini vechi și foarte vechi.

Tariful pentru un an va fi de 5.500 de lei

Potrivit proiectului, cei care vor dori să circule în București cu o mașină non-Euro sau una care are o normă de poluare Euro 1 sau Euro 2, vor fi nevoiți să plătească zilnic 20 de lei. Pentru 3 zile, taxa ar putea fi de 55 de lei, iar pentru o săptămână, ar putea ajunge la 120 de lei. Un abonament de o lună va costa 500 de lei iar tariful pentru un an va fi de 5.500 de lei. La fel vor plăti cei cu mașini înmatriculate în alte județe dar care vor să circule pe străzile din București. În cel mai optimist scenariu, aceste taxe se vor aplică de la 1 ianuarie 2023.

Pentru ce mașini se vor aplica taxe

Printre mașinile vizate de noua taxă se află maşinile diesel, dar şi cele pe benzină sau GPL, cu o normă de poluare mai veche, începând de la cele non-euro, până la EURO 4. În aceeași categorie intră și motocicletele. Ulterior, până în 2028, vor fi taxate și mașinile euro 5 sau orice tip de vehicul cu motor Diesel. Proiectul inițiat de un consilier general USR se află în stadiu incipient și urmează a fi supus dezbaterii publice. Apoi, ca să fie pus în practică va avea nevoie de votul consilierilor generali ai Primăriei.

Amenzi de până la 5.000 lei

Potrivit aceluiași proiect, șoferii care nu vor plăti taxa riscă amenzi cuprinse între 4.000 și 5.000 de lei. Pe lângă reducerea poluării, municipalitatea și-a propus să folosească banii strânși pentru amenajarea unor piste de biciclete, să cumpere mijloace de transport în comun sau să amenajeze stații de încărcare pentru mașinile electrice. Inițiatorii proiectului au recunoscut că noua taxă seamănă foarte mult cu așa-zisa taxă Oxigen pe care a propus-o în trecut și fosta primăriță Gabriela Firea dar care nu a fost adoptată din cauza nemulțumirilor exprimate de populație.

Summary