Toate articolele
Nokian, producătorul de anvelope și investiția în România

Nokian, producătorul de anvelope și investiția în România

13 februarie 2023

Nokian Tires plc, este unul dintre lideri globali de producător de anvelope. Compania își are  sediul în Nokia, Finlanda și produce anvelope pentru mașini, camioane, autobuze și echipamente grele.
Cunoscut în principal pentru anvelopele sale de iarnă, Nokian este singurul producător de anvelope din lume cu propria sa unitate permanentă de testare a anvelopelor de iarnă.

Nokian Tires se concentrează pe piețele de anvelope de zăpadă premium de consum și nu furnizează producătorilor de automobile anvelope pentru producția de mașini noi.

Compania produce, de asemenea, materiale de reșapare și monitoare de presiune în anvelope. De asemenea, a fabricat anterior anvelope pentru biciclete, dar în prezent licențiază numele Nokian pentru anvelopele pentru biciclete unei alte companii finlandeze.

Fabrica de anvelope Nokian din Oradea

Luând în considerare contextul geopolitic provocat de agresiunea militară neprovocată a Federației Ruse asupra Ucrainei și sancțiunile impuse de statele membre ale Uniunii Europene asupra Rusiei, Nokian Tyres a luat decizia închiderii fabricii din Federația Rusă.

Pentru a combate efectele acestei ieșiri din Rusia, Nokian Tyres vrea să înființeze în Oradea, județul Bihor, o unitate de producție nouă pentru producerea de anvelope pentru autoturisme, în variante de iarnă, vară și all-season.
Noua unitate de producție va avea o capacitate planificată de 6 milioane de unități pe an și va încorpora tehnologie de ultimă generație.

Astfel investiția Nokian Tyres în România cuprinde o valoare estimată la aproximativ 630 milioane euro. Presupune construirea unei facilități de producție și dotarea acesteia cu echipamente pentru producția de anvelope.

Valoarea cheltuielilor eligibile este estimată la 610 milioane de euro, aici fiind vorba de cheltuieli aferente clădirilor și utilităților, echipamentelor, dotărilor și infrastructurii IT.

În acest moment, avem diverse acțiuni în desfășurare, inclusiv achiziții de terenuri, procese de autorizare și, într-adevăr, am comandat primul echipament de producție la sfârșitul anului 2022”, a declarat președintele și CEO-ul Jukka Moisio.

Primele anvelope vor fi lansate în a doua jumătate a anului 2024, iar compania vizează producția comercială în 2025, a adăugat Moisio în timpul prezentării anuale a rezultatelor Nokian, 7 februarie.

Ajutorul oferit de statului Român în valoare de 99,55 milioane de euro

Potrivit Guvernului, ajutorul de stat solicitat de Nokian pentru realizarea proiectului de investiții este estimat la valoarea nominală de 99,55 milioane euro (valoare brută).

Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant, numai după emiterea deciziei de autorizare a acestuia de către Comisia Europeană, iar perioada de plată a ajutorului de stat va fi 2023-2028.

Investiția la nivel local și crearea de noi locuri de muncă

Printre obiectivele Nokian Tyres în România se numără și dezvoltarea economiei locale și bunăstarea locuitorilor din zonă, prin remunerarea personalului angajat peste nivelul mediu al pieței forței muncă din regiune.

Investiția va genera crearea a 542 de noi locuri de muncă iar salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în august 2022, de 1.229 euro lunar.

Ca urmare a investiției realizate, în perioada 2023-2032, contribuțiile la bugetul general consolidat generate de investiția realizată de Nokian Tyres PLC sunt în valoare de 69 milioane euro.

Daca ești în căutarea unui loc de muncă folosește Jooble!
Jooble este un site internațional de căutare a unui loc de muncă folosit zilnic de milioane de oameni din 69 de țări ale lumii.

Summary