Cele mai citite
Germania vrea să interzică fumatul în mașină

Germania vrea să interzică fumatul în mașină

28 martie 2022

Pentru a doua oară, unele state federale din Consiliul Federal au propus interzicerea fumatului în mașini. Sancțiunile ar trebui să fie drastice.

Berlin – Fumatul nu este doar scump, ci dăunează și sănătății tale și celor din jurul tău. În consecință, a existat de multă vreme o interdicție de fumat în baruri și pub-uri din unele state federale. În propria mașină, totuși, poți să pufăi după bunul plac – chiar și în prezența pasagerilor. Dar exact asta este pe cale să se schimbe.

Mai multe entități regionale din Germania au inițiat o modificare la paragrafele 1, 2 și 5 din Legea federală privind protecția împotriva fumatului (BNachrSchG). Fumatul în mașină ar trebui interzis în anumite cazuri. Este deja a doua încercare, iar în 2019 s-a cerut o astfel de interdicție.

Dacă proiectul are succes de această dată, fumatul în vehicule, în prezența minorilor și a femeilor însărcinate va fi interzis pe viitor. Dacă această lege este încălcată, șoferii riscă amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de euro.

Acestea se aplică chiar dacă geamurile și trapa sunt parțial sau complet deschise. Doar în mașinile decapotabile cu capota complet deschisă ar trebui să fie scutite de interdicția de fumat. Statele federale își justifică inițiativa prin faptul că fumatul în mașină, în prezența femeilor însărcinate sau a minorilor nu este eliminat în mod voluntar.

În plus, interzicerea fumatului reprezintă doar un „efort de aplicare” puțin mai mare, deoarece poate fi verificată ca parte a controlului general al traficului. În justificarea sa, Consiliul Federal se referă și la consecințele fumatului pasiv: Conform proiectului de lege, 166.000 de copii din întreaga lume mor în fiecare an din cauza consecințelor fumatului pasiv.

Fumatul în mașină este deosebit de dăunător pentru minori și femeile însărcinate. Asta pentru că nicăieri concentrația de fum pasiv nu este la fel de mare ca în mașină pentru un pasager. Măsurătorile efectuate de Centrul German de Cercetare a Cancerului (dkfz) au arătat că nivelul de poluare într-o mașină, în care se fumează este de aproximativ cinci ori mai mare decât într-un bar cu fum mediu. Potrivit estimărilor dkfz, aproximativ un milion de minori din Germania sunt în prezent expuși la fumul de tutun din mașini.

Știre preluată de pe 24auto.de