Caut o masina

Evaluarea auto – Care sunt factorii care determina valoarea?

Postat de 8 martie 2017

Valoarea unei masini second-hand este determinata de mai multi factori, printre care elementele cheie sunt, desigur, marca, modelul si anul de fabricatie. Cu toate acestea, exista si alti factori care trebuie sa fie luati in considerare atunci cand se evalueaza cu exactitate o masina.

Ce ar trebui sa includa evaluarea unui automobil second-hand?

 1. Data inregistrarii – cu cat este mai veche masina cu atat este mai putin valoroasa;
 2. Tipul autoturismului ( transport persoane, autoutilitara, etc. ), marca si modelul;
 3. Tip sasiu – hatchback, estate, sedan etc.;
 4. Numarul usilor – 3, 4 sau 5 usi;
 5. Tipul de combustibil – benzina, motorina, GPL sau electric. Valoarea poate fi influentata de instalarea GPL si data expirarii rezervorului;
 6. Motor – capacitate cilindrica, cai putere;
 7. Tipul transmisiei si numarul de trepte;
 8. Echipamente auto – perne de aer, alarme, blocarea transmisiei, senzori de parcare, jante de aluminiu, bara de remorcare, aer conditionat, computer de bord, navigatie prin satelit, scaune incalzite, radio, etc.;

Valoarea poate fi influentata si de starea echipamentului ( deteriorat sau lipsa ). Cand se evalueaza o masina este foarte important sa se stie ce parti ale echipamentului au fost modificate recent si care ar putea avea nevoie de inlocuire in curand. Daca ceva a fost deja inlocuit este important de stiut daca piesele au fost originale sau nu. Numarul de proprietari este de asemenea important – o masina cu un singur proprietar poate avea un pret mai mare. Kilometrajul – este unul din factorii cheie care determina pretul unui automobil folosit – cu cat kilometrajul este mai mare exista posibilitatea ca unele piese sau parti sa fie uzate si ar putea avea nevoie sa fie inlocuite in curand.

Exista si alti factori care determina valoarea unei masini, dar, de obicei, acestea nu sunt incluse in evaluare, prin site-uri sau servicii specializate. Cu toate acestea, este important sa le luam in considerare atunci cand cumparam o masinia second-hand, in special atunci cand ne dorim o masina cu pret rezonabil.

 1. Istoricul automobilului – a fost utilizat anterior ca un taxi sau o masina de companie?
 2. A fost tinut in garaj sau tinut sub cerul liber?
 3. Are asigurare de raspundere civila expirata?
 4. Ce altceva mai primim de la vanzator – al doile set de anvelope, roata de rezerva, extintor sau trebuie sa cumparam totul pe cont propriu?
 5. Pe ce drumuri a fost condusa masina? In cazul in care vom cumpara o masina, de exemplu, din Germania, cu kilometraj de 100.000 km, aceasta va fi, probabil, intr-o forma mult mai buna decat o masina cu kilometraj similar care a fost utilizata intr-o tara cu drumuri proaste.

Evaluarea masinii si valoarea sa reala

Cand se evalueaza o masina este important sa ne amintim ca dupa ce am dat toate informatiile necesare cu privire la masina noastra dorita, vom sti doua preturi – unul real si valoarea de piata. Primul este pretul pentru care putem vinde masina si al doilea este mai aproape de pretul real al acestui model si brand disponibile pe piata. Este demn de luat in considerare faptul ca valoarea ueni masini utilizate este determinata de anumiti factori care nu au o explicatie rationala cum ar fi opinia conducatorilor auto cu privire la un anumit brand. Acest lucru inseamna, de exemplu, ca masinile germane, care se bucura de o parere buna au tendinta de a-si pierde valoarea mai lent decat in cazul automobilelor de exemplu, coreene. Uneori, valoarea unei masini este influentata de varsta sau chiar sexul conducatorului auto. Putem presupune ca un barbat de varsta medie, care conduce timp de mai multi ani, tinde sa aiba grija de masina lui mai mult si sa aiba calificari mai bune pentru a conduce in conditii dificile. Astfel, el va vinde o masina intr-o stare relativ mai buna decat un tanar conducator auto sau sofer de sex feminin. In concluzie, atunci cand vrei sa cumperi o masina second-hand ar trebui sa iei in considerare nu numai evaluarea masinii facuta de site-urile web ci si starea reala a unei masini.

Sume de comentarii: 0

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.