
De ce cumpără românii atâtea mașini?
Să fie reminiscențe din vremea comunistă când nu puteam și nu aveam de unde să luăm mașini? Să fie nevoia de mobilitate într-o țară în care transportul în comun nu este o opțiune viabilă? Să fie doar lipsa de educație financiară care ne împiedică să înțelegem ce înseamnă investiția într-o mașină – și dacă ar trebui să alegem una nouă sau SH?
Vânzările de mașini cresc în continuare
Oricare ar fi motivele, vânzările de mașini cresc în continuare, chiar dacă și timid în unele luni. După o perioadă de scădere în 2020, apetitul românilor pentru achiziția de mașini își revine. În primele zece luni din acest an s-au vândut pe piața locală 96.742 de mașini noi, ceea ce înseamnă o creștere de 0,7 procente față de aceeași perioadă a anului trecut. Nivelul înmatriculărilor de autoturisme second-hand a depășit 338.200 unități, ceea ce înseamnă o creștere de 1,45% față de perioada similară din 2020.
Se știe că sunt probleme în ceea ce privește stocurile și producția de mașini noi, ceea ce a dus și la o creștere a prețurilor medii pentru mașinile second-hand. Cu toate acestea, mașini se caută și se vând.
În ultimii 10 ani numărul de înmatriculări a crescut cu 60%
Datele arată că în România avem aproape 9 milioane de persoane active și cam tot atâtea mașini înmatriculate. În ultimii 10 ani numărul de înmatriculări a crescut cu 60%, în contextul în care creșterea medie europeană este de 14%.
Este evident apetitul nostru pentru mașini, ceea ce face ca businessul celor care intermediază tranzacții în acest domeniu să crească. Dacă este cerere, oferta este și ea impulsionată, iar cei care încearcă să profite de situație ”sunt la datorie”. Într-o astfel de piață, în calitate de client, este foarte important să fii vigilent la fiecare pas.
Verifică orice mașină la mâna a doua înainte de cumpărare. Un raport autoDNA de câteva zeci de lei îți poate economisi mii de euro pe care le-ai putea da pe o mașină-problemă.
Poți verifica istoricul unei mașini second-hand în doar 5 minute