Cele mai citite
Dacia Jogger evaluat cu o stea la testele EuroNCAP

Dacia Jogger evaluat cu o stea la testele Euro NCAP

14 aprilie 2022

Testele Euro NCAP se dovedesc din ce în ce mai dure pentru mașinile mărcii Dacia, iar noutatea face ca cel mai recent punctaj pentru un model al mărcii să fie acordat fără ca măcar mașina să fie testată.

Dacia Jogger a căzut în malaxorul de testare/punctare al celor de la Euro NCAP, o organizație independentă care acordă note autovehiculelor vândute în Europa pe baza unor teste de impact și, mai nou, și pe baza evaluării sistemelor electronice de siguranță. Cel mai nou model al Dacia a intrat în categoria automobilelor punctate fără test, deoarece este asimilat din punct de vedere tehnic cu modelul Sandero.

În urmă cu doi ani, hatchback-ul Dacia a fost evaluat la 2 stele Euro NCAP, din cauza deficiențelor la capitolul electronică. Sistemele de asistență ale familiei Sandero – Logan sunt mai simple decât în cazul altor mașini. De exemplu, frânarea AEB nu este funcțională decât pentru impactul cu alte vehicule, nu și cu pietonii sau bicicliștii. Din aceste motive, Sandero a fost depunctat, deși la testul de siguranță pentru adulți sau copii nivelul de siguranță este de 4 stele.

Acum, inginerii Euro NCAP au preluat testul Sandero și pentru Jogger, deoarece din punct de vedere tehnic (platformă, motorizări etc.) cele două sunt similare.
Euro NCAP dovedește că este foarte drastică cu Dacia și nu ține cont de popularitatea acestei mărci (sau poate ține prea mult cont de acest lucru). Astfel că evaluarea lui Jogger a luat în calcul și versiunea cu șapte locuri.

Aceasta suferă de o deficiență importantă, din punct de vedere al Euro NCAP: nu are avertizor de centură de siguranță pentru locurile din spate (locurile 6 și 7). Este vorba despre cele două locuri care se demontează și, se pare, Dacia nu a instalat și cablajul necesar unui avertizor sonor, pentru că acesta ar fi împiedicat demontarea acestor scaune. Din acest motiv, scorul Jogger se duce și mai mult în jos, față de Sandero: o stea acordată de Euro NCAP, care folosește un sistem extrem de dur, cu cel mai slab punctaj preluat pe toate versiunile

Rezultatele complete ale testelor.

Via Profit.ro și Euro NCAP