Am o masina

Cum să vinzi o mașină în perioadă de criză?

Postat de 25 martie 2020

masina-vanzare

Indiferent de vremurile pe care le trăim (și da, în ultimele zile mulți au sentimentul că lumea s-a oprit și nu se mai poate face nimic), trebuie să rămânem raționali și pragmatici. Să căutăm eventuale oportunități sau modalități de a rămâne funcționali din punct de vedere financiar. Este greu, dar, până la urmă, cu toții știm că un șut în spate este un pas înainte…

Există piață auto și pe perioada pandemiei!

Chiar dacă acum pare că totul este despre spălat pe mâini și stat în casă, această perioadă va trece și vom reveni la tot ceea ce acum amânăm și trecem în plan secund.

Spre exemplu: vânzarea acelei mașini de care știm că nu mai avem nevoie, Chiar și cumpărarea acelui autoturism de care avem nevoie de ceva timp, dar încă nu a venit momentul potrivit pentru el.

Tranzacții cu autoturisme încă se fac.


Nu în ritmul de până acum o lună, dar oportunități apar în această piață. Mai mult ca niciodată, atât la vânzare, cât și la cumpărare.

Echipa autoDNA.ro a primit în ultima perioadă întrebări despre motivele pentru care acum ar fi sau nu un moment bun pentru vânzarea/achiziția unei mașini. Astfel am structurat într-o serie de materiale informațiile pe care le considerăm ca fiind de folos oricui trebuie să ia o asemenea alegere în acest moment.

Dacă vrei să vinzi o mașină…

 

Este posibil să te confrunți cu o scădere a numărului de potențiali clienți în această perioadă. Poate ai întâlnit deja persoane interesate care îți cer o reducere semnificativă a prețului. Motivul fiind perioada economică grea care știm că va urma după această pandemie.
Trebuie să fii realist și să înțelegi că o să dureze o vreme până când economia se va redresa. Până atunci clienții probabil că nu se vor mai alinia lângă mașina ta.

Așadar, gândește-te bine:

 

– Este neaparată nevoie să vinzi mașina acum? Dacă da, atunci stabilește un preț corect, negociază și dă-o la prima ofertă care se apropie de nivelul așteptat de tine. Este posibil să nu obții mai multe oferte pentru ea în perioada următoare.

– Poți să o mai folosești o vreme și să amâni momentul vânzării?
În acest caz, poate ar fi mai bine să amâni vânzarea. Ține cont însă că și valoarea mașinii se va diminua odată cu trecerea timpului. În momentul în care te vei hotărî din nou s-o vinzi o să obți prețul corect pentru respectiva perioadă și situație a pieței. Sunt șanse ca acesta să fie mai mic sau mai mare decât ai putea obține acum, dacă piața își va reveni. Nimeni nu îți poate oferi o garanție în acest sens.

– Există și varianta de mijloc. Știi că trebuie să vinzi mașina, dar nu ești presat să faci acest lucru astăzi. În acest caz, trebuie să urmezi pașii A și B de mai jos pentru a fi pregătit să vinzi la momentul oportun.
Cum identifici momentul oportun? Simplu: repeți la fiecare început de analiză cele menționate la pct. A, de mai jos. Așa vezi dacă există sau nu competiție puternică în zona în care tu te poziționezi ca ofertă.

Ce poți face pentru a reuși să vinzi mașina în această perioadă?

A) Documenteză-te și pregătește-te să intri în jungla cu samsari

– în primul rând, documenteza-te despre piață.
– vezi ce mașini similare s-au vândut în ultimele luni.
– vezi ce oferte de mașini ca a ta sunt în piață, ce concurență ai la prețul la care te gandești să vinzi mașina (adică ce ar putea să se cumpere cu aceeși sumă). Nu te costă nimic, dar necesită câteva ore de căutat pe internet.
– vezi ce informații sunt disponibile în piață despre mașina ta. Atât la dealer, cât și pe site-uri de tipul autoDNA.ro. Probabil te va costa aproximativ 200 lei la dealer și între 26 – 90 lei la autoDNA.

B) Pregătește mașina de vânzare

– Dacă mai aveai mici reparații tehnice de făcut, fă-le, pentru ca potențiali cumpărători să nu găsească motive să dea înapoi.
Atenție: nu face reparații la elemente scumpe, pentru că nu o să recuperezi investiția, iar cumpărătorul nu va crede ce îi spui. NU face reparații la caroserie, pentru că o să lași impresia că ai ceva de ascuns.

– Îți recomandăm să mergi la un atelier de Detailing auto pentru o curățare profesională a mașinii. ATENȚIE: este posibil ca mașina să arate atât de bine, încât să nu mai vrei să o vinzi, așa că îți recomandăm să începi cu acest pas.

– Încearcă să găsești câteva argumente pentru a te diferenția de alte mașini similare sau de alte mașini la același preț (în baza a ceea ce ai aflat la punctul A).

– Folosește documente de la dealer sau de la autoDNA. Raportul de istoricul al vehiculului, care să ateste că este în starea în care o prezinți, ajută pentru încrederea clienților. Studiul nostru a arătat că 70% dintre clienții autoDNA, declară că vor folosi raportul platformei și în mometul în care vor decide să vândă mașina, pentru a demonstra că sunt vânzători de bună credință.

C) Vânzarea efectivă
Pentru a ajunge aici, este nevoie să fi investit deja aproximativ 500 lei în pregatirea mașinii (curățat la detailing auto) și a documentelor de suport ( verificare dealer, verificare autoDNA ). Acum este cazul să mai investești aproximativ 500 lei în anunțuri de vânzare.

Iată recomanările noastre:

– Listeaz-o pe toate site-urile de anunțuri, inclusiv pe cele plătite;

– Lasă un număr de telefon și un e-mail la care chiar poți raspunde prompt;

– Stabilește prețul de vânzare și prețul minim acceptat de tine;

– Negociază, dar numai după ce ești sigur că ai scos în evidență toate avantajele mașinii;

– Încearcă să obții o ofertă de la cumpărător care te va ajuta foarte mult, astfel vei ști cât de interest este și eventual, care este marja de negociere pe care poți miza;

– Cel mai important lucru este să știi sigur ce vrei. Asta te va ajuta să nu pierzi cumpărători interesați și mai ales, să nu pierzi timpul.

Urmează: ”Cum să cumperi o mașină în perioadă de criză?”

Sume de comentarii: 2

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. adi

    Poate erau mai bune câteva sfaturi “cum sa te ferești de samsari când vinzi in criză”
    Peace

  2. Claudiu Pagu

    Am de vânzare 3 autobuze și 3 microbuze.Mă puteți ajuta să le vând? 0744755287