Sfaturi

COVID-19 în domeniul auto: întrebări și răspunsuri

Postat de 7 aprilie 2020

Folosim mult mai rar mașinile acum, pentru că este nevoie să stăm acasă. Acestea rămân însă principala formă de transport pe care o putem folosi în această perioadă, când transportul public este de evitat. De asemenea, să nu uităm că această perioadă va trece și vom ieși din case și mașina va redeveni prietena noastră cea mai bună.

autoDNA a pregătit o listă de răspunsuri la întrebări care vizează domeniul auto și care pot apărea în timpul pandemiei.

Este o idee bună să cumpăr o mașină nouă acum?

Dacă aveți bani disponibili, răspunsul este: da. Dealerii obișnuiau să vândă până la câteva zeci de mașini pe lună. În timpul pandemiei, vânzările au scăzut mult, fiind, așadar, un moment bun pentru a cumpăra o mașină cu o reducere substanțială. Dealerii se ocupă de toate formalitățile, inclusiv de înmatricularea provizorie a mașinii. Cumpărați numai dacă aveți toți banii disponibili. Leasingul sau creditul sunt foarte riscante în situația actuală de instabilitate economică.

Cum să îmi iau o mașină second hand și să nu mă păcălesc?

 

Este greu să vă închipuiți cumpărarea unei mașini fără să o verificați personal – inclusiv un test drive sau o vizită la dealer. Însă, toate aceste activități necesită un contact direct cu alte persoane, ceea ce nu este recomandabil în acest moment. Acesta este motivul pentru care este mai bine să căutați anunțurile online deocamdată. Unele dintre ele oferă deja posibilitatea de a vizualiza la 360 de grade interiorul și exteriorul mașinii, ceea ce se apropie destul de mult de experiența reală. Desigur, nu puteți verifica starea tehnică a vreunei mașini în acest fel.

Totuși cum pot verifica mașina în perioada asta?

 

Puteți efectua însă o verificare online a istoricului vehiculului, în care este necesar doar codul VIN, pe platforme cum este autoDNA. Este demn de remarcat faptul că dealerii de mașini second hand schimbă modul în care funcționează ”Serviciul clienți”, trecând procesul de vânzare în online. Vă sfătuim să îi alegeți pe cei care, prin operațiunile efectuate, asigură respectarea normelor de siguranță.

Cum să vând o mașină second hand?

 

Puteți vinde în continuare o mașină second hand, iar formularele pentru vânzare sunt disponibile online. Nu uitați că unii dealeri vor folosi situația actuala pentru a subestima valoarea mașinii pe care doriți să o vindeți. Puteți încerca în continuare să lucrați un dealer auto, dar au puțini clienți în acest moment. Cu toate acestea, anunțul dumneavoastră poate fi promovat pe site-uri obișnuite. Pregătirea autoturismului pentru vânzare se face aproape la fel ca înainte de epidemie: mașina ar trebui să aibă un istoric verificabil (susținut, de exemplu, printr-un raport autoDNA), să fie curată și într-o stare tehnică bună. Nu are rost să faceți reparații foarte scumpe, deoarece nu le veți recupera valoarea într-o posibilă tranzacție.

Este un moment bun pentru vânzarea unei mașini second hand?

 

În general, acesta nu este cel mai bun moment pentru a vinde o mașină second hand. Din păcate, încep să apară anunțuri privind cedarea urgentă a contractelor de leasing, ceea ce înseamnă că, în curând, multe persoane vor încerca să scape de mașinile pe care nu și le mai pot permite acum. Asta înseamnă un lucru: prețurile vor fi negociate tranșant, iar cumpărătorul va avea o ofertă mare din caresă aleagă. O perioadă, piața va fi saturată. Merită să ne gândim dacă acum trebuie să vindem mașina… Te poți aștepta ca oferta să primească mult mai puțină atenție decât acum câteva săptămâni.

Pot obține prețul uzual al pieței anterior pandemiei?

 

Dacă trebuie să vindeți mașina, de exemplu din motive financiare, nu așteptați să obțineți prețul uzual al pieței anterior pandemiei. Nimeni nu știe cum va evolua situația, așa că numărul de oferte pentru cumpărarea unei mașini poate fi foarte limitat. Dacă una dintre oferte este aproape de prețul de vânzare acceptabil, finalizați mai bine tranzacția.

Cum înregistrez o mașină cumpărată în timpul epidemiei?

 

Termenul de înregistrare a vehiculului în cazul achiziției a fost prelungit până la 30 de zile după ieșirea din starea de urgență. Înseamnă că, dacă achiziționați o mașină acum, aveți la dispoziție cele 30 de zile pentru a finaliza formalitățile după terminarea obligativității de a sta în casă.

Trebuie să plătiți impozitul atunci când vindeți o mașină second hand; Plata puteți sa o faceți online la : https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public

Totodată puteți descărca contractul de vânzare – cumpărare :

https://www.drpciv.ro/document-details/taxe/5ac1de72b729455700e94e09

Îmi expiră permisul de conducere. Ce fac?

 

Nu trebuie să vă faceți griji acum, chiar dacă permisul a expirat recent sau urmează să expire zilele acestea. Conform proiectului ultimelor modificări ale reglementărilor aplicabile, permisele rămân valabile până la 30 de zile după sfârșitul epidemiei.

Cum suspend sau negociez rambursarea ratelor de împrumut sau de leasing cu o bancă sau o companie de leasing în timpul epidemiei?

 

Băncile și companiile de leasing oferă o suspendare a rambursării ratelor pentru maximum 9 luni, fără a depăși data de 31 decembrie 2020.
Acest lucru înseamnă, de obicei, amânarea perioadei de finanțare cu un numărul de luni din cauza coronavirusului, astfel încât sfârșitul contractului de împrumut sau de leasing se poate prelungi cu perioada pentru care a fost amânată plata.

Cum îmi reînnoiesc asigurarea auto?

 

Toți asigurătorii permit acum semnarea contractului, prelungirea acestuia și rezilierea lui offline – prin telefon sau online. Așadar, asigurarea mașinii nu ar trebui să reprezinte o problemă.

Mai mult decât atât, dacă vă gândiți că asigurarea RCA vă poate lipsi cât nu folosiți mașina, e bine să știți că puteți fi amendat. Orice vehicul înmatriculat trebuie să aibă asigurare RCA valabilă tot timpul. De asemenea, țineți cont că dacă aveți o urgență și trebuie să folosiți mașina și vreți să îi faceți pe loc RCA, acesta intră în vigoare abia după 24 de ore.

În ceea ce privește polița CASCO, nu exista obligativitatea de reînnoire, dar poate vreți să vă gândiți bine în cazul în care intenționați să renunțați la ea. Mașina poate fi avariată și cât stă în parcare, iar reparația ar cădea integral în răspunderea dumneavoastră.

Puteți încerca asigurările online de la emag.ro.

Câți oameni pot fi într-o mașină în această perioadă?

 

În situația actuala, se va limita la 3 numărul persoanelor care se află în mașină, iar circulația este permisă numai spre și dinspre serviciu, mersul la farmacie sau la un magazin alimentar, precum și voluntariat în lupta împotriva coronavirusului. Puteți utiliza mașina, dar nu va deplasați decât atunci când este absolut necesar.

Ce fac dacă am nevoie de reparații la mașină?

 

Multe atelierele, au disponibile proceduri de preluare, reparare și predare a mașinii în siguranța. Dacă nu aveți însă o defecțiune foarte urgentă, este mai bine să așteptați.

Dacă aveți și alte întrebări pe care nu le-am listat în acest articol, ne puteți scrie oricând mesaje pe pagina noastră de Facebook.

Sume de comentarii: 8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. George Jantea Post author

   Buna ziua, Trebuie sa stiti ca ITP-ul masinii nu se prelungeste automat in perioada starii de urgenta.
   Astfel este permisa deplasarea cu masina pentru efectuarea ITP.
   Ce trebuie bifat pe declaratia pe propria raspundere: punctul privind acoperirea necesitatilor de baza ale persoanelor/motiv justicativ.

 1. Bobocea Sevastita

  Buna seara! Puteti sa-mi spuneti ce pot face daca pierd permisul de conducere?

  1. George Jantea Post author

   Buna ziua, Cel mai bine este sa luati legatura cu Politia Romana.
   Daca o sa fiti oprita in trafic mentionati ca ati pierdut permisul, dar in contextul actual nu ati putut ajunge la politie pentru a declara acest lucru (eventual mentionatiin declaratie acest lucru).
   In cel mai bun caz o sa verifice in baza de date daca aveti permis si daca el este valabil. Daca totul este in regula, o sa va lase in pace doar cu o simpla atentionare.
   In cel mai rau caz o sa fiti sanctionta cu amenda de neprezentare document.
   Noi totusi va sugerem sa luati legatura cu DRPCIV pana a iesi cu masina.

 2. Marin Zaharia

  Cum fac ITP AUTO având doar 2 ore pe zi voie să ies din curte?Distanța fiind de 20 km(40 dus întors)???

  1. George Jantea Post author

   Buna ziua, Trebuie sa stiti ca ITP-ul masinii nu se prelungeste automat in perioada starii de urgenta.
   Astfel este permisa deplasarea cu masina pentru efectuarea ITP.
   Ce trebuie bifat pe declaratia pe propria raspundere: punctul privind acoperirea necesitatilor de baza ale persoanelor/motiv justicativ.

 3. BogușDorel

  Am achiziționat o masina cu nr toll care au expirat,nu am putut scoate nr provizorii,am programare RAR 12 mai într-un județ invecinat.Cum pot ajunge?

  1. George Jantea Post author

   Buna ziua, Solutia cea mai sigura pentru dumnevoastra ar fi sa mergeti cu masina la RAR pe platforma.