
Cine este de vină pentru creșterea prețurilor la asigurarea RCA?
Probabil foarte puțini șoferi au rămas nepăsători la creșterea prețurilor asigurării RCA din ultima perioadă. Primele de asigurare au crescut până la punctul în care, pentru anumite categorii de șoferi, s-au dublat. În mediul online, revoltele nu au întârziat să apară. Se caută un vinovat pentru aceste creșteri și, indirect, poate o soluție.
Așadar, cine este de vină pentru creșterea prețurilor asigurărilor RCA?
Cei conectați la știri deja dau vina pe situația companiei CITY Insurance, intrată în procedură de faliment. La această companie aveau asigurare RCA aproape 50% dintre mașinile din România
Alții merg mai departe și dau vina pe asiguratori în general. Se spune că profitând acum de dispariția unui mare jucător din piața de asigurări pot crește prețul pentru că șoferul tot trebuie să se asigure.
Cei care au un spiritul justițiar puternic arată cu degetul direct spre autorități și spun că cineva trebuie să poată face ceva să plafoneze prețurile la RCA.
Și cu toate acestea…cine este cu adevărat de vină pentru creșterea prețurilor asigurărilor RCA?
Din informațiile care apar frecvent în presă, vedem că 1 din 4 mașini din România nici nu are RCA, 2 din 4 au asigurare la City Insurance.
Șoferii au obligația legală de a-și asigura vehiculul atâta timp cât este înmatriculat, dar mulți nu țin cont de această prevedere sau dacă își fac o asigurare o aleg pe cea mai ieftină fără să îi intereseze cât de sănătos este acel asigurător
Când nu își fac asigurare, mizează pe faptul că nu vor fi prinși, ceea ce multora li se și întâmplă. Fără a se gândi la consecințele pe care le-ar putea avea producerea unui accident din vina lor cât timp nu sunt asigurați.
Când aleg cel mai ieftin asigurător indiferent de calitatea acestuia, se gândesc că: ”oricum nu este pentru mine! Să se bată cel pe care l-oi lovi ca să își ia banii”.
Aici este momentul în care realitatea bate filmul … respectiv depășește ceea ce noi credem că se întâmplă.
Accidente se fac, pentru că românul nu este neapărat un exemplu de grijă în trafic.
Pe de altă parte, dacă cineva ne produce cea mai mică zgârietură în trafic facem toate formalitățile să o rezolvăm rapid pe RCA-ul celuilalt, pentru că ”doar nu o să stau cu mașina zgâriată dacă plătește asigurarea”. Nu este de mirare că valoarea daunelor plătite pentru accidentele pe care le producem este în creștere, motiv pentru asiguratori să și scumpească polițele.
Lista poate continua, dar ideea care nu va plăcea multora se conturează deja. Cel puțin o parte din creșterea de prețuri la polițele RCA ni se datorează. Neglijența noastră, dorința de a păcăli sistemul măcar un pic și alegerea prețului cel mai mic de fiecare dată. Fără a ne întreba ce stă în spatele acestuia – toate acestea se reflectă la un moment dat în prețul pe care îl avem de plătit.
Mașina este unul din bunurile de care cu greu ne mai putem lipsi astăzi. Este însă și o responsabilitate, de la momentul achiziției, până la fiecare moment în care o conduci. Așa cum verifici mașina la mâna a doua pe care urmează să o cumperi printr-un raport autoDNA, așa este bine să analizezi cu atenție și polița de asigurare pe care trebuie să o închei pentru ea.
Dacă vrei să verifici mai multe mașini, îți recomandăm achiziția unui pachet de verificări. Pachetele de verificări le puteți vedea aici: Pachete verificări autoDNA.
Poți verifica istoricul unei mașini second-hand în doar 5 minute