Stiri

Ce masini au verificat romanii in 2017, in vederea cumpararii

Postat de 10 ianuarie 2018

(Bucuresti, 8 ianuarie 2018) Mai putin de 10% din totalul masinilor rulate comercializate in Romania, in 2017, au avut istoricul verificat, restul de 90% fiind cumparate pe incredere, doar in baza informatiilor furnizate de vanzator, reiese dintr-o analiza a pietei auto second hand realizata de autoDNA.ro pe baza rapoartelor de verificare a istoricului masinilor emise in 2017. Datele mai releva ca masini ale marcilor Volkswagen, BMW si Audi sunt cele mai verificate de clientii de automobile second hand din Romania.

Informatiile din acest articol, pe scurt:

  • Cel mult 10% dintre masinile second hand din Romania sunt verificate profesionist in vederea achizitiei.
  • Volkswagen, BMW si Audi sunt cele mai verificate marci.
  • Cel mult 1% dintre clientii de masini rulate Renault, Dacia, Fiat sau Peugeot le verifica istoricul online.
  • ro in 2017: peste 100 de rapoarte de verificare vandute in fiecare zi.
  • Marea majoritate a masinilor mai vechi de 10 ani sunt cumparate fara a avea istoricul verificat online.

„La nivel de 2017 am avut mai mult de 550.000 de masini la mana a doua aduse in Romania din alte tari, dar si peste 500.000 de reinmatriculari ale masinilor aflate deja in tara. Dintre toate aceste tranzactii cu masini rulate mai putin de 100.000 de automobile sunt verificate profesionist in vreun fel, online sau fizic, in vederea achizitiei”, estimeaza Razvan Pavel, managing partner autoDNA.ro – platforma de verificare online a istoricului masinilor aflata de zece ani pe piata internationala si de peste doi ani reprezentata si in Romania.

Razvan Pavel este inginer auto si are o experienta de trei ani in cadrul Registrului Auto Roman (RAR), facand parte din echipa care a implementat sistemul de Inspectii Tehnice Periodice (ITP) sub umbrela RAR la preluarea acestei activitati de la Ministerul Transporturilor. De asemenea, Razvan Pavel a lucrat 12 ani in pozitii de top management la companii de asigurare precum Allianz si Groupama si are peste 6 ani de experienta in brokeraj de asigurari online, fiind omul care a convins eMAG sa vanda asigurari auto.

Piata de verificari auto in 2017

Masinile rulate pot fi verificate in patru moduri: online (istoric daune si kilometri), reprezentante (istoric service), ateliere service independente si mecanici independenti care se deplaseaza unde se afla masina vizata de client.

„Cele patru metode de verificare sunt complementare pentru ca nicio metoda nu poate furniza momentan date 100% complete despre istoricul masinilor rulate, insa cresc enorm gradul de transparenta si ajuta clientii de automobile rulate sa evite tepele atat de des intalnite in piata auto. Fiecare metoda de verificare are specificul ei, iar verificarea online este de departe cea mai accesibila si cea mai rapida”, spune Razvan Pavel.

Din totalul verificarilor efectuate pe autoDNA.ro, anul trecut, platforma a avut informatii despre date tehnice, istoric de furt si lista dotarilor din fabrica pentru aproape toate masinile, precum si date despre istoric (avarii sau kilometri) in mai mult de 50% din cazuri.

Un clip despre functionarea sistemului de verificare autoDNA.ro poate fi vazut accesand urmatorul link https://youtu.be/0JpAHVSFxzs

Comertul cu masini rulate a devenit salbatic in 2017, pe fondul dorintei clientilor din Romania de a avea o masina, dar si pentru ca acest lucru a fost mai accesibil ca niciodata, prin disparitia timbrului de mediu, dupa cum arata urmatoarele cifre (date DRPCIV si estimari autoDNA.ro):

  • A) Piata masinilor aduse din alte tari a crescut cu peste 85% in 2017, la circa 550.000 unitati.
  • B) Numarul de tranzactii cu masini deja inmatriculate in Romania s-a dublat (+100%) in 2017, la circa 500.000 cazuri.

„Sute de mii de clienti sar peste verificarea profesionista a masinii, crescandu-si sansele de a plati sume mari pentru o masina care este altceva decat ceea ce pare”, explica Razvan Pavel.

Cu o piata auto second hand totala situata la peste un milion de tranzactii, si luand in calcul numarul foarte restrans al verificarilor, autoDNA.ro estimeaza ca cel mult 10% din totalul masinilor rulate din Romania sunt verificate profesionist in vederea achizitiei, restul de 90% fiind cumparate pe incredere, doar in baza informatiilor furnizate de vanzator.

„In fata unei piete foarte putin transparente clientii cei mai putin informati sunt victime sigure pentru vanzatorii neonesti si sunt pacaliti nu o data, ci de trei ori! 1. Cumpara masini despre care nu stiu mare lucru. 2. Platesc mai mult decat face in realitate masina respectiva. 3. Au costuri mari de exploatare. Riscul nu este doar al cumparatorilor, ci si al finantatorilor – companiile care finanteaza achizitia de masini rulate prin instrumente ca leasing-ul auto sau creditul auto”, explica Razvan Pavel.

Ce masini verifica romanii

Cele mai verificate masini din punctul de vedere al istoricului de daune si kilometri, pe autoDNA.ro apartin marcii Volkswagen. Aceasta este si cea mai tranzactionata marca pe piata second hand de import. Pe de alta parte, masini ale marcilor Dacia, Renault, Peugeot si Citroen sunt foarte putin verificate, desi au o pondere importanta in vanzari. Iata situatia pe marci:

Volkswagen. Modelele Passat si Golf reprezinta, impreuna, peste 60% din totalul masinilor Volkswagen verificate pe autoDNA.ro, urmate la mare distanta de Tiguan.

BMW. Cele mai verificate sunt BMW Seria 3 si BMW Seria 5, reprezentand impreuna peste 50% din totalul masinilor BMW verificate pe autoDNA.ro. SUV-ul BMW X3 se afla pe pozitia a treia.

Audi. Modelele A4 si A6 reprezinta peste 60% din totalul masinilor Audi verificate, urmate de Q5.

Ford. Focus si Mondeo reprezinta peste 70% din masinile Ford verificate pe autoDNA.ro in vederea achizitiei, iar pe locul al treilea, la mare distanta, se afla modelul Fiesta.

Opel. Un singur model, Astra, reprezinta peste 50% din totalul masinilor Opel verificate pe autoDNA.ro, urmat de Insignia si de Corsa.

„Este ingrijorator faptul ca masini Renault, Dacia, SEAT, Fiat, Pegeot, Citroen, Toyota si Land Rover sunt verificate intr-un procent foarte mic raportat la numarul total de tranzactii din piata si in comparatie cu numarul de verificari realizate pentru masini ale altor marci. Spre exemplu, doar 1% dintre clientii de masini Dacia rulate le verifica istoricul online. Sunt verificate online de sase ori mai multe masini Mercedes-Benz decat Dacia”, spune Razvan Pavel.

Pe categorii de vechime, verificarile de istoric pe autoDNA.ro, la nivel de 2017, arata ca:

  • Aproximativ 50% dintre masinile verificate au intre 6 si 10 ani vechime.
  • Masinile de pana in 6 ani vechime reprezinta putin peste 25% din totalul verificarilor.
  • Mai putin de 5% dintre masinile verificate au avut peste 15 ani vechime.

Asadar, clientii din Romania au verificat inclusiv istoricul unor masini foarte noi, iar pentru masinile mai vechi de 10 ani interesul clientilor de a le verifica este evident mai scazut. Cu cat masinile sunt mai vechi si mai ieftine, cu atat clientii prefera sa le cumpera fara sa le mai verifice istoricul. Majoritatea masinilor mai vechi de 10 ani sunt cumparate fara sa fie verificate profesionist.

Pe masura ce publicul a aflat de posibilitatea de a verifica istoricul masinilor pe autoDNA.ro, in ceea ce priveste daunele si kilometri, piata verificarilor auto online a crescut semnificativ de la o luna la alta in 2017, media fiind de peste 100 de rapoarte de verificare emise zilnic.

Despre autoDNA

Platforma de verificare online a istoricului masinilor autoDNA.ro activeaza pe piata din Romania din 2015, sub forma de franciza, avandu-si sediul central in Polonia. in cei peste 10 ani de activitate la nivel international, autoDNA este, probabil, cel mai important furnizor din Europa pentru date despre istoricul automobilelor.

Datele despre istoricul autovehiculelor rulate sunt achizitionate si actualizate permanent, cu informatii de la companii de asigurari sau asociatii ale acestora, firme de leasing operational, registre auto nationale, evaluatori auto independenti si din anunturi de vanzare, scopul fiind acela de a asigura cumparatorilor un istoric cat mai complet si cat mai transparent cu putinta.

Platforma autoDNA.ro furnizeaza, contra-cost, rapoarte despre autoturisme care au fost inmatriculate in Europa, indiferent de anul de fabricatie, marca sau model. Datele furnizate depind de fiecare serie de sasiu in parte si, drept urmare, inainte de achizitia unui raport despre o anumita serie de sasiu, este afisat un rezumat al datelor disponibile. Utilizatorul vede, asadar, ce date poate cumpara despre masina respectiva inainte de a face plata cu cardul direct in site.

Sume de comentarii: 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.