Sfaturi

Călătorii cu mașina în pandemie – de ce să ținem cont?

Postat de 5 august 2020

Călătorii cu mașina în pandemie – de ce să ținem cont?Fotografie de Toa Heftiba, Unsplash

Iată-ne aici, sfătuiți să ne păstrăm distanța față de ceilalți de teama de a nu răspândi noul virus. Totuși, ne lipsesc planurile noastre de vacanță de vară…

Chiar dacă mulți am renunțat la cumpărarea de bilete de avion din cauza restricțiilor care se schimbă de la o zi la alta, putem călători totuși cu mașina, nu?

Putem calători cu mașina, dar altfel decât până acum…

 

Sunt mai multe lucruri la care trebuie să ne gândim și pe care nu le putem anticipa sau controla.

În primul rând, ce se întâmplă dacă vă îmbolnăviți pe drum sau prezentați simptome de răceală?

Amintiți-vă că unul dintre cele mai alarmante lucruri despre coronavirus este că se poate transmite chiar dacă unii dintre cei afectați sunt asimptomatici. Poți, așadar, să pleci de acasă simțindu-te bine, dar situația se poate agrava pe parcurs. În plus, trebuie să ai grijă de câte ori oprești într-un loc în care intri în interacțiune cu alții (cazări, restaurante, magazine) să te asiguri că nu ești un potențial transmițător al virusului.

„Cu siguranță astea sunt gândurile unui pesimist și poate nu este bine să fii atât de alarmat în legătura cu contextul actual” – ar zice unii
Oare?

Excursii în „curte”

 

Pentru cei care nu se află în carantină sau izolare și simt nevoia unei ieșiri acum, poate singurul tip de călătorie sigură este un scurt drum cu mașina în apropierea casei.

A face o tură de câteva ore de-a lungul litoralului, lacului din apropiere, prin munți sau peste câmpii poate fi ceea ce au nevoie spiritele noastre în această perioadă dificilă.
Veți putea să coborâți geamurile mașinii și să inspirați aerul curat, luând în seamă frumusețea naturii. Opririle se pot face în locuri deschise, departe de orice fel de aglomerație. Ce ziceți de un picnic departe de toți și toate?

Acestea fiind spuse, orice drum ați alege, trebuie să aveți grijă să faceți numai opririle strict necesare și numai în locuri unde se permite păstrarea distanței sociale. Nu veți avea libertatea de a vă opri și de a face ceea ce doriți, dar puteți obține un gust al libertății pe drum, chiar și în aceste perioade de criză.

Excursii esențiale

 

Este posibil să porniți într-o călătorie cu mașina inevitabilă, fie că este vorba despre o situație de urgență a familiei sau un alt eveniment de neevitat. În aceste cazuri, respectarea procedurilor stricte de igienizare – în interiorul autoturismului, la benzinării și la hoteluri – este obligatorie.

În primul rând, veți dori să împachetați suficiente consumabile pentru a menține mașina igienizată. Lista trebuie să includă măști de protecție, mănuși de unică folosință, dezinfectant pentru mâini, șervețele umede dezinfectante și pungi de plastic de unică folosință.
Asigurați-vă că igienizați mânerele și comenzile ușilor mașinii, tastele sau butonul de pornire, volanul, schimbătorul de viteze, scaunele și orice ecran tactil sau buton.

De asemenea, va trebui să vă împachetați mâncarea. Opririle frecvente la terase ar trebui evitate în această perioadă, oricât de mult ni le-am dori. Asigurați-vă că aveți suficientă apă cu voi.

Trebuie să fiți atenți atunci când vă opriți pentru alimentarea cu combustibil. Este recomandat să alimentați doar purtând mănuși – și să le aruncați imediat după utilizare.
Este o idee bună să plătiți cu cardul, nu numerar, pentru a evita atingerea bancnotelor care au trecut prin multe mâini. Și va trebui să fiți foarte vigilenți atunci când utilizați toalete, asigurându-vă că nu atingeți robinetul sau mânerul ușii după spălarea mâinilor.

Planificăți călătoria de vis

 

Pe măsură ce ieșim din criza-corona într-o lună, două luni, ori când o sa fie posibil, s-ar putea să fii reticent să urci într-un avion și să fii prea departe de casă, făcând călătoria cu mașina din ce în ce mai atrăgătoare.
Așadar, de ce să nu începi să-ți planifici călătoria de vis? După cum se spune, o mare parte din distracția unei călătorii vine în așteptare.
Proiectați-vă călătoria cu mașina perfectă pe hârtie, completând toate micile detalii de-a lungul drumului. Citiți despre regiuni, uitați-vă la videoclipuri și imagini, studiați hărțile, chiar cereți sugestii de la prieteni despre diversele locuri pe care vreți sa le vizitați.

Exploră frumusețea naturii

 

Fără îndoială, va trebui totuși să luați măsuri de precauție. De exemplu, s-ar putea să treacă ceva timp până să vizitați localitățile mici cu distracțiile lor, festivalurile aglomerate de vară și târgurile de stradale. În schimb, veți dori să vă gândiți la sălbăticie, zone naturale și la tărâmuri panoramice îndepărtate, unde vă puteți distanța de ceilalți – în timp ce vă bucurați de unele dintre cele mai marcante peisaje ale țării.

Verificările de rutină

 

În pregătirea acestor călătorii, nu ar trebui să uitați nici de verificările obișnuite, care țin de starea mașinii. Să ai reviziile autoturismului la zi și verificări de rutină (cum sunt cele ale anvelopelor, a uleiului, lichidului de răcire sau a aerului condiționt) este absolut necesar pentru a te bucura de o excursie frumoasă.

Nevoile și prioritățile ni s-au schimbat

 

Și încă ceva: nevoile și prioritățile ni s-au schimbat. Poate aveai o mașină mică de oraș și îți era suficientă, pentru că în călătorii mergeai mai mereu cu avionul. Acum poate vrei o mașină mai mare, cu care să te poți plimba cu familia.

Poate aveai o mașină de stradă, care te ajuta în drumuri scurte până la mare sau la munte, dar dacă acum îți descoperi pasiunea pentru zone mai puțin umblate și ai nevoie de minime capacități de off-road?

O bucurie din fiecare călătorie

 

Nu știm cât va dura situația impusă de pandemie, așa că nu ezita să îți ajustezi viața și prioritățile astfel încât să trăiești din plin acum! Să faci, chiar și în situația dată, o bucurie din fiecare călătorie.

Nu uita că orice achiziție auto second-hand trebuie să fie însoțită de o verificare a istoricului auto realizată prin baza pusă la dispoziție de autoDNA. Este așa….cam ca masca de protecție la supermarket. Ai nevoie de ea ca să nu regreți mai târziu.

Planurile tale de călătorii care sunt în acest moment?

Sume de comentarii: 0

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.