Sfaturi

5 intrebari pentru masinile viitorului

Postat de 13 aprilie 2017

2016 nu este un an care a adus orice schimbari majore in industria de automobile care ar putea fi vizibile pentru un sofer obisnuit. In timp ce noi poate nu suntem constienti de aceste schimbari trebuie sa stim ca gigantii din industrie lucreaza in mod constant pentru depasirea concurentei atunci cand vine vorba de dezvoltarea a noi solutii in diferite domenii. Inca nu avem nicio idee despre cum va arata masina viitorului – este posibil ca acest an sa ne aduca niste raspunsuri?

Ce fel de combustibil va fi utilizat in viitor?

Este deja popular ca, in viitor, vehiculele vor fi alimentate electric. Din cauza preturilor benzinei disponibilitatea sa a scazut foarte mult iar electricitatea pare sa fie cea mai usoara si ieftina solutie. Realitatea insa pare a fi diferita, combustibilul devenind mai ieftin, in acelasi timp cercetarea cu privire la masinile electrice nu a adus imbunatatiri atat de repede cum ar fi trebuit. Nissan Leaf care este considerata cea mai buna masina electrica, are o baterie care dureaza pana la 250 km inainte sa fie nevoie de incarcarea ei. Probabil ca pentru drumuri scurte este masina ideala dar cu siguranta nu este masina cu care sa vrei sa mergi intr-o vacanta fiind nevoie de 4 incarcari la 1000 km. Din pacate nimic nu sugereaza ca bateriile vehiculelor electrice vor incepe sa aiba o durata mai mare de descarcare. Odata cu lipsa de progrese vizibile in dezvoltarea bateriei, masinile electrice sun acum din ce in ce mai putin probabil, masinile viitorului.

Multi experti in cercetarea din industria auto gasesc ca solutie alimentarea cu hidrogen. Toyota Miray consuma 0.8 kg de hidrogen la 100 km iar asta rezulta ca alimentarea cu hidrogen este putin mai ieftina decat cea pe benzina. Din pacate, odata ce ati folosit toti atomii de hidrogen, s-ar putea sa fie greu sa realimentati fiindca exista doar 100 de statii pentru alimentarea cu Hidrogen in Europa, iar cele mai multe sunt in Germania, in comparatie cu un numar regulat de statii pentru alimentarea electrica si sa nu mai vorbim de faptul ca nu ai nevoie decat de o priza la masina electrica.

In timp ce toata lumea asteapta cu rabdare revolutia electrica sau hidrogen, se poate lua in considerare la fel de bine varianta unei masini hibrid care combina un motor traditional cu un motor electric.

Cum vom cumpara masinile viitorului?

A fost o vreme cand puteai cumpara o masina cu banii cash si faceati economii. Apoi a inceput perioada creditelor care a avut parte de reclama pe toate canalele iar dupa acordarea creditului ramai cu niste rate lunare. Destul de interesant, unii experti cred ca aceasta tendinta se poate schimba in viitorul apropiat, deoarece masinile nu se vor mai cumpara deloc! Acest lucru nu inseamna ca nimeni nu va dori sa cumpere o masina dar cu cat sunt mai multe piste pentru biciclete si trasportul public in plina dezvoltare in mediul urban, tinerii sunt mai putin dornici de a cheltui bani pe masini. Potrivit expertilor, astfel de oameni vor prefera, probabil, calcularea costului automobilului cu costul transportului calculat pe minut. Argumentul este ca o persoana tanara nu va dori sa cheltuiasca mult pe o masina care oricum nu ii este folositoare. Acesta va cumpara o masina doar daca se va muta din centru in suburbii deoarece mijloacele de transport alternative nu sunt adecvate.

Cum vom conduce masina viitorului?

Senzor de frana, senzor de parcare…Poate suna ca o gluma dar aceste sisteme nu mai sunt SF de mult si nu este nevoie de o masina premium pentru a beneficia de ele. Cu siguranta nu va trece mult timp si vei putea cobora la magazin si masina sa fie in modul de parcare automata si aceasta isi va gasi si se va parca singura sau vom sta pe bancheta din spate pe autostrada in timp ce masina va face totul pentru noi.

In cazul in care masinile viitorul nu vor avea nevoie de sofer, ce vom face noi in interior?

Gigantii auto lucreaza in mod constant la furnizarea serviciilor de internet de cel mai inalt grad astfel ca va asigura intreaga familie de acces la internet in timpul conducerii. Parintii vor fi capabili sa lucreze in timpul condusului iar cei mici se vor juca in spate jocuri pe internet sau chiar streaming live. Utilizarea smartphone-urilor pentru adaugarea diferitelor functionalitati pentru masina va creste, impreuna cu performantele si imbunatatirile acestor servicii.

De ce avem nevoie de toate acestea?

Vor trece probabil cativa zeci de ani pana ce toate cele mentionate in articol vor aparea la majoritatea vehiculelor. Nu numai ca nu au nevoie de asemenea dezvoltari momentan dar odata cu aceste dezvoltari drumurile trebuie sa fie ajustate si oamenii trebuie sa se obisnuiasca atat cu masinile cat si cu drumurile. La urma urmei, cerintele nu sunt ciudate, de exempluL dezvoltarea unor noi tipuri de combustibili alternativi este in principal determinata de cerintele ecologice ale tarilor mai dezvoltate dar si de producatorii de automobile care din cauza preturilor combustibilului asista la o descurajare a potentialilor clienti care doresc masini mai mari si mai scumpe.

Sume de comentarii: 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.